5 tips om maximaal van je geurkaars te genieten

IMG_7909Kwaliteit betaal je, en dat geldt ook voor een geurkaars. Er zijn een paar gouden regels om optimaal te kunnen genieten van je investering.

5 tips om het meeste uit je geurkaars te halen

Laat de kaars altijd lang genoeg branden

Laat de kaars altijd lang genoeg branden, minstens tot het oppervlak egaal gesmolten is. Anders krijg je putten in de wax en brandt de kaars niet mooi gelijk op.

Laat een geurkaars maximaal vier uur branden

Langer dan 4 uur laten branden kan de wax oververhitten, waardoor de geur verandert.

Knip altijd het verkoolde stukje van de wiek

Knip de wiek op ongeveer een centimeter af voor je de kaars weer aansteekt. Zo vermijd je zwarte rook (en dus luchtvervuiling). Houd de wiek ook mooi in het midden zodat de kaars gelijkmatig kan smelten.

Zorg dat de kaars niet op een tochtige plek staat

Windvlagen zorgen voor een onregelmatige verbranding. Ook te dicht bij brandbare materialen, witte muren en binnen handbereik van kinderen en huisdieren is geen goed idee.

Investeer in kwaliteit

Geurkaarsen kunnen een bron van luchtvervuiling zijn. Bepaalde essentiële oliën, een synthetische wax en wiek kunnen ongezonde dampen produceren bij het branden. Geef de voorkeur aan een kaars met een katoenen, loodvrije wiek en gemaakt van bijenwas of plantaardige wassen. Al vind je ook veel merken die ze combineren met paraffine omdat de geur zo beter wordt verspreid. Ook het aroma vertelt veel over de kwaliteit. Heel goedkope geurkaarsen hebben meestal een weinig verfijnd aroma. Die geven eerder het effect van een luchtverfrisser waarmee je slechte luchtjes probeert te camoufleren, dan een aangename sfeer. Vaak is enkel de bovenste laag van de was goed geparfumeerd, waardoor de kaars na verloop van tijd veel minder geur afgeeft.

Lees ook:

Onzichtbare sfeermakers van Spaas

Hoe kies je de juiste interieurgeur voor elke ruimte?

Geurkaarsen getest

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht