Aesop, cult chic uit Australië

Aesop is een van die buitenlandse merken met een reputatie die hun komst ver vooruit loopt. Dat is hoofdzakelijk toe te schrijven aan de grafische verpakkingen, de natuurlijke formules (lang voor dat een trend werd) en de dito geuren. En meer dan waarschijnlijk ook wel de prachtige inrichting van de boetieks. Toonaangevende architecten werkten er het Aesop DNA telkens uit op een andere manier, aangepast aan de plaats.

Het belang van schoonheid

Het verhaal van Aesop begon meer dan 30 jaar geleden in Melbourne, waar kapper Dennis Paphitis het belang van een rustgevende omgeving inzag. Een mooi interieur, maar ook sensoriële producten met aangename geuren, konden zijn gestresseerde klanten tot rust brengen. Aanvankelijk voegde hij essentiële oliën toe aan de chemische producten waarmee hij werkte om de ammoniakgeur te camoufleren. Daarna ontwikkelde hij zelf enkele haarverzorgingsproducten met de hulp van een chemicus. Hand- en lichaamsverzorging volgden en uiteindelijk ook huidverzorging.

In 1996 hing hij zijn schaar aan de wilgen om zich toe te leggen op zijn productenlijn. Hij had veel moeite om zijn strikte visie op de presentatie van de producten uit te leggen aan kappers, dus opende hij in 2002 een eigen boetiek in Melbourne. Sindsdien kwamen er een 100tal boetieks en haast evenveel verkooppunten bij in een 50tal landen. Elke boetiek is anders, aangepast aan de omgeving. Een belangrijk principe voor Paphitis, die een hekel heeft aan internationale ketens die door hun uniforme look elke winkelstraat er overal hetzelfde doen uitzien.

Aesop in Antwerpen

De boetiek in Antwerpen ligt op de hoek van de Kammenstraat en de Lombardenvest, een strategische ligging in de modestad met een stevige shoppingreputatie. De boetiek is klein, maar de hoekligging en de grote ramen zorgen voor een zee van licht. De roestbruine tinten van de wandkasten in walnoot en het geoxideerd staal van de meubels zorgen voor rust en warmte. De pijpvormige lampjes die het aanbod in de kasten in de schijnwerpers zetten, zijn een knipoog naar René Magritte. De ’touche locale’ in de eerste Belgische boetiek.

De blikvanger is de grote wastafel, waar je de producten kan ervaren in verschillende wasrituelen, aangepast aan de behoeften van je huid. Mijn gemengde huid blijkt het ideale proefkonijn voor de Parsley Seed verzorging. Dus wordt mijn hand gewassen met de Facial cleanser (33 euro), gevolgd door de zachte korrelscrub (Purifying Facial Exfoliant Paste: 43 euro) en het Cleansing Masque (37 euro). De laatste restjes worden weggenomen met de B & Tea Balancing Toner (29 euro). De niet vette Parsley Seed Anti-oxidant Hydrator (53 euro) rondt de kennismaking af. Mijn huid voelt proper, comfortabel en verfrist.

Op mijn verlanglijstje

Tijdens de openingsavond was het erg druk, dus ga ik later ongetwijfeld terug op een rustiger moment om te ontdekken wat de geweldige geur is waarmee de goodiebag was geparfumeerd. En om de London travelkit (65 euro, met travelsizes van de Parsley Seed lijn) te kopen, zodat ik de hele lijn kan testen zonder al te veel geld kwijt te zijn. En de Post-Poo Drops (25 euro) die me altijd al fascineerden! Uitgebreide productreviews volgen binnenkort…

Info

Aesop opende de deuren in de Kammenstraat 19, 2000 Antwerpen en heeft een boetiek in de Brusselse Naamsestraat. Aesop producten zijn ook te koop bij enkele adressen in Antwerpen (Fin Du Jour en The Recollection), Brussel (Senteurs d’Ailleurs), Gent (Skins, Fin Du Jour) en Kortrijk (Fin Du Jour).

Lees ook

Le Labo parfumboetiek in Antwerpen

Hoe clean kunnen cleane parfums zijn?

Dit zijn de mooiste geuren van Diptyque

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht