Angel, de ster van de parfumerie

 

Mannen waren fan

Halverwege de jaren 90, toen ik als studente in een parfumerie werkte, was een Angel vrouw een begrip.  We konden er niet echt onze vinger op leggen, maar we herkenden een Angel klant van zodra ze de winkel binnen stapte. En nu, jaren later, kom ik nog steeds vrouwen tegen die zweren bij dit parfum. Opmerkelijk, voor een geur die intussen 30 jaar bestaat. Brigitte Wormser, een veteraan in de beautyindustrie, leidde in die tijd een parfumerieketen in Parijs. “Vrouwen waren dol op de stervormige fles en de beelden, maar vonden de geur zelf te zoet en te snoeperig.” vertelt Brigitte. “Mannen daarentegen vonden het geweldig, ze konden de vrouw wel opeten. We verkochten het aanvankelijk dus vooral aan mannen die parfum voor hun vrouw kwamen kopen. Stilaan kwamen ook vrouwen het zelf kopen.”

Het eerste gourmand parfum

Parfumeur Olivier Cresp werkte nauw samen met zijn collega’s van de aroma-afdeling, wat hem inspiratie gaf voor nieuwe ideeën. Hij vroeg modeontwerper Thierry Mugler naar zijn geurherinneringen, en die bleken vooral te gaan over de uitstapjes naar de kermis als kind. Chocolade, barbapapa, pomme d’amour, karamel, … Mugler wilde het allemaal verwerkt zien in zijn eerste parfum. Cresp combineerde een karamelnoot (ethylmaltol) met chocolade. Een overdosis patchoeli geeft een spannend contrast met de zoete noten. Het werd een unieke geur die een heel nieuwe parfumfamilie deed ontstaan: die van de gourmand geuren.

Een prachtige, duurzame flacon

Ook de flacon is very Mugler: niets minder dan een ster, hét symbool van het merk. Prachtig om zien, maar een flacon in de vorm van een ster maken waarvan de punten niet afbreken was een behoorlijke uitdaging. Er moest een speciale machine gebouwd worden om de flacon te maken. Dat kwam met een behoorlijk prijskaartje (ongeveer het viervoudige van wat een doorsnee parfumflacon kost), wat de legendarische marketing manager Vera Strubi het idee gaf om de flacon hervulbaar te maken. In 1992 was Mugler het eerste merk om ‘fonteinen’ in de parfumerieën te installeren, waar de lege flessen konden worden bijgevuld. 30 jaar later volgen steeds meer merken dat voorbeeld, waarmee jaarlijks tonnen glas bespaard wordt. Intussen zijn er ook navullingen te koop waarmee je je fles zelf kunt bijvullen. De sterflacon is dan ook te mooi om weg te gooien…

Een moeizame start

Ondanks het origineel, zelfs revolutionair concept had Angel de tijdsgeest niet mee. In een periode waar propere, frisse geuren als Cool Water, L’Eau d’Issey en cKone razend populair waren, was Angel de vreemde eend in de bijt. Vier jaar heeft het geduurd voor het een succes werd. “Dat is tegenwoordig niet meer mogelijk” weet Brigitte. “De meeste merken zijn eigendom van beursgenoteerde bedrijven die die tijd niet meer hebben. De ontwikkeling en lancering van een parfum is een mega-investering die onmiddellijk moet renderen. Nu krijgt een parfum een jaar, maximum twee jaar om zich te bewijzen.”

Dat het parfum na 30 jaar nog altijd bestaat is te danken aan de originaliteit van de geur, zijn trouwe fans en het ijzersterke concept dat de wereld van Thierry Mugler perfect vertaalt. Constante marketing inspanningen houden de aandacht voor het parfum levendig. Dat gebeurt onder andere met nieuwe interpretaties van geur of flacon in gelimiteerde edities.

Info

Mugler Angel is te koop in de parfumerie. www.mugler.com

Lees ook

La Vie Est Belle ziet het leven door een zoete, roze bril

Gabrielle, een zonnig boeket van Chanel

L’Eau d’Issey, de succes story van de geur van water

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht