Think Dirty is een app voor potjeslatijn

thinkdirty

Het klinkt als een louche website voor vieze mannen, maar Think Dirty is een database met meer dan 77.000 cosmeticaproducten. Door de barcode van een product te scannen, kan de app nagaan of het product geen controversiële stoffen bevat. Verder geeft het een indicatie van hoe schadelijk of irriterend elk ingrediënt is en stelt het ‘properder’ alternatieven voor. Klinkt dat te goed om waar te zijn?

De pro’s en de contra’s

Elk initiatief dat mensen wat bewuster maakt van wat ze kopen, op hun gezicht smeren of op een andere manier consumeren, juichen we toe. En ook wij vinden het ontcijferen van de ingrediëntenlijst een hele klus, dus installeren we meteen de app. Bij het downloaden (gratis in de appstore) wordt je naam en e-mail adres gevraagd. En jawel: meteen fanmail in de mailbox. Een welkomstbericht dat je bedankt en er op wijst dat er in de Verenigde Staten slechts 10 chemicaliën zijn verboden (in tegenstelling tot de Europese Unie die er 1300 op de zwarte lijst heeft staan). En verder krijg je te horen dat er geen veiligheidsnormen zijn vastgelegd door de (Amerikaanse) overheid en dat het label ‘natuurlijk’ of ‘biologisch’ geen enkele wettelijke betekenis heeft.

Dat legt meteen de zwakke plek bloot: dit is een Amerikaanse app. De wetgeving rond cosmetica in de Verenigde Staten verschilt behoorlijk van de Europese, waardoor veel producten niet in de Think Dirty database zitten. Al wordt je wel uitgenodigd om ze te registeren: naam en merk invullen, foto’s van voorkant en de ingrediëntenlijst invoeren.

De waarheid door een gekleurde bril?

Ook valt het ons op dat de voorgestelde ‘veilige’ alternatieven steevast natuurlijke, liefst biologische producten zijn. Nu zijn wij helemaal voor veilige cosmetica, maar minder voor een groen fanatisme dat stelt dat ‘natuurlijke’ producten per definitie beter zijn voor je huid en gezondheid. Sommige natuurlijke ingrediënten (planten bijvoorbeeld) geven evengoed kans op irritatie of allergische reacties. De app wordt dan ook gesteund door The Campaign For Safe Cosmetics, een Amerikaanse lobbygroep die ijvert voor ‘veilige’ (lees: natuurlijke) cosmetica.

De logaritmes van de app houden bovendien geen rekening met de specifieke dosis in een ingrediënt. Waardoor sommige stoffen verketterd worden, terwijl daar helemaal geen reden toe is. De dosis maakt immers het gif. Een voorbeeld: water is gezond, maar 5 liter drinken in 1 keer kan dodelijk zijn. Bekijk de app dus als een handig hulpmiddel om potjeslatijn te ontcijferen, maar gebruik nog altijd je gezond verstand.

Info

Je kunt de app gratis downloaden in de app store, zowel voor Apple- als voor Android toestellen. Thinkdirtapp.com

Lees ook

Het vuile kantje van clean beauty

Duurzaam, natuurlijk of clean?

4 beauty apps getest

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht