Op zoek naar de roots van Yves Rocher

Yves Rocher was een van de eerste cosmeticamerken die ik als kind leven ontdekte. Met hun postordercatalogus was ik urenlang zoet. En hun parfumminiaturen waren het begin van een intussen ontspoorde verzameling. Intussen is het merk erg geëvolueerd, dus werd het tijd voor een hernieuwde kennismaking. Daarom trok ik naar de heimat van Yves Rocher in Bretagne. Met 55 hectaren velden en een fabriek drukt het cosmeticamerk zijn stempel op La Gacilly, het geboortestadje van zijn stichter.

Ecoluxe hotel en privétuin

Maar Yves Rocher heeft nog andere troeven. Zo heeft het een vier sterren ecohotel, La Grée des Landes, mét Yves Rocher spa en een gastronomisch restaurant. De botanische tuin telt 1600 verschillende plantensoorten, wat het een van de grootste privé tuinen maakt die je kan bezoeken. Voor de onderzoekers van het merk is het een levend laboratorium waar ze planten bestuderen. En uiteraard inspiratie halen voor nieuwe cosmeticaproducten.

De botanische tuin in La Gacilly vn Yves Rocher is een van de grootste privé tuinen ter wereld
De botanische tuin in La Gacilly vn Yves Rocher is een van de grootste privé tuinen ter wereld
Een spa mag uiteraard niet ontbreken in het hotel
La Grée des Landes is een 4 sterren eco hotel, met gastronomisch restaurant én spa

Duurzaam groeien

Vanop de zolderkamer in zijn ouderlijk huis bouwde de Franse ondernemer in 1959 een cosmetica imperium uit. Hij verkocht zijn eerste crème (tegen aambeien) via postorder, een systeem dat vandaag nog altijd bestaat. 55 jaar later zijn er zo’n 6000 verkooppunten, waaronder 650 eigen winkels en een bloeiende webshop. Ook vandaag is La Gacilly nog altijd het kloppend hart van Yves Rocher. Hier rollen de meeste producten (zo’n 300 miljoen per jaar) van de band. (In)direct geeft dat zo’n tienduizend mensen werk.

Maar grenzeloos groeien is geen optie, het merk probeert zo duurzaam mogelijk te ontwikkelen. De liefde voor de natuur die de stichter had zit in het DNA van het merk. Zo volgen de drie fabrieken (in La Gacilly, Rieux, Ploërmel) een zero waste beleid. En ze zijn zo ontworpen dat vogels er hun nesten maken. Door alle fasen van het productieproces (onderzoek, productontwikkeling en productie) te beheersen, probeert het merk de impact op het milieu te minimaliseren.

De zolderkamer bouwde hij om tot een klein labo waar hij zijn eerste preparaten maakte
De zolderkamer van zijn ouders bouwde Yves Rocher om tot een klein labo waar hij zijn eerste preparaten maakte
Het eerste product van Yves Rocher: aambeiencrème
Het eerste product van Yves Rocher was een aambeiencrème die hij via krantenadvertenties verkocht

Bioteelt

Wat ik niet wist: Yves Rocher is een van de weinige cosmeticaproducenten die een groot aantal ingrediënten zelf teelt. De velden in La Gacilly leveren een derde van wat het merk nodig heeft, de rest wordt aangekocht volgens strenge regels (milieuvriendelijk geteeld, traceerbaar en niet genetisch gewijzigd).  Op 55 hectaren worden arnica, korenbloem, kaasjeskruid, twee soorten kamille, calendula en ijskruid geteeld volgens biologische principes.

Hoewel de meeste verzorgingsproducten van Yves Rocher geen biolabel dragen, is bioteelt een voor de hand liggende keuze. De natuur is immers belangrijk voor het merk, dat via de Fondation Yves Rocher verschillende initiatieven steunt om de natuur te beschermen. Vrouwen die zich inzetten voor de natuur beloont het merk met Le Prix Terre de Femmes (een geldprijs). Ook financiert het merk samenwerkingen rond plantkunde. De stichting heeft de ambitie om 135 miljoen bomen aan te planten tegen 2025. Op hun site kan je hun vooruitgang volgen.

korenveld

Een frisse wind

Maar ook op vlak van producten worden inspanningen geleverd. Alle producten die je afspoelt (bijvoorbeeld douchegel en shampoo) hebben biologisch afbreekbare formules. Verpakkingen kregen een ecodesign, en worden steeds verbeterd. Zo bevatten de oogschaduwmonodoosjes 20 procent minder plastic. Ook op de kwaliteit wordt gewerkt.

Enkele parfums (Neroli en Ambre Noir) uit hun Secrets d’Essence lijn vielen een paar jaar geleden in de prijzen bij de Franse FiFi Awards (de oscars van de parfumindustrie). Het merk neemt ook steeds vaker het voortouw in de trends: het was een van de eerste Europese merken met een sheet mask, een cushion foundation en een low poo shampoo.

Info

De producten van Yves Rocher zijn te koop in de eigen boetieks en via hun webshop yves-rocher.be

Lees ook:

Tips voor meer duurzaamheid in je beautyroutine

Solide cosmetica getest

Doe de parfumtest van Yves Rocher

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht