Waarom copycat parfums kopen geen goed idee is

IMG_0889

Copycat parfums bij discounters

De stunt van de week komt van discounter Lidl die voor Valentijn twee spotgoedkope parfums aanbiedt die wel heel erg lijken op bestsellers uit de parfumerie. Suddenly van Lady Glamourous doet sterk denken aan Coco Mademoiselle van Chanel voor de dames. En Gibelini X-bolt (wie bedenkt zo’n naam?) ruikt als Hugo Boss Bottled voor de heren. In de verpakking kan je je niet vergissen, maar wie het blind ruikt kan wel bij de (ongeoefende) neus genomen worden.

Kan Lidl straffeloos een copycat parfum aanbieden? Daar is de wetgever zelf niet uit.  Elk groot parfummerk heeft een juridische dienst die onafgebroken strijd voert tegen namaak. L’Oréal wist in 2006 een eerste succes te behalen tegen de firma Bellure, die zijn bestsellers schaamteloos kopieerde. De rechtbank oordeelde toen dat een parfum een kunstwerk is, net zoals een schilderij of een muziekstuk. En bijgevolg ook bescherming geniet tegen kopieën.

Eind vorig jaar sprak Cassatie zich finaal uit: parfums kunnen in theorie onder de copyright wetgeving vallen, maar zijn te subjectief om duidelijk omschreven te kunnen worden. Laat eenzelfde parfum ruiken aan drie personen en de kans is groot dat ze alle drie andere geurnoten opmerken. Alle klassiekers inspireren talloze parfums, maar de kunst is om voldoende te verschillen. Niet alleen qua naam en verpakking, maar ook qua geur.

Het prijsverschil tussen een copycat en the real thing

De volgende vraag die zich opdringt: hoe kan Lidl zeer gelijkaardige geuren voor 3,99 euro aanbieden, of ongeveer een vijftiende van wat hun inspiratiebronnen kosten (eau de toilette 50 ml)? Het verschil in prijs zit in verschillende elementen:

  • Het kostenplaatje van de geur. Allerhande opgetrommelde experts beweerden dat het prijsverschil te verklaren is door het gebruik van synthetische in plaats van natuurlijke ingrediënten. Dat klopt niet helemaal. Alle moderne parfums bestaan immers grotendeels uit synthetische ingrediënten. Ook die van grote luxemerken. Synthetisch betekent bovendien niet noodzakelijk goedkoper: sommige moleculen zijn duurder dan hun natuurlijke tegenhangers. Aan een parfum wordt bovendien soms jaren gewerkt om een harmonieuze compositie te krijgen die mooi evolueert en lang houdt. Copycat parfums lijken vooral in de aanzet op het origineel, maar laten het daarna doorgaans afweten. Zo ook bij Suddenly: een zeer herkenbare aanzet die vervolgens vervaagt en ‘plat valt’. Hij houdt wel redelijk.
  • de marketing: dure campagnes op tv of in veelgelezen tijdschriften met vet betaalde sterren of modellen worden uiteraard doorgerekend in de verkoopprijs. Lidl is er vanaf met enkele flesjes op te sturen naar de redacties, die voor de nodige buzz zorgen.
  • Verpakking: een standaard flesje uit een catalogus heeft een ander prijskaartje dan een fles op maat gemaakt door een bekende designer.
  • Distributie. De opslag, vervoer naar en korting aan de verkooppunten zou vijftig procent van het kostenplaatje uitmaken, vertrouwde een bekend parfumeur me ooit toe. Dat kost Lidl niets, want de keten heeft eigen winkels.

Prijs-kwaliteit verhouding

Een scheve prijs-kwaliteitverhouding tussen de copycat en het veel duurdere luxeparfum, zullen de meesten denken. Maar vraagt een luxeproduct niet per definitie om een hoge prijs? Eerlijk: heb je hetzelfde gevoel bij een geur van 4 euro als een van 65 euro? Doet een plastic flesje je evenzeer dromen als het bekende vierkanten flacon met het felbegeerde logo? En weegt een anoniem merk als Lady Glamour op tegen het charisma van de immer coole Kate Moss of een glamoureuze actrice als Keira Knightly? Weinig mensen kunnen daar aan weerstaan. En voor wie beweert van wel, heb ik een tip: verken de wasverzachters in de supermarkt, daar staan pareltjes die niet moeten onderdoen voor sommige collega’s in de parfumerie.

Lees ook

Zijn budgetparfums even kwalitatief als luxegeuren? 

De prijs van parfum: gebakken lucht of bloed, zweet en tranen?

Sample sets, een budgetvriendelijke manier om parfums te ontdekken

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht