De heerlijkste geuren met chocolade (en veel meer)

Ik ben verslaafd aan chocolade. Niet dat ik er kilo’s van eet, maar ik heb mijn dagelijks blokje (of 2) nodig. Ooit heb ik eens 9 dagen geen suiker gegeten. Het is me gelukt, maar ik heb met iedereen ruzie gemaakt. Weinig dingen maken me zo instant gelukkig als de smaak van smeltende chocolade op mijn tong. Om mijn geweten te sussen ben ik overgeschakeld van melkchocolade naar zwarte chocolade (want minder suiker en meer antioxidanten). Maar hoewel ik dol ben op de smaak, begrijp ik minder goed waarom iemand naar chocolade zou willen ruiken. Ik ben doorgaans geen fan van gourmand geuren, hoewel er toch enkele parfums zijn die de moeite waard zijn. 

Thierry Mugler Angel, dé chocolade klassieker

Ik heb een haat-liefde verhouding met Angel. Het is een mijlpaal in de parfumerie, want het introduceerde eigenhandig de chocolade noot in parfum en creëerde zo een nieuwe parfumfamilie, die van de gourmands.  Angel is innoverend, technisch sterk en heeft een fantastisch verhaal. Het komt standaard aan bod in elke lezing of workshop die ik geef, maar toch zal ik het nooit zelf dragen. Het ruikt als een halve snoepwinkel (chocolade, karamel, barbapapa, …), maar heeft tegelijkertijd tonnen karakter dankzij een overdosis patchoeli die voor een spannend contrast zorgt.

Parfumérie Générale Musc Maori, de meest uitgesproken chocoladegeur

Musc Maori is de meest uitgesproken chocoladegeur die ik ken. De eerste indruk is cacaopoeder, alsof iemand flink wat chili- en andere peper door een glas chocomelk roert. Chocolade heeft voldoende geurfacetten om het interessant te houden en niet te verzanden in een zoete soep. En daar slaagt Musc Maori in. Het is een originele geur die toch niet moeilijk te dragen is.  

Arquiste Anima Dulcis, een historisch recept

Geïnspireerd door verhalen uit de geschiedenis roept ook Anima Dulcis een duidelijk beeld op. Dat van een groep nonnen die eind 17e eeuw in Mexico cacao maken met exotische specerijen als chilipeper, kaneel en vanille. Over witte bloemen wordt niet gerept, maar die ruik ik wel degelijk op mijn huid. Ook hier blijft het boeiend omdat de chocolade niet zoet wordt maar kruidig blijft.

Tom Ford Black Orchid, chocolade à la Tom Ford

Tom Ford heeft zijn geheel eigen stijl. Die wist hij schijnbaar moeiteloos te verzoenen met het merk waarvoor hij werkte (ruik Nu en M7 voor YSL, Gucci Rush en Gucci Pour Homme). In zijn eigen merk werd zijn voorliefde voor kruidige, Oosterse houtgeuren  helemaal duidelijk. In Black Orchid wordt zwarte chocolade omringd met sensuele witte bloemen (heeft zwarte orchidee een geur?), op smaak gebracht met vanille, wierook voor een vleugje mysterie. Hout in al zijn aroma’s (donkere patchoeli, crèmig sandelhout en frisse vetiver) geeft de Fordsignatuur aan dit parfum.

Byredo Velvet Haze, met een vleugje cacao

Meer voor de zachte aanpak? Probeer dan Velvet Haze eens, een houtgeur met véél witte muskus die als een verzoenende sluier over karakteringrediënten ligt als patchoeli, witte bloemen en pure cacoa. Kokos camoufleert de bittere noten van de cacao en versterkt de crèmige indruk van dit parfum. 

Atelier Cologne Café Tuberosa, voor bij de koffie

Een van de meer originele geuren die vorig jaar gelanceerd werden is Café Tuberosa van Atelier Cologne . Een ongewoon huwelijk tussen witte bloemen en koffie, waar cacao de koffienoot versterkt en tegelijkertijd de sensuele tuberoos in bedwang houdt. Niet uitgesproken gourmand, maar zeker een must smell.

Info

Parfumérie Générale en Arquiste zijn te koop bij Senteurs d’Ailleurs in Brussel, www.senteursdailleurs.com. Tom Ford en Thierry Mugler vind je in de parfumerie. Atelier Cologne is te koop bij Parfuma in Antwerpen en Kroonen & Brown in Brussel, www.parfuma.com en www.kroonenandbrown.com. Byredo vind je bij de meeste nicheparfumerieën, www.byredo.com.

Lees ook

10 must smells met vetiver

5 verrassende geuren voor avonturiers

Vanilla Vibes, vanille met een snuifje zeezout

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht