De parfumpiramide: de kop, het hart en de basis

©Just Another Photography Dude @ Pexels

De parfumpiramide

Traditioneel heeft een parfum een piramidestructuur, opgebouwd uit drie lagen: de top (of de aanzet), het hart en de basis. De top van de parfumpiramide wordt gevormd door geurmoleculen met een laag gewicht. Dat wil zeggen dat ze snel waarneembaar zijn, maar ook gauw verdampen. Een mooi voorbeeld zijn citrusnoten die je in de aanzet van de meeste parfums terug vindt. Het gros van de bloemennoten heeft een iets zwaarder moleculair gewicht, waardoor het langer duurt voor ze zich ontplooien, maar ze ook langer aanhouden dan de topnoten. Stoffen zoals harsen, houtsoorten, vanille, amber en muskus hebben een zwaar moleculair gewicht: ze duiken pas op na geruime tijd, maar blijven doorgaans urenlang op de huid. Ze vormen het spoor van een parfum. De kunst bestaat erin om die verschillende noten naadloos in elkaar over te laten vloeien zonder een abrupte overgang.

…. Of een andere structuur

Uiteraard verschilt de vorm van de piramide naargelang het type geur. Parfums met veel kopnoten (en minder hart- en nog minder basisnoten) hebben een omgekeerde piramidemodel. Een goed voorbeeld zijn eau de colognes, die veel citrus (kopnoten) bevat die in het begin intens ruiken, maar niet lang houden. Een Oosterse geur (met weinig kopnoten, iets meer hartnoten maar vooral veel basisnoten) is het tegenovergestelde en dus de perfecte parfumpiramide. Een typische bloemengeur, waar het karakter van het parfum voornamelijk bepaald wordt door de hartnoten, heeft een ruitmodel: een kleine kop en staart en een breed hart.

Lineaire parfums

Er bestaan parfums die beweren af te wijken van deze parfumpiramide structuur en als een continuum zijn opgebouwd. Volgens parfumeurs is dit eerder marketingpraat. Het is een formule waar de meeste noten ongeveer hetzelfde moleculaire gewicht hebben (bijvoorbeeld nauwelijks kopnoten en voornamelijk hartnoten). Zodat je ze tegelijkertijd ruikt en het parfum nauwelijks lijkt te evolueren. Veel Amerikaanse parfums zijn eerder lineair. Ruik maar eens aan Beyond Paradise van Estée Lauder of Trésor van Lancôme (niet Amerikaans, wel gemaakt door een Amerikaanse parfumeur: Sophia Grosjman). Dit type parfums ruikt als eenzelfde deuntje op repeat. Ideaal als je het écht lekker vindt ruiken. Maar vooral in Europa houden we van wat meer complexiteit en verrassing.

Lees ook

Hoe moet je een parfum beoordelen?

Parfumtypes en de psychologie van parfum

Wat is de beste prijs-kwaliteitverhouding: eau de toilette of eau de parfum?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht