Feest: een halve eeuw Diptyque parfums

Ik noem vaak L’Artisan Parfumeur als het eerste nichemerk. Maar misschien was dat wel Diptyque. Het Franse merk is geboren uit de vriendschap van Desmond Knox-Leet, Christiane Montadre-Gaudrot en Yves Coueslant. De eersten ontwierpen samen stoffen en behangpapier voor andere Liberty London. Christiane was een interieurarchitecte en Desmond een kunstschilder. Toen set designer en theater regisseur Yves erbij kwam openden ze in 1961 een boetiek op de Parijse Boulevard Saint-Germain. De winkel lag op een hoek en had aan elke kant een groot raam. Net zoals een diptiek, een tweeluik van een schilderij. Dat leverde de inspiratie voor de naam. Het trio verkocht er zijn stoffen en behangpapier, aangevuld met trouvailles van hun vele reizen. Een soort concept store avant la lettre, in feite.

Geurkaarsen en parfums

Desmond liet 2 jaar later 3 geurkaarsen maken, waarvoor hij zelf het etiket ontwierp. De ovale etiketten met de grafische zwart-wit pentekeningen worden de huisstijl van het merk. De Parisiennes kwamen van overal voor hun geurkaarsen, even gewild om hun verfijnde geuren als hun mooie etiketten. 5 jaar later laat hij een eau de toilette maken, geïnspireerd op een 16e eeuws recept van potpourri. De uniseksgeur werd l’Eau Diptyque gedoopt en is nog altijd een van de bestsellers. Er volgden nog verschillende geuren waarvan l’Ombre Dans L’Eau (1983) een van de bijzonderste is. Het lijkt wel een studie van alle facetten van de roos: de bloemblaadjes, het groen van de bladeren, het hout van de stengel, … Alles ruik je in die geur! Ook Phylosikos (1996) wordt gezien als het schoolvoorbeeld van een vijgenparfum. Alle parfums hebben een twist, naar verluidt door een onverwacht ingrediënt in elke compositie.

Een nieuw hoofdstuk

Wanneer Desmond in 1993 overlijdt, is het huis zijn artistiek directeur kwijt. Hij wordt vervangen door een trio parfumeurs (Olivia Giacobetti, Olivier Pescheux en Fabrice Pellegrin). Later zal het bekende ontwerpersduo Kuntzel + Deygas de beroemde ovale etiketten een facelift geven. In 2005 wordt Diptyque opgekocht door Manzanita Capital, een Britse investeringsmaatschappij. Het succes van de nichemerken in de parfumerie was de financiële en zakenwereld immers niet ontgaan. De financiële kracht van de groep drijft het lanceringstempo omhoog tot 2 à 3 nieuwe geuren per jaar. Er komt een verzorgingslijn bij en high tech geurverspreiders. Ook het aantal verkooppunten wordt fors en internationaal uitgebreid met de opening van meer eigen boetieks, corners in de belangrijkste department stores én nicheparfumerieën. Toch lijkt het de spirit van het merk niet aan te tasten.

50 jaar Diptyque parfums

Dit jaar viert l’Eau Diptyque en daarmee het parfumdepartement zijn 50ste verjaardag. Voor de gelegenheid werkte parfumeur Olivier Pescheux 2 parfums uit rond de iconische ingrediënten van een halve eeuw geleden: patchoeli en (witte) muskus. In Tempo stript hij de patchoeli van al zijn ‘vuile’ aroma’s, maar niet van zijn karakter. Groene, frisse elementen zoals bergamot, maté en violetteblaadjes zorgen voor een geslaagd evenwicht. In Fleur de Peau wist hij de oppervlakkige ‘properheid’ van witte muskus uit te werken tot een gesofisticeerde huidgeur. Twee must smells bij je volgende bezoek aan de nicheparfumerie!

Info

Diptyque wordt verkocht in de nicheparfumerie. Je vindt het bij Necessities in Antwerpen. Fin du Jour in Antwerpen, Gent en Kortrijk, www.findujour.com. Kroonen en Brown in Brussel, www.kroonenandbrown.com. Senteurs d’Ailleurs in Brussel, www.senteursdailleurs.com. Skins in Gent, www.skins.nl. En bij de betere interieurzaak, zoals Donum in Gent en Antwerpen, www.donum.be. www.diptyqueparis.eu

Lees ook

Dit zijn de beste parfums van Diptyque

Orphéon, a trip down memory lane voor Diptyque

Diptyque Tempo, een moderne patchoeli

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht