Gabrielle, een zonnig boeket geïnspireerd door madame Chanel

© CHANEL

Een nieuw Chanel parfum is groot nieuws. Het merk lanceert immers niet elke dag een nieuw parfum. Zelfs niet elk jaar. Het is maar liefst 15 jaar geleden dat Chanel nog een nieuwe damesgeur lanceerde, sinds Chance. De flankers voor Coco, N°5, Allure, N°19, Cristalle en Chance niet te na gesproken. En voor het gemak vergeten we ook de hele Les Exclusifs lijn.

Gabrielle, de inspiratiebron

Voor het event van het jaar werden we ruim op voorhand warm gemaakt met een gelijknamige handtas en filmpjes over het rebelse karakter van Gabrielle Chanel. De ontwerpster die eigenzinnig haar eigen weg volgde: vrouwen bevrijdde uit de strakke korsetten, zich opwerkte van naaister tot couturière, op 70 jaar opnieuw haar modehuis opende en de normen die toen voor vrouwen golden, vierkant aan haar laars lapte.

Gabrielle, het parfum

Een parfum geïnspireerd op het rebelse karakter van Gabrielle? Dan verwacht ik iets ongewoon, een karaktergeur met hout of leer, bijvoorbeeld. Maar Gabrielle blijkt een stralend boeket van witte bloemen te zijn. Frisse oranjebloesem, elegante jasmijn, zonnige ylang ylang en een symbolische toets tuberoos van eigen veld, bepalen de persoonlijkheid van de geur. Het parfum is elegant, vrouwelijk en ligt bijzonder aangenaam in de neus. Maar eigenzinnig? Niet echt. Gabrielle is toegankelijk genoeg om een breed publiek aan te spreken en Chanel genoeg om het verfijnd te houden. Dat evenwicht vinden is een kunst op zich die Chanel als geen ander beheerst. Gabrielle heeft een mooi sillage en een goede houdkracht.

De flacon, een andere aanpak van luxe

De flacon is ook een woordje waar. Gewicht wordt geassocieerd met luxe en kwaliteit, maar deze flacon is licht en in zeer fijn glas. Technisch gezien was het een hele uitdaging om hem even degelijk te maken als andere flessen. Er is dan ook meer dan 5 jaar op gewerkt. Het ontwerp oogt bedrieglijk eenvoudig, een vierkant model, dat een beetje naar het midden inzinkt. Dat geeft een dégradé kleur aan de jus én een lichteffect, wat de idee van het zonnige parfum benadrukt. Details werden zoveel mogelijk verborgen, zoals de copyright vermelding, die als een geheime boodschap onder het etiket zit. De gouden doos is geïnspireerd op een cadeau van de hertog van Westminster aan Chanel. Die doos is zilver aan de buitenkant, goud vanbinnen. Kostbaarder dus van binnen dan van buiten. Dat idee is hernomen in de verpakking, want de jus in de verpakking is het meest kostbare.

Info

Eau de parfum 30 ml: 74 euro, 50 ml: 105 euro, 100 ml: 147 euro. Te koop in de parfumerie en via de webshop. Deze review is gebaseerd op een testexemplaar dat ik van Chanel ontving.

Lees ook:

Van parfum tot icoon: 100 jaar Chanel N°5

Les Eaux de Chanel: met Chanel op reis

Chanel Coco Mademoiselle Intense review

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht