Hét beautynieuws van 2013: dierenproeven zijn eindelijk verboden in Europa!

Het nieuws van het jaar

Hèt beautynieuws van 2013 gaat niet over een nieuwe lippenstift, een fantastisch parfum of een mirakelfoundation. In maart 2013 werd een enorme stap gezet: een Europees verbod op dierenproeven voor cosmetica. Omdat de sector wist dat dit verbod eraan kwam, werkte men al een hele tijd naarstig aan alternatieven. Een team onderzoekers van de universiteit van Liverpool ontwikkelde een testmodel dat de toxiciteit van cosmeticastoffen op het ademhalingsstelsel en de huidgevoeligheid nauwkeuriger en sneller kan voorspellen dan de klassieke trial-and-error dierenproeven. Ook Newcastle University zette een flinke stap vooruit. Hun Skimune model gebruikt menselijke huid- en immuniteitcellen om reacties op chemicaliën op te sporen. Het model geeft sneller en goedkoper resultaat. Het werd met succes getest door verschillende farmaceutische bedrijven.

Het goede voorbeeld

Een ander positief effect is dat de opkomende markten het Europese voorbeeld lijken te volgen. Zuid-Korea bouwt momenteel een eerste centrum voor alternatieven voor dierenproeven. Dat zou tegen 2016 klaar moeten zijn. En India werkt momenteel aan een wetsvoorstel om ingevoerde cosmetica getest op dieren te verbieden. Dat verbod bestaat al voor lokaal geproduceerde cosmetica.

Het grote probleem is de Chinese markt, die zich weinig aantrekt van ethische normen en internationale druk. Toch heeft de Chinese overheid aangekondigd dat het zijn wetgeving op cosmetica zal herbekijken. Deze is immers onveranderd sinds 1990 en gebaseerd op dierenproeven. Merken als Lush (huidverzorging) en Paul Mitchell (haarverzorging) zworen eerder al de dure eed om niet in China a te verkopen zolang dierenproeven op cosmetica verplicht zijn.  Met andere woorden: alle cosmetica die in China verkocht wordt, is getest op dieren. Ook de producten van Westerse beautybedrijven die niet getest zijn voor de Europese markt. Dat is namelijk verplicht door de Chinese overheid. 

De verleiding van het grote geld

Het Amerikaanse make-uplabel Urban Decay brak die belofte en besloot toch te verkopen in China. Niet geheel toevallig nadat ze in 2012 werden opgekocht door L’Oréal. L’Oréal is de grootste buitenlandse speler op de Chinese markt. Hun verweer luidt dat internationale druk weinig effect heeft. Ze willen verandering van ‘binnen het systeem’ forceren. Daar is het enorm economisch potentieel van China niet vreemd aan, maar toch blijken het geen geheel loze woorden. L’Oréal China heeft een Aziatische versie  ontwikkeld van het Europese Episkin-model, dat werkt met keratinocyten (menselijke huidcellen). Dit model is een alternatief voor dierenproeven en zou ze op termijn overbodig moeten maken. Het bedrijf is naar eigen zeggen ook zwaar aan het lobbyen om dierenproeven te verbieden.

Lees ook

Zit parfum vol gevaarlijke chemicaliën?

Hypoallergene parfums, een contradictio in terminis?

Het vuile kantje van clean beauty

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht