Corsica, de geurige heimat van Parfum d’Empire

Foto: Malcolm Brook via Pixabay

Het fijnste aan parfumeurs ontmoeten vind ik dat je soms hun persoonlijkheid weerspiegeld ziet in de parfums die ze maken. En dat je die parfums vervolgens ook beter begrijpt. Zoals Marc-Antoine Corticchiato, de neus en het brein achter nichemerk Parfum d’Empire. Ik heb Mr Corticchiato maar 1 x ontmoet (dat interview lees je hier), maar had wel een heel fijn gesprek met hem. Hij was zeer open en had uitgesproken meningen, het type ‘klikt het niet dan botst het maar’. En gelukkig bleek het te klikken. Die eigenzinnigheid ruik je ook in zijn parfums, vind ik. Ze vallen op in de massa lanceringen die grotendeels inzetten op dezelfde trends en ingrediënten. Niche in de oorspronkelijke zin van het woord. Hoewel hij daar zelf lak aan heeft, vertelde hij gisteren in een Instagram Live, met Bar à Liquides, een Parijse nicheparfumerie. “Het is de meest misbruikte term die niets (meer) voorstelt. Want wat is dat niche?” Bovendien stoort het hem dat die term uit snobisme als een soort kwaliteitslabel wordt gebruikt. “Ook in de traditionele parfumerie heb je prachtige parfums, echte meesterwerken.” Onder zijn favorieten: Clinique Aromatics Elixir, Dior Eau Sauvage en het originele Dior Homme.

Een atypische parfumeur

Marc-Antoine Corticchiato is niet het prototype van de doorsnee parfumeur. Hij is niet geboren in Grasse en had geen moeder die Shalimar of andere iconische parfums droeg, het standaard verhaal waar haast elke parfumeur mee uitpakt. “Integendeel, ze droeg nooit parfum. Maar ze was wel dol op planten en bloemen.” En dat is Marc-Antoine Corticchiato ook. Hij is gefascineerd door de aroma’s van planten en de verschillende  extractiemethoden. Zijn passie voor het rijkelijke dat natuurlijke ingrediënten hebben, ruik je ook in zijn parfums. Het herinnert aan de gloriedagen van de parfumerie, toen marketing nog niet alles bepaalde. Dat wilt niet zeggen dat zijn stijl klassiek of ouderwets is, integendeel. Geuren als Tabac Tabou of Corsica Furiosa zijn net heel vernieuwend en vielen dan ook al meermaals in de prijzen. Zijn parfums hebben een uitgesproken persoonlijkheid, hij zoekt graag de extremen en overdosissen op. “Mijn parfums zijn voor mensen die hun neus écht gebruiken. Ze kennen niet noodzakelijk veel van parfum, maar ze willen andere dingen ruiken.”

De aroma’s van Corsica

Een paar thema’s komen steeds terug bij Parfum d’Empire: Corticchiatio’s herinneringen aan het Marokkaanse platteland (waar zijn ouders een sinaasappelplantage runden), dieren (en meerbepaald paarden) en zijn heimat Corsica. Hij heeft er lange tijd gewoond en heeft er nog een huis. “Op zich is Corsica beperkt qua ingrediënten: je hebt immortelle, de typische mastiek (een groene harsachtige houtgeur), rozemarijn,…” En toch blijkt het voor hem een onuitputtelijke inspiratiebron. Een van zijn eerste parfums, Eau de Gloire, bevat de geuren van Corsica, net als 4 andere geuren die hij heeft ondergebracht in een aparte collectie: ‘L’Héritage Corse.

Eau de Gloire (2003)

Eau de Gloire, dat is de geur van Corsica, van de maquis. Op papier lijkt de ingrediëntenlijst op een eau de cologne, met veel citrus en aromatische kruiden, maar op de huid drukt de droge houtbasis zijn stempel op dit parfum. Je kunt Eau de Gloire dan ook het best omschrijven als een aromatische ledergeur.

Corsica Furiosa (2014)

“Corsica is echt overweldigend, elke keer opnieuw: de aroma’s van alle planten, grassen, struiken, bloemen en bomen, het ongelooflijke licht en de texturen van het landschap. Vandaar de naam Corsica Furiosa. Het is een groene geur, waar alle mogelijke tinten groen de revue passeren: mos, mastiek, grassen, bladeren, boom, … Een origineel parfum, dat dan ook verschillende prijzen in de wacht sleepte.

Acqua di Scandola (2018)

Scandola is een van de mooiste plekken van Corsica. Beschermd door de Unesco, want het heeft een ongelooflijke fauna en flora, die streng bewaakt wordt. Je vindt er het grootste algenplatform van de Middellandse zee, wat Corticchiato inspireerde tot een parfum. “Ik wilde de geur van de zee laten ruiken, maar niet met het platgebruikte calone (een molecule dat onder andere in L’Eau d’Issey van Issey Miyake wordt gebruikt). Ik wilde iets orgineler, iets natuurlijker en dat heb ik gevonden in algen.” Hij liet een extract maken speciaal voor dit parfum. Een aanrader voor liefhebbers van natuurlijke, watergeuren.

Immortelle Corse (2019)

Immortelle vertaal je als ‘de onsterfelijke’, omdat de gele bloemetjes nooit verwelken. ‘Helicrysum’ in het Grieks, wat ‘zonovergoten’ betekent. In de zomer kun je hun zonnige, rijke aroma overal op het eiland ruiken. Saffraan, abrikoos en citroen geven een zonnige inleiding op het hart, dat uit een absolu en een essentiële olie van immortelle bestaat. De immortelle heeft een rijk aroma dat veel plaats inneemt in een parfum, met verschillende geurfacetten zoals kruiden, hout, fruit en zelfs iets likeurachtig.

Salute! (2019)

Marc-Antoine Corticchiato is een liefhebber van lekker eten en drinken, met een zwak voor de Corsicaanse wijn. Het inspireerde hem tot Salute!, een frisse aromatische geur met citrus en hout. Een frisse eau op basis van wijnbladeren, een poederig vleugje (iris en muskus) dat de ‘part des anges’ vertegenwoordigt (het deel van de wijn dat verdampt tijdens het rijpen) en het hout van eiken vaten. Een originele geur die ongetwijfeld goed in de neus zal liggen bij wijnliefhebbers!

Info

Eau de Gloire (50 ml: 96 euro), Corsica Furiosa (50 ml: 102 euro), Acqua di Scandola (50 ml: 96 euro), Immortelle Corse (50 ml: 159 euro) en Salute! (50 ml: 96 euro) worden verkocht bij Beauty By Kroonen in Brussel, Necessities in Antwerpen, Place Vendôme in Wevelgem. www.parfumdempire.com.

Lees ook

De geurige verhalen van Parfum d’Empire

Tabac Tabou van Parfum d’Empire valt in de prijzen

Le cri van Parfum d’Empire, een visuele geur met iris

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht