Allemaal makeup artists: leer je opmaken als een pro

Professionele producten voor het grote publiek

Dé grote trend in make-up tegenwoordig, eentje die kleuren en effect overstijgt, is de professionalisering van de producten. Dat is al sinds de jaren 90 in opmars, toen de professionele make-up merken opkwamen. Aanvankelijk ontwikkeld door en voor makeup artists, maar later ook voor het grote publiek. België moest nog minstens twintig jaar wachten op de eerste boetieks van Make-up Forever, M.A.C. en Bobbi Brown. Al vind je merken als Laura Mercier en By Terry ook terug in nicheparfumerieën. En wanneer parfumerieketen Ici Paris XL merken als Urban Decay en Smashbox begint te verkopen, dan weet je dat het geen underground trend meer is.

De impact van sociale media

De fascinatie voor make-up technieken en effecten wordt stevig gevoed door social media. Door de selfies op Instagram willen we er op ons best uitzien en dan zijn photoshop, filters en make-up een godsgeschenk. Veel mensen leren zichzelf opmaken via YouTube tutorials waar make-up junkies en professionele makeup artists zoals Lisa Eldridge hun best practices delen. Daardoor worden meer professionele technieken zoals contouring of strobing gemeengoed. En wanneer dat publiek steeds groter wordt, volgen ook de mainstream merken met steeds professionelere producten.

Een primer

Een primer is een gel, crème, soms zelfs een olie, die een basis legt voor make-up om hem langer te doen houden. Er bestaan aparte versies voor ogen, lippen teint. De primers voor de huid zijn meestal transparant, maar kunnen ook een toegevoegde waarde hebben, zoals UV-filters, anti-aging ingrediënten, absorberende en matterende stoffen voor de vette, onzuivere huid of verhelderende pigmenten voor een vale teint. De meesten bevatten siliconen, dus goed reinigen is de boodschappen om de poriën zuiver te houden!

Mijn favorieten? De foundation primer Radiance van Laura Mercier die je een mooie glow geeft en de eyeshadow primers van Urban Decay.

Een contouring palet

Je kan je gezicht verfijnen door schaduwen te creëren of highlights te gebruiken. Het principe: licht trekt de aandacht en haalt naar voren, schaduw doet het tegenovergestelde. De eenvoudigste tactiek is met een donkerder poeder in de vorm van een drie langs de zijkant van je gezicht te gaan: langs de haarlijn naar de onderkant van de jukbeenderen en terug langs de kaaklijn tot onder de kin. Highlights breng je aan op je jukbeenderen, in de binnenste ooghoeken en onder de buitenkant van je wenkbrauwen. Goed uitwerken voor een zo natuurlijk mogelijk effect. Je mag geen lijnen of kleurverschillen zien.

Mijn favorieten?  Ik gebruik meestal een mat zonnepoeder en highlighter (cream colour base van M.A.C., die ik soms ook als oogschaduw gebruik voor een frisse, natuurlijke blik).

Colour correctors

Het corrigeren van onvolmaaktheden met tegengestelde kleuren. Roze of paars verheldert, groen camoufleert roodheden, geel en oranje vermindert donkere kringen en vlekjes. Smashbox heeft een paar praktische potloden, Urban Decay en Giorgio Armani hebben er vloeibare. Je gebruikt ze onder je foundation.

Fixerende sprays

Een gebruiksvriendelijke manier om je make-up te fixeren. Het geeft een natuurlijker effect dan afpoederen en laat de make-up mooier versmelten met de huid.

Mijn favorieten? In mijn badkamer staan de sprays van L’Oréal Paris en Urban Decay. Wanneer ik lange dagen heb of een feestje gebruik ik ze én ik merk een verschil.

Borstels en blendersponsjes

Het geheim van echte makeup artists zit hem in goede borstels. Met de vingers gaat het sneller, maar met de juiste borstel of blender bereik je een mooier, nauwkeuriger effect.

Mijn favorieten? Ik grijp vaak naar de borstels van Bobbi Brown. Ook heel handig: By Terry Light-Expert click brush zit al ingebouwd in een borstel.

Lees ook:

Make-up, het geheime wapen van veertigplussers

Je make-up laten doen bij Bobbi Brown

Urban Decay, make-up voor en door make up junkies

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht