Maison Margiela geeft tuberoos een hoofdrol in Mutiny

Inspiratie uit de Women’s March

Toen John Galliano, creatief directeur bij Margiela, de miljoenen vrouwen zag protesteren tijdens Women’s March, werd hij geraakt door de kracht van hun protest. “De moed hebben om op te komen voor jezelf, om jezelf te zijn.” Hij zag het als een opstand van vrouwen, en omschreef het als een vorm van ‘Mutiny’ (vrij vertaald als opstand, revolte, muiterij). De marketing zocht er een handvol sterke vrouwen bij (niet toevallig met een grote social media aanhang) die elk op hun eigen manier een strijd voeren om zichzelf te zijn. En mooi zijn, maar wat afwijken van de klassieke normen. 

Persoonlijkheid vertaald in parfum

Persoonlijkheid in parfum? Dan denk ik automatisch aan hout. Maar dat is een minder commerciële keuze dan bloemen. En bij Margiela hadden ze wellicht zin in een groter publiek (na de laatste, minder toegankelijke reeks Replica geuren). Dus werden het bloemen: de karaktervolle tuberoos. Een evidente keuze van parfumeur Dominique Ropion, waar Galliano naar verluid meteen mee instemde. Het vertaalde immers perfect zijn idee van de nieuwe (?), sterke vrouwelijkheid die hij beoogde.

De tuberoos ontleed

Ropion adopteerde de typische Margiela aanpak: het uiteen halen van bekende dingen om het vervolgens opnieuw in elkaar te zetten en er zo iets nieuws van te maken. Hij ontleedde alle facetten van de tuberoos. Tuberoos heeft een veelzijdige geur, die groen, fruit, zwoel bloemig, zonnig of zelfs medicinaal kan ruiken. Hij  haalde eruit wat hem niet beviel en benadrukte wat hij wilde tot hij een nieuwe, moderne tuberoos had opgebouwd. Ropion verwijderde het medicinale, benadrukte het zonnige karakter en focuste op het fruitige aspect door oranjebloesem en jasmijn te gebruiken.

Dit bloemige akkoord combineerde hij met een lederakkoord om een spannend contrast te krijgen. Maar niet zoals we het kennen: “ik simuleerde een lederaroma door saffraan, oud hout en vanillepeulen, die in hun aroma’s een lederfacet hebben. Het zijn geen ledernoten op zich, maar samen geven ze wel de idee van een lederbasis. Het resultaat is een moderne tuberoos die anders is dan we gewend zijn.” Meerbepaald: zachter, minder dierlijk en droog.

Hoe ruikt Mutiny nu eigenlijk? 

Fruitig, zeker op de huid. In het begin krijg je een sappige frisheid van sinaasappel en mandarijn, die na een tijdje nog fruitiger wordt met appel en perzik erbij. Het overstemt haast de tuberoos, die wordt vergezeld van oranjebloesem, die zich niet toevallig van haar meest gourmand kant laat zien. De tuberoos is herkenbaar, maar blijft redelijk braaf (zeker in vergelijking met iconen als Fracas of Poison).

Na 2 uur komt er een licht vegetale nuance boven, die me intrigeert. Maar niet voldoende om me de eerste indruk van zoete fruitigheid te doen vergeten. Op papier klinken de basisnoten redelijk stevig en veelbelovend: agarhout, leer, vanille en patchoeli. Maar in realiteit versterkt het louter de crèmige ondertoon in dit parfum. Mutiny houdt een 8tal uur aan, wat we kunnen verwachten van een floriëntal. 

Aanrader als je houdt van…

Mutiny is een aanrader voor wie van meer transparante boeketten houdt, zoals bijvoorbeeld Gucci Bloom. Maar liefhebbers van de echte ‘big florals’ mét dierlijke kantjes zoals Piguet Fracas of Giorgio Beverly Hills zullen hier wat op hun honger blijven zitten. Mutiny is immers een beetje vanalles: fruitig, weelderig bloemig, zonnig, droog houtig, maar in niets echt uitgesproken. Naar mijn mening iets te braaf om het over ‘Mutiny’ te spreken. Niettemin: zeer mooi gemaakt! 

Info

Maison Martin Margiela Mutiny (eau de parfum 50 ml: 95 euro, 90 ml: 135 euro) is te koop in modeboetieks als de Margiela boetiek (Brussel), Louis (Knokke), Oorcussen (Gent), Wellens (Herentals) en Renaissance (Antwerpen). Ook in kapperszaak Salon Margiela (Genk) en concept stores als Smits Studio (Tessenderlo) en The Recollection in Antwerpen. Daarnaast wordt Mutiny ook verkocht in enkele onafhankelijke parfumerieën zoals Parfuma (Antwerpen), Taizo (Ieper), Blush (Haacht) en Dierickx (Lier). 

Lees ook

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht