De Marie Kondo challenge voor make-up

Ik ben geen pietje precies (‘ronduit slordig’, volgens mijn man), maar af en toe krijg ik een aanval van opruimwoede. Maar alleen als ik onder stress sta. Blijkbaar is dat psychologisch perfect te verklaren: wanneer je opruimt en orde schept, doe je dat tegelijkertijd ook in je hoofd.

De overtuiging dat ik heel wat meer gedaan zou krijgen als ik maar wat beter georganiseerd zou zijn resulteert in een een voorliefde voor zelfhulpboeken van het praktische genre. En laat nu net de Nederlandse vertaling van het boek van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo uitkomen. Kondo heeft al 2 miljoen exemplaren verkocht, kreeg wereldwijd massa’s mensen aan het opruimen en haar leven werd zelfs verfilmd. Genoeg om me nieuwsgierig te maken hoe de KonMari-methode (haar bijnaam, afgeleid van Marie Kondo) mijn leven kan verbeteren. Maar Marie blijkt een kletskous te zijn: ze wijdt graag uit over anekdotes uit haar eigen leven en praktijk als organiser, die in de eerste plaats haar dwangmatigheid duidelijk maken. Je moet echt het hele boek door, haar tips verweeft ze door haar verhalen heen.

Marie Kondo houdt niet van half werk: enkel een grondige aanpak voorkomt dat je niet hervalt in hamsteren en rommelen. Je moet het in 1 x goed doen, niet beetje bij beetje, want enkel dan krijg je een shock effect dat je motiveert om veel bewuster met je spullen om te gaan. Volgens haar ligt de oorzaak van rommel in de manier van denken, niet in spullen of het gebrek aan opbergruimte.

Ik besloot om haar principes op mijn badkamerkast toe te passen, waar mijn make-upvoorraad een heel eigen leven leidt.

 

1. Sorteer per categorie, niet per plek

Volgens Marie Kondo hebben we teveel spullen, omdat we niet beseffen wat we allemaal hebben. Dat gebeurt pas als je alles op een hoop ziet liggen. Ik speur dus het hele huis af, leeg al mijn handtassen en smijt alle make-up die ik vind op  de badkamervloer. Dat is inderdaad een berg … Zelfs als ik alles sorteer per categorie: lipstick, nagellak, foundation, blush & zonnepoeders, oogschaduw, eyeliner & kohlpotloden, primers, concealers, …

2. Opruimen is in de eerste plaats weggooien

Ik ga even spieken bij de post over de levensduur van make-up. En verder gooi ik alles weg waarvan de textuur of geur veranderd is. Maar dan nog blijft er een stevige hoeveelheid over. Dus leg ik alle gelijkaardige kleuren bijeen. Om te besluiten dat ik 5 ongeveer dezelfde appelblauwzeegroene nagellakken heb, een kleur die ik bovendien enkel op mijn tenen durf dragen. Van die 20 rode lipsticks mag ik enkel de tinten bijhouden die me écht flatteren. En van de foundations enkel diegene die ik het meest gebruik (dat blijken er uiteindelijk maar (!) 7 te zijn).

3. De gulden regel: word ik er blij van?

Dat is een moeilijke. Maar het helpt me toch om af te stappen van mijn idee-fixe vast te houden aan kleuren die ik zelden draag, maar toch handig vind om te hebben. Gewoon voor de volledigheid, voor een verkleed feestje of tot het weer modieus wordt. Het idee dat ik mijn vriendinnen en zussen blij ga maken met mijn make-up geeft me het laatste zetje. Ik denk dat ik nog een derde over heb gehouden en zelfs die voorraad zal sommigen nog hoge ogen doen trekken. Maar alles geraakt nu netjes in mijn badkamerkast!

Een week later? Ik voel nog altijd een mengeling van opluchting (de chaos is weg) en trots (zoveel spullen weggedaan) elke keer ik mijn badkamerkast open, heb sommige oude favorieten herontdekt en heb inderdaad meer plezier wanneer ik me opmaak. Ik moet niet langer zoeken achter dat ene potlood of twintig lipsticks openen om de juiste kleur te vinden. Misschien dat ik me volgende week eens waag aan mijn boekenkast…

Info

‘Opgeruimd! De manier om orde en rust in je leven te brengen’ (18,95 euro) door Marie Kondo, uitgegeven bij A.W. Bruna. Te koop bij bol.com

Lees ook

Hoe lang blijft make-up goed? 

Boekbespreking: de kunst van de eenvoud

Zen worden met het boek 10% happier

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht