Aldehyden voor special effects in parfums

Raar maar waar, in parfums worden ingrediënten niet altijd louter voor hun geur gebruikt. Sommigen worden vooral ingeschakeld voor het effect dat ze hebben op een compositie. Zoals aldehyden, synthetische geurmoleculen die iets stralend geven aan een parfum, een bepaalde frisheid, die zelfs metalig kan ruiken. Ze werken als een verblindende spot, die de contouren van de compositie vervaagt zodat hij abstract wordt. Ze worden meestal gebruikt in citrus- en bloemenparfums. Een van de bekendste voorbeelden is N°5 van Chanel, die bekend is geworden door de overdosis aldehyden. Hoewel N°5 roos, iris en jasmijn bevat, kan je die bloemen niet echt herkennen. Chanel wilde immers een parfum dat niet naar bloemen, maar naar een echte vrouw rook.

Vintage of modern?

Er bestaan verschillende soorten aldehyden, met sexy namen als C10 of C12. Ze hebben vaak een bloemige, fruitige of groene ondertoon, maar hebben een zeepachtig, metalig aroma gemeenschappelijk. Ze kunnen lekker ruiken (zoals C14, die het aroma van perzikhuid oproept in Guerlain’s Mitsouko) of minder goed, zoals C12.* Maar in een compositie domineert hun geur zelden en voegen ze vooral licht toe. Je ruikt ze goed in Paco Rabanne Métal (1979) en Calandre (1969), Estée Lauder White Linen (1978), Arpège van Lanvin (1927) of Rive Gauche van YSL (1970). Allemaal oudere parfums waardoor meer ervaren consumenten  deze aldehyde parfums als een tikje vintage ervaren? Jongere mensen die geen herinneringen hebben aan dit type parfums zullen die koude frisheid eerder vernieuwend vinden.

Revival

Alles komt terug, ook in parfumerie. Enkele nieuwere parfums bedienen zich opmerkelijk van aldehyden. Zij het op een moderne manier: transparanter en natuurlijker. Ruik maar aan Sisley Izia, Chanel N°5 L’Eau en Superstitious van Frederic Malle. In N°5 L’Eau worden ze geassocieerd met frisse citrusnoten die ze extra glans geven. In Izia en Superstitious voegen ze frisheid toe aan de rozengeur, terwijl fruitnoten voorkomen dat het te nostalgisch wordt.

*CORRECTIE: In parfum leer je elke dag bij. Zo ontdekte ik vandaag dat C14 geen aldehyde maar een lactone is. Dat is een stof met een andere moleculaire structuur, die zwaarder is en eerder een hartnoot dan een topnoot is (zoals aldehyden zijn). Het is een ‘fruitée aldehydé’, maar wordt vaak foutief als een aldehyde beschouwd.

Lees ook:

Fan van vetiver? Deze parfums moet je geroken hebben

Muskus, het meest schizofrene parfumingrediënt

Parfums met sandelhout

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht