Parfum, hoe kies je dat? 10 tips

Een ongeoefende neus kan gemiddeld 4 parfums van elkaar onderscheiden. Daarna begint alles op elkaar te lijken… Met deze 10 tips verhoog je je kans op een succesvolle keuze!

Ga ’s morgens naar de parfumerie

Je neus raakt snel vermoeid. ’s Morgens is hij op zijn best en ruik je het scherpst. Een ander voordeel: meestal is het dan nog niet zo druk en hebben de verkoopsters wat meer tijd.

Geduld

Ruik niet onmiddellijk aan je huid of aan de blotter. Laat de alcohol eerst verdampen, zodat je neus niet verdoofd raakt en je niets meer kunt ruiken. Door diep te snuiven zal je niet beter of meer ruiken. Beweeg de blotter een paar keer langs je neus zonder hem te raken.

Haal een frisse neus

De lucht in een parfumerie is niet neutraal, maar ruikt naar de honderden parfums die er dagelijks worden verstoven. Als je echt een goed idee wilt hebben van hoe een parfum bij jou ruikt, ga dan een uurtje naar buiten en ruik op verschillende momenten. Een parfum evolueert immers van de meest frisse (kop)noten naar de zwaardere (basis)geuren.

Grillige geuren

Ruiken parfums vaak minder aangenaam op je huid dan op de blotter? Kies dan voor zwaardere geuren met veel basisnoten, zoals hout, vanille of muskus. Deze ingrediënten zijn stabieler en worden minder beïnvloed door de geur van je huid. Lichtere grondstoffen zoals citrus- en bloemengeuren zijn daar gevoeliger voor.

Kies andere parfums voor de zomer dan voor de winter

Hoe warmer het is, hoe sneller een parfum verdampt en hoe intenser hij ruikt. De warme, zoete geur die je in de winter zo’n behaaglijk gevoel geeft zal in de zomer te zwaar lijken. Omgekeerd zijn frisse citrus- of bloemengeuren vaak te vluchtig en te subtiel wanneer het kouder wordt.

Smeren!

Geniet langer van je parfum door je eerst goed in te smeren met een rijke lichaamscrème. Een goed gehydrateerde huid houdt parfum beter vast. Dit is een van de belangrijkste tips wanneer je een droge huid hebt.

Test altijd op de huid

Parfums ruik je in eerste instantie best op een papieren strookje of blotter. Zo vermijd je dat je uren ruikt naar iets dat je niet graag ruikt. Vind je een parfum lekker op papier, probeer hem dan altijd uit op de huid. Er zijn namelijk veel factoren die een geur kunnen beïnvloeden: de zuurtegraad van je huid, wat je eet, bepaalde medicijnen die je slikt, zelfs je leeftijd en geslacht.

Afwisselen

Heb je een lievelingsparfum dat echt bij je past? Wissel het dan regelmatig af met andere parfums om te voorkomen dat je hem na een tijdje niet meer ruikt. Je neus raakt immers verzadigd wanneer hij altijd dezelfde geurprikkels krijgt. Door af te wisselen met andere geuren houd je je neus ‘wakker’.

Zwaaien, niet wrijven

Wanneer je parfum verstuift op je pols, mag je niet wrijven. Daardoor wek je warmte op, waardoor sommige ingrediënten sneller zullen verdampen dan de bedoeling is. En dat vervalst de geurindruk. Zwaai gewoon even met je polsen om de alcohol te helpen verdampen voor je ruikt.

Laat de koffiebonen staan

In sommige parfumerieën halen ze koffiebonen boven wanneer je neus het moeilijk krijgt. Dat is geen goed idee. Omdat het heel anders ruikt dan parfum, zal je de indruk krijgen dat je erna weer beter kan ruiken. Maar door zijn sterke aroma zal je neus het veel moeilijker hebben om de subtielere geuren op te pikken. De beste manier om je neus te ‘resetten’ is aan je eigen (ongeparfumeerde) huid te ruiken of even een frisse neus te halen.

Lees ook

Tips om een parfum voor je mama te vinden

Hoe kies je een parfum als cadeau?

Parfum als selfcare

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht