Escentric Molecules geeft chemie een hoofdrol in parfum

Verjaagt chemie de droom in de parfumerie?

Wanneer je over parfum leest lijkt het alsof er uitsluitend natuurlijke ingrediënten worden gebruikt. Men heeft het zelden over de synthetische ingrediënten, die toch het leeuwendeel van de formule uitmaken. “Dat schrikt mensen af” wist een marketing dame me te vertellen. Citrus klinkt inderdaad minder gevaarlijk en sexier dan dihydromyrcenol. Maar het laat mensen wel in clichés denken over parfum. En het verbergt de wetenschap achter parfum. Merken als Escentric Molecules, Zarkoperfume en Nomenclature gaan daar tegenin. Op Fashionata las ik een interessant artikel over de tendens om het chemie aspect als concept te gebruiken.

Nog steeds denken veel mensen dat de hoeveelheid natuurlijke ingrediënten de kwaliteit van een parfum bepaalt. Een goed parfum is een combinatie van beide. Synthetische moleculen geven structuur aan een parfum en doen het beter houden. Natuurlijke ingrediënten verrijken en brengen leven in een parfumcomositie dankzij hun verschillende geurfacetten. Volledig natuurlijke geuren zijn doorgaans erg zwaar en houden niet lang. Volledig synthetische geuren zijn dan weer monotoon, missen levendigheid. Mocht je het met muziek vergelijken, dan is een natuurlijk parfum een kakafonie en hoor je bij een synthetische compositie constant dezelfde toon.

Escentric Molecules

Maar niet iedereen deelt de mening dat je beide nodig hebt. Zoals de Duitse parfumeur Geza Schoen, het brein achter nichemerk Escentric Molecules. Schoen raakte gefascineerd door Iso E Super, een synthetische basisnoot met een zacht, haast tactiele cederaroma. Hij besloot de molecule als parfum uit te brengen en doopte het Molecule 01. Een basisingrediënt als parfum voorstellen was ongewoon, wat Escentric Molecules de reputatie van ‘antiparfummerk’ opleverde. “Gemaakt voor mensen die niet van parfum houden”, klonk de kritiek. Molecule 01 heeft immers een erg transparante geur die afwisselend opduikt en verdwijnt. Wanneer je Molecule 01 draagt ruik je hem in vlagen: dan weer wel en dan weer niet. Voor wie 1 molecule te basic is, is er telkens ook een Escentric formule, een compositie waarin andere ingrediënten een bepaald facet van de hoofdmolecule accentueren.

Iets later volgde Molecule 02, met ambroxan. Deze synthetische geurmolecule stamt af van ambergrijs, een natuurlijk ingrediënt. Het zijn de fluimen van de potvis. Die dobberen een tijdlang op het zilte water, waarna ze aanspoelen als brokken met een warme, minerale geur. Een populaire basisnoot die in heel wat parfums wordt gebruikt. Molecule 03 bevat vetyveryl acetaat, dat lijkt op de grassige houtgeur van vetiver met grapefruitfrisheid.

Molecule 04

Onlangs werd een vierde toegevoegd: Molecule 04 met de geur van sandelhout. Deze basisnoot heeft een zachte crèmigheid. Dat maakt hem erg populair in vrouwenparfums, zoals Guerlain’s Samsara. Indisch sandelhout (Santal Album) was de beste kwaliteit, maar werd niet duurzaam geoogst. Toen de Indische regering de uitvoer van sandelhoutolie verbood in de jaren 90 ontlokte dat een crisis in de parfumerie, die zijn heil moest zoeken in synthetische alternatieven.

Javanol is een van de populairste moleculen en het hoofdingrediënt van Molecule 04. De parfumeur zelf omschrijft het als een “metallic grapefruit die over een boeket crèmekleurige rozen wordt uitgegoten”. Het geeft volgens hem een hypermoderne frisheid. In mijn neus ruikt die vooral synthetisch en soms zelfs scherp. Niet oninteressant, maar ik betwijfel of dit bestseller Molecule 01 zal evenaren. Beide parfums lijken verstoppertje te spelen: dan ruik je ze en dan weer niet. Molecule 04 is een eau de toilette met de uithouding van een eau de parfum. De sillage (geurspoor) is eerder beperkt.

Info

Deze review is gebaseerd op een flacon die ik kocht. 30 ml: 80 euro, 100 ml: 125 euro. Escentric Molecules vind je bij nicheboetieks als Necessities in Antwerpen en Skins in Gent.

Lees ook:

Bedenkingen over de toekomst van niche

Zijn nicheparfums beter?

Hiram Green, de autodidact die natuurlijke parfums maakt

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht