Parfumtypes en de psychologie van parfum

De moeilijkste vraag die je me kan stellen? “Wat is je favoriet parfum?” Dat heb ik niet. Of beter: ik heb er verschillende. Lange tijd heb ik gedacht dat je zo’n signatuurparfum moest hebben, een geur die je persoonlijkheid weergeeft. Maar blijkbaar ben ik te complex (of te schizofreen :-)) om in één geur samen te vatten. Er is geen enkel parfum dat bij elke stemming en gelegenheid past, vind ik. Ik kies andere parfums op grijze dan op zonnige dagen, om te werken of op reis te gaan, wanneer ik op sta of ga slapen, vrolijk of verdrietig ben, …

Zijn parfumtypes clichés?

Parfum vertelt iets over iemand, vind ik. Net zoals schoenen dat doen, of een kapsel, make-up, … Tijdens de parfumconsultaties, waar ik mensen help om hun parfumprofiel te vinden, heb ik gemerkt dat veel mensen in te delen zijn in enkele parfumtypes. Automatisch linken we bepaalde parfums aan persoonlijkheden. Een sterke geur associeer je met een dito karakter, niet met een grijze muis. Lieflijke bloemengeuren passen bij romantische types. Met Oriëntals laten femmes fatales zich van hun meest sensuele kant zien. Maar dat zijn stereotypes. De meeste mensen zitten complexer in elkaar. En kiezen hun parfum op basis van verschillende factoren.

De invloed van leeftijd

Jonge meisjes willen graag ruiken zoals hun vriendinnen. Als een soort onzichtbaar teken dat je bij een bepaalde groep hoort. Ze zijn ook gevoelig voor het imago van grote, bekende merken. Meestal heb je hier duidelijke parfumtypes.  Twintigers vinden het dan weer belangrijk dat ze complimenten krijgen, dat anderen vinden dat ze lekker ruiken. Hoe ouder men wordt, hoe meer men op zoek gaat naar iets dat past bij iemands persoonlijkheid. En hoe minder men wakker ligt van wat anderen denken. Dat zijn uiteraard clichés die zeker niet voor iedereen gelden.

Parfum als accessoire

Meer ervaren gebruikers gebruiken parfum als een onzichtbaar accessoire, om een bepaalde indruk te geven. Zo doen karaktervolle Oosterse of houtgeuren een sterke persoonlijkheid vermoeden. Vrolijke bloemengeuren associëren we met zachtheid en vrouwelijkheid. De meer bedwelmende versies met zoete noten duiden op sensualiteit. Parfums met ledernoten komen streng en een tikje androgyn over. Citrusnoten geven een frisse, levendige indruk. Chypres met mos- en houtnoten hebben iets volwassen en gesofisticeerd. Aromatische geuren met verse kruiden (bv fougères) lenen zich perfect voor een zakelijke omgeving. Zo kan je spelen met het imago dat je wilt uitdragen.

De psychologie van geur

Geuren (en dus ook parfum) worden verwerkt in het limbisch systeem in de hersenen, ook wel het emotioneel brein genoemd. We reageren instinctief (en dus onmiddellijk) en emotioneel op geurprikkels. Je kan geuren dus inzetten om een bepaalde stemming te versterken of te counteren. Ik heb hout- en lederparfums die ik draag als schild, wanneer ik zelfzekerder wil overkomen dan ik me voel. Of ‘lieve’ bloemenparfums die de scherpe kantjes van mijn persoonlijkheid verzachten. Soms draag ik frisse groene en citrusgeuren om me te helpen focussen op dagen met lange to do lijstjes. Of musky vanille parfums die me een welriekende cocon van troost bieden op moeilijkere momenten. Maar ik doe het ook om mensen te verrassen: een sensuele geur om mijn broek en platte schoenen te compenseren of een mannelijke (hout)geur wanneer ik een jurk en hakken draag. Parfum is als dure lingerie: onzichtbaar voor anderen, maar het verandert iets in je hoofd, het beïnvloedt hoe je je voelt.

Lees ook

Doe de parfumtest en ontdek welke geuren bij jou passen

Wat frisse geuren over je vertellen

Wat Oosterse geuren over je vertellen

Bloemenparfums en wat ze over je zeggen

Wat houtparfums over je vertellen

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht