Geen puber meer, wel pukkels: hoe verzorg je volwassenenacné?

De heilige graal gevonden of toch nog niet?

Een van de posts waar ik nog altijd reacties op krijg is mijn kruistocht tegen pukkels. Enkele jaren geleden was ik het zo zat dat ik besloot om ZO Medical van het Amerikaanse dr Obagi te proberen. ‘Agressief en duur, maar efficiënt’ had ik horen waaien. En dat bleek ook exact mijn ervaring na de eerste week. Na 3 weken liet ik een oppervlakkige peeling uitvoeren die de resultaten nog versnelde. De bestaande onzuiverheden verdwenen langzaamaan en er kwamen er geen nieuwe meer door. Ik kreeg de opmerking dat ik er stralend uitzag (zelfs na een korte nacht). Missie geslaagd. Of niet? Door het vele exfoliëren werd mijn huid erg dun. En dat verontrustte me, zeker met de lente in aantocht. Ik heb namelijk ook last van pigmentvlekken. Dus besloot ik om een rustpauze in te lassen tot na de herfst. Ook om financiële redenen: in een half jaar had ik al 800 euro uitgegeven aan verzorgingsproducten.

Een eeuwige zoektocht

Mijn huid is nog lang goed gebleven, maar stilaan doken de pukkels weer op. Dus besloot ik om een goedkoper alternatief te zoeken. Dat werd een testkit van Mario Badescu. Niet slecht, al moest ik er nog wel andere producten bij zoeken om de pukkels onder controle te houden. Nu ik een tienerzoon in huis heb die ook pukkels krijgt, heb ik weer last van het gevoel dat dit niet klopt. Al bekijk ik het positief, als een ‘bonding’moment in de badkamer wanneer we samen maskertjes testen of ik hem als proefkonijn gebruik voor nieuwe mirakelcrèmes. Niet dat die bestaan, maar er zijn toch een paar zaken die je kan doen om de schade te beperken.

Tips om onzuiverheden te beperken

Goed reinigen

Tijdens een Environ behandeling liet ik een tijd geleden opnieuw de kwaliteit van mijn huid checken met hun gevreesde microscoop. Die laat je onbarmhartig zien wat er onder je huid klaar zit (aan pigmentvlekken). Dat had ik een paar jaar geleden ook laten doen, dus konden we kijken hoe mijn huid was geëvolueerd. En dat viel best mee. Sinds ik dubbel reinig heb ik een iets minder onzuivere huid. Ook een goede tonic speelt een rol. Vroeger zag ik dat vaak als een overbodige stap, maar een goed product helpt wel degelijk om je huid zuiver te houden. Sommigen bevatten wat BHA (betahydroxyzuren) om de poriën vrij te houden, overtollig talg te absorberen en bacteriën onder controle te houden. 

Zoek een goede schoonheidsspecialiste

Regelmatig een professionele dieptereiniging boeken bij een schoonheidsspecialiste kan een verschil maken. Ik heb ooit een topbehandeling gehad van Babor bij Puur in Waregem. Helaas een beetje ver om regelmatig te doen. En ik moet ook toegeven dat veel aan de schoonheidsspecialiste gelegen is. Zo heb  ik ooit een fantastische dieptereiniging van Yon-ka gehad in Brussel, die maar half zoveel effect had in een ander instituut. Voor een onzuivere huid horen daar ook extracties bij, vind ik. Maar niet elke schoonheidsspecialiste wil zich daar aan wagen. Op voorhand checken, dus! Geen budget voor een bezoek aan het schoonheidssalon? Met een exfoliërend of absorberend masker (of lotion, liefst geen korrelscrubs!) kom je al een heel eind om je poriën vrij te houden en een enthousiaste talgproductie onder controle te houden.

Vetvrije hydratatie

Crèmes met lipiden (huideigen vetstoffen) zijn prima om de huidbarrière te beschermen, maar verstoppen gemakkelijk je poriën wanneer je een vette of gemengde huid hebt. Dat betekent niet dat een vette huid (die van nature veel talg produceert) geen hydratatie nodig heeft. Kies dus voor een vetvrije verzorginsgcrème. Overdag liefst met een UV-filter, zodat acné sporen niet in pigmentvlekken veranderen.

Voedingssupplementen?

Voor acné wordt vaak biergist aangeraden, maar in mijn geval werkt dat niet echt. Ik zag wel een verschil na een maand de Skincare Ultimate supplementen van Advanced Nutrition Programme te slikken. Ik had een proefpakket van de verdeler gekregen en denk er over om een nieuwe voorraad in te slaan. Zelfs al is het niet goedkoop (5 supplementen x 28 dagen: 77 euro, o.a. bij Parfuma).

Gebruik minerale foundation

Make-up, vooral als die talk bevat, kan je poriën gemakkelijk verstoppen. Zeker foundation. Een van de weinige foundations die dat niet zou doen is de minerale foundation van Jane Iredale. Hij komt met een gebruiksaanwijzing (gebruiken met een borstel en flink uitwerken), maar geeft een mooie gloed, een egalere teint en ziet er dankzij de setting spray erg natuurlijk uit. Je kunt voor een zeer natuurlijke dekking gaan, maar je kan die ook opvoeren door meer product te gebruiken.

Vermijd primers

Primers zijn producten die je make-up beter doen houden. Ze leggen een basislaag die de verf beter laat hechten. Primers bevatten hoofdzakelijk siliconen, die een film op de huid leggen en je poriën gemakkelijk doen dicht slibben. Toch de mijne… Ik gebruik ze dus occasioneel, voor die dagen dat mijn make-up de klok rond moet houden. En ik zal dan altijd dubbel reinigen.

Exfolieer regelmatig

Verstopte poriën zijn vaak een gevolg van dode huidschilfers die moeilijk afschilferen. Door regelmatig (1 à 2 x per week of zelfs vaker naargelang je huid aankan) te exfoliëren kan je dat vermijden. Exfoliëren kan je op 2 manieren: mechanisch met een scrub waarvan de korrels de huid als het ware ‘proper’ schuren of chemisch, met zuren die de verbindingen tussen huidschilfers als het ware ‘oplossen’ zodat ze loslaten. Korrelscrubs zijn al een tijdje uit de gratie gevallen en geen goed idee, tenzij je een stevige huid hebt die tegen een stootje kan. Chemische exfoliatie (bv peelings) zijn een zachtere manier (al hangt dat natuurlijk af van de concentratie en gebruikte stoffen). 

Behandel je huid met zachtheid

Veel typische anti-acné producten zijn redelijk agressief, wat niet per definitie het beste resultaat geeft. Een uitdrogende stick om lokaal puistjes aan te pakken werkt meestal wel, maar verstoort toch het huidevenwicht. Zelfs al is het puistje verdwenen, dan blijf je nog met een droge, schilferige plek zitten. Om maar te zwijgen van uitdrogende lotions met veel alcohol en agressieve schuimreinigers die je huid laten ‘craqueleren’. Het mooiste resultaat haal je vaak met geduld en zachtheid. Ik vind een (niet al te rijke) reinigingsolie goed werken, gecombineerd met een sulfaatvrije reiniger. 

De juiste tools

Ik heb een vergrotende spiegel gekocht bij Ici Paris XL, die ik op mijn badkamerspiegel heb gehangen. Daarmee inspecteer ik regelmatig mijn huid. Om te zien of ze goed gereinigd is en om aankomende pukkels op tijd te spotten en onder controle te houden. Niet altijd even opbeurend, maar het maakt wel degelijk een verschil. Ook zo’n comedonenlepel behoort sinds enige tijd tot mijn tools. Op de video’s van dr Pimplepopper (een rage op Youtube!) zag ik dat je er gemakkelijker mee-eters mee verwijdert zonder de huid te beschadigen. Ik heb er eentje van Vitry gekocht (apotheek), waar ik regelmatig mijn neus mee ‘afschraap’. Dat helpt zichtbaar om mijn huid zuiverder te houden. Al is hij veel minder geschikt voor onderhuidse pukkels.

Gezond leven

Het klinkt saai, maar gezond leven heeft wel degelijk een invloed op je huid. Door voldoende te slapen zorg je er voor dat je lichaam optimaal kan functioneren, dus ook je huid. Sporten (of liever: voldoende bewegen) stimuleert je bloedcirculatie, waardoor je huid voldoende zuurstof en bouwstoffen krijgt en afvalstoffen beter worden afgevoerd. Ook water helpt om toxines beter te doen afvloeien. Over de rol van voeding werd vroeger vaak gediscussieerd, maar intussen is het duidelijk dat er wel degelijk een verband bestaat tussen je eetpatroon en je huid. Voeding met veel suikers doen je bloedsuikerspiegel schommelen, wat zich vertaalt in insuline, dat ontstekingsreacties uitlokt. Trage suikers eten dus  en je huid van voldoende bouwstoffen voorzien, zoals vitaminen (fruit en groenten), mineralen en proteïnen.

Lees ook

Acné aanpakken met Dr Obagi

Acné, een probleem van alle leeftijden

Het verschil tussen tiener- en volwassenenacné

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht