Chanel N°5 L’Eau, de kleindochter van een icoon

img_3800Een van de dingen die me fascineert in parfums is hoe ze vaak onlosmakelijk verbonden zijn met een bepaalde periode. En wat dat vertelt over die tijd. Het vrijgevochtene in de groene parfums en chypres uit de jaren 70. Het geurlawaai van de eigthies bommen. De transparante properheid van nineties geuren. De fruitluchtjes van de ‘nillies’. De troost die de zoete gourmand geuren van dit decennium bieden…

Opgekuiste ingrediënten

In de workshops en lezingen die ik geef merk ik dat weinig mensen de grote klassiekers echt appreciëren. Ze worden door de meesten als ouderwets en zwaar ervaren. Toegegeven, de laatste jaren is de manier van parfum maken erg veranderd. Parfums worden vandaag veel transparanter gemaakt, de minder aangename geurfacetten van ingrediënten worden eruit gefilterd. Neem bijvoorbeeld patchoeli: een geur waar de meeste mensen spontaan hun neus voor ophalen, omdat ze het associëren met de intense hippiegeur uit de jaren zestig. Hippies gebruikten patchoeli olie om de geur van hun weed te maskeren.

Nochtans is het een veelgebruikt ingrediënt in hedendaagse parfums, omdat het karakter en diepgang geeft. Zij het in een opgekuiste versie, ontdaan van alle donkerte, ‘aardegeur’ en bitterheid. Ruik maar eens aan Chanel’s Coco Mademoiselle (dat patchoeli met witte bloemen combineert). En vergelijk met Reminiscence Patchouli, een echt patchoeli parfum uit 1970.

Het geheim van N°5 L’Eau

Dat is exact wat Olivier Polge heeft gedaan met Chanel N°5 L’Eau. N°5 heeft nog altijd een cultstatus, maar heeft het moeilijk bij de jonge generatie. Bijna tien jaar geleden ondernam Chanel al een moderniseringspoging met Eau Première, een luchtiger versie van N°5. “Gemaakt zoals we N°5 in 2007 zouden maken” vertelde Jacques Polge’s rechterhand Christopher Sheldrake me. Maar dat ging niet ver genoeg voor de jeugd, Eau Première loste de verwachtingen niet helemaal in.

Dus haalde Olivier Polge alle ‘ouderwets’ aandoende ingrediënten eruit. De aldehyden die een metaalachtige geur geven, de zware bloemennoten van jasmijn en ylang ylang en de poedertonen die diepte aan N°5 geven. Om het parfum toch sprankelend te houden verhoogde hij het citrusgehalte en maakte de bloemen transparanter. Kruidige en houtnoten werden aangehouden voor het nodige reliëf, terwijl witte muskus als een zacht deken over de formule ligt. Dat geeft de geur van een propere huid, gewassen met een peperdure zeep. Proper, maar gesofisticeerd. Een beetje zoals je met nude make-up de beste versie van jezelf kan tonen zonder dat iemand ziet dat je make-up draagt. 

N°5 L’Eau heeft een transparantie die het zeer modern maakt. Vernieuwend genoeg om jonge mensen niet aan hun (groot)moeder te laten denken, herkenbaar genoeg om ook trouwe fans te verleiden. N°5 L’Eau heeft een discreet volume dat redelijk blijft hangen voor een eau de toilette. Het is geen parfum dat mensen doet opkijken wanneer je binnen komt, maar wel wanneer ze dicht genoeg komen om te merken hoe lekker je ruikt.

Info

Chanel N°5 L’Eau eau de toilette 50 ml: 95 euro, 100 ml: 130 euro. Te koop in de parfumerie, chanel.com

Lees ook:

Gabrielle, het nieuwe Chanel parfum

Chanel Chance Eau Vive

Chanel Coco Mademoiselle Intense

Van parfum tot icoon: 100 jaar Chanel N°5

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht