Heb je een deodorant of een antiperspirant nodig tegen zweetgeur?

Foto: Cliff Both for Pexels

Hoe ontstaat zweetgeur?

Iedereen heeft een lichaamsgeur, die niet per definitie slecht ruikt. Het is pas wanneer bacteriën een feestje gaan bouwen, dat er zich een kwalijke geur ontwikkelt. Hun ideale biotoop is een warme, vochtige, afgesloten plek met voldoende voedsel (vetten). Het verteren van die vetten geeft de gevreesde zweetgeur.

Vooral de apocriene klieren, een van de twee soorten klieren in onze oksels, geven een vetrijke uitscheiding. Deze klieren worden actief in de pubertijd. De eccriene klieren werken al vanaf de geboorte. Deze regelen de warmte en scheiden vocht uit dat voor 99% uit water bestaat.

Heb je een deodorant of een antiperspirant nodig tegen zweetgeur?

Een zweetgeur kun je op twee manieren aanpakken: met een deodorant of een antiperspirant. Elk type product heeft zijn eigen manier van werken. Beiden bevatten doorgaans antibacteriële stoffen om het geurprobleem aan te pakken. Triclosan is een efficiënt en gekend ingrediënt, maar niet echt onbesproken. Het zou mogelijk de resistentie van bacteriën stimuleren (het antibiotica-effect). Bovendien is het niet erg milieuvriendelijk. De Europese Commissie heeft de toegelaten concentratie in cosmetica verlaagd tot 0,3 %. Antibacteriële alternatieven zijn ethylhexylglycerine, derivaten van zilver, koper en zink.

  • Deodorant maskeert de zweetgeur met parfum en antibacteriële stoffen om de geurontwikkeling af te remmen. Sommige deodorants bevatten wat absorberende ingrediënten, maar die volstaan doorgaans niet voor okselvijvers. De alcohol, parfum en antibacteriële ingrediënten kunnen soms wat agressief zijn voor een gevoelige huid.
  • Antiperspirant concentreert zich voornamelijk op het verminderen van de zweetproductie. Dat gebeurt door stoffen (bv aluminiumzouten) die de poriën tijdelijk af te sluiten. Een ideale oplossing voor mensen die overvloedig zweten. Al beweren sommige wetenschappelijke studies dat dat mogelijk borstkanker veroorzaakt. Evenveel studies spreken dat tegen. De moleculen van aluminiumzouten zijn immers te groot om in de huid te dringen. Bovendien heeft de huid nog miljoenen andere poriën waarlangs afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Wel kunnen aluminiumzouten irriterend zijn in hoge concentraties. Ook veroorzaken ze gele vlekken in je shirts onder de oksels.

Hoe vermijd je overmatig zweten?

  • Harige oksels houden vocht vast, dus ontharen zal al een verschil maken.
  • Draag geen nauw aansluitende kleding in synthetische materialen. Losse kleding in natuurlijke stoffen (katoen, linnen) die gemakkelijk vocht absorberen zijn een betere optie.
  • Drink geen te warme of ijskoude dranken. Vermijd koffie, alcohol of pikante gerechten. Die doen je lichaamstemperatuur stijgen of schommelen, wat ons lichaam compenseert door sterker te transpireren.

Krijg je borstkanker van antiperspirant?

Elk jaar, rond komkommertijd, duiken er alarmerende berichten op die deodorant en vooral antiperspirant linken aan borstkanker. De laatste studie die de controverse aanwakkerde dateert van 2016. Een onderzoeksteam (universiteit van Genève) testte aluminiumzouten (het actieve ingrediënt dat zweetklieren ‘blokkeert’) op muizen. Of meer precies: een in vitrotest met kunstmatig gekweekte borstweefselcellen van muizen. Die toonde aan dat aluminiumzouten deze cellen konden doen ontaarden in kankercellen.

En daar zit meteen het zwakke punt. Verschillende experts stellen dat je een in vitrotest met muizencellen niet kan  vergelijken met in vivo situaties in menselijk weefsel. Zelfs toen de onderzoekers aluminiumzouten inspoten in levende muizen, ontwikkelden enkel de beestjes met immuniteitsproblemen tumoren. De studie werd afgeschoten door de wetenschappelijke wereld. Zelfs de Britse Breast Cancer Now vereniging stelde officieel dat er geen link was tussen borstkanker en het gebruik van antiperspirant met aluminiumzouten.

Lees ook:

Nieuwe deodorant nodig? Lees dan de deotest van Café Cosmétique.

De prijs van parfum: gebakken lucht of bloed, zweet en tranen?

Hoe vaak moet je je gezicht wassen?

 

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht