Wat is een gevoelige huid?

Chihuahua scratching against white background

Wat is een gevoelige huid?

Steeds meer mensen vinden van zichzelf dat ze een gevoelige huid hebben. Maar wat betekent dat? Volgens de meeste dermatologen gaat het om een huid die gemakkelijker geïrriteerd raakt en (allergisch) reageert dan gemiddeld. Dat zie je in de vorm van irritatie, een droge huid of puistjes, of voel je door jeuk, een branderig, trekkerig of oncomfortabel gevoel. De grote boosdoener is een huidbarrière die niet naar behoren werkt. Als je de huid vergelijkt met een huis, dan zijn de huidcellen de bakstenen en de natuurlijke vetten de mortel. Wanneer er gaten in die mortel zitten, dan verdampt het water in de huid, wat hem droog en schilferig maakt. Ook irriterende stoffen geraken dan gemakkelijker binnen.

Oorzaken

De oorzaken van een slecht werkende huidbarrière kunnen zowel intern als extern te zoeken zijn. Drogere huidtypes lopen meer risico, aangezien hun huidbarrière doorgaans minder solide is. Maar ook een vette huid kan gevoelig zijn, wat zich uit in verstopte poriën, acné en seborreïsche dermatitis. Je gezondheid kan eveneens een rol spelen: wanneer je ziek bent of wondjes hebt, kan je huid tijdelijk gevoeliger reageren. Verder lopen vrouwen een groter risico dan mannen, net zoals jongeren sneller last zullen hebben dan ouderen. En uiteraard externe factoren, zoals hard water, koude, luchtverontreiniging, UV-stralen, veel wassen, stoffen als wol, bepaalde voeding en stress, kunnen aanleiding geven tot een gevoelige(re) huid.

Aangepaste verzorging

Behalve deze irriterende factoren zoveel mogelijk vermijden, kan je ook je verzorgingsroutine aanpassen. Verschillende merken hebben verzorgingsgamma’s voor de gevoelige huid. Met eenvoudige formules, want hoe minder ingrediënten, hoe kleiner het risico op reactie. Problematische ingrediënten als bewaarmiddelen, emulgatoren, geur- en kleurstoffen en activa zoals bijvoorbeeld Vitamine A derivaten, worden zoveel mogelijk vermeden.

Met hydraterende stoffen en lipiden ga je het vochtverlies tegen en versterk je de huidbarrière. Ook de juiste PH waarde is belangrijk. De huid is licht zuur, met een gemiddelde pH waarde tussen 4,5 en 5,5 op een schaal van 1 (zuur) tot 14 alkalisch. Een zure omgeving remt de groei van bacteriën af. Zaken zoals zeep (PH waarde van 9!), detergenten en topische antibiotica kunnen die beschermende zuurmantel ernstig verstoren.

Om irritaties aan te pakken worden meestal nog kalmerende ingrediënten zoals panthenol, allantoïne, bisabolol (kamille) of zelfs algenextracten toegevoegd. Tenslotte is het belangrijk dat je je huid beschermt tegen UV-stralen, een van de belangrijkste irritanten. Maar zonnefilters zijn niet altijd even huidvriendelijk. Kies dus voor zonneproducten die speciaal voor gevoelige huid zijn ontwikkeld en vrij van parfum, bewaarmiddelen en met minder emulgatoren. Die vind je vooral bij apotheekmerken zoals Eucerin, La Roche-Posay en Avène.

Lees ook:

7 tips voor een gevoelige huid

6 geweldige lichaamscrèmes voor een winterhuid

Gefermenteerde ingrediënten in huidverzorging

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht