Wenkbrauwen zijn de accessoires van je gezicht

Wenkbrauwen lijken een detail, maar ze hebben een grote impact op hoe we er uit zien. Ze geven je gezicht meer expressie en je ogen een lift. Maar naarmate we verouderen, worden de haartjes lichter en de vorm grilliger. Enige aandacht en grooming maakt een groot verschil.

Hoe begin je er aan?

Dat doe je door 3 punten te bepalen: het begin, einde en hoogste punt. Houd een potlood verticaal langs je neusvleugel om het punt te kennen waar je wenkbrauw moet beginnen. Alle haartjes die voor het potlood staan mag je weghalen. Wanneer je het potlood schuin houdt, van je neusvleugel tot aan je buitenste ooghoek, krijg je het punt tot waar je wenkbrauwen idealiter komen. Om het hoogste punt te bepalen borstel je de wenkbrauwharen eerst naar beneden. Wanneer je die drie punten verbindt krijg je de ideale wenkbrauwvorm. Trek het je niet aan als ze niet helemaal identiek zijn. Zoals Bobbi Brown al zei: “Brows should look like sisters, not twins”.

Dit zijn mijn tools:

De pincet

Volle, natuurlijke wenkbrauwen zijn populair momenteel. Probeer je plukdrang onder controle te houden en haal enkel de haartjes weg die niet bij je natuurlijke vorm passen. Geen idee hoe dat juist moet? Laat een expert de ideale vorm bepalen. Ronde vormen verzachten een rechthoekig gelaat, spitse hoeken geven definitie aan een rond gezicht. Hartvormig staat beter met kortere wenkbrauwen, terwijl lange gezichten extra lengte vragen. Op pincetten zit best veel verschil, volgens mijn ervaring.

Aanraders: Een klassieker als Tweezerman (vanaf 14,90 euro, via Ici Paris XL) is de investering waard. Iets goedkoper is die van Sephora (9,99 euro, zonder leveringskosten).

Het wenkbrauwpotlood

Met een potlood kan je nauwkeurig werken. Kies er eentje met een fijne tip, waarmee je kleine streepjes kan zetten om ontbrekende haartjes of kale plekjes in te vullen. Vervaag daarna met een borstel.

Aanraders: de potloden van Jane Iredale (25 euro, Parfuma) en Maybelline (Ultra Slim, 8,99 euro bij Kruidvat) zijn heel dun, waarmee je nauwkeurig kan werken.

Poeder

Dient vooral om ‘legere’ plekjes in de wenkbrauw in te kleuren, minder om bij te tekenen. Je kunt zelf de kleurintensiteit bepalen (ideaal is dat een tint lichter dan je eigen haarkleur. Te donker ziet er al snel hard en onnatuurlijk uit). Het geeft een zacht, maar gemaquilleerd effect.

Aanrader: Estée Lauder heeft een 3-in-1 Brow Multitasker (28 euro, parfumerie, esteelauder.be), dat een poeder bevat om in te vullen, een potlood om bij te tekenen en een borsteltje om daarna door te kammen en de scherpe lijnen te vervagen.

Brow pommade

Deze vette wax geeft duidelijk vorm én kleur in een streep, voor een uitgesproken effect.

Aanrader: Dé klassieker is Anastasia Beverly Hills Dipbrow Pomade (21,40 euro, cultbeauty.com) is een getinte waterproof crème die gemakkelijk aanbrengt en urenlang blijft zitten. Je kunt hem ook als eyeliner gebruiken.  

Brow gel of mascara

De geltextuur fixeert de haartjes. Wanneer je een getinte versie (blijf zo dicht mogelijk bij je eigen kleur voor een natuurlijk effect) kiest krijg je meer volume. Geknipt voor dunne, bleke wenkbrauwen.

Aanrader: Brow Set (23 euro, www.maccosmetics.be) van M.A.C. geeft een natuurlijk, verzorgd resultaat. Deze transparante gel houdt de haartjes mooi in het gelid zonder te verharden.

Tip: heel lichte wenkbrauwen laat je beter verven. Dat zal er natuurlijker uitzien dan dat je bijtekent met poeder of potlood. Donkerdere haren doen je wenkbrauw voller en sterker ogen.

Lees ook:

Threading getest bij House Of Brows

Chado, tussen verzorging en make-up

Nieuwe mascara nodig? Check onze mascaratest 

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht