Xerjoff, Italiaanse luxeparfums met een Russische feel

Casamorati lira
GF

Russische naam, Italiaanse roots

Een tijd geleden kregen we een stalenset toegezonden van een ons tot dan toe onbekend merk: Xerjoff. De naam en het design doen een eeuwenoud, Russisch of Arabisch parfummerk vermoeden. Maar niets is minder waar. Xerjoff is amper 10 jaar geleden ontwikkeld door de Italiaanse Sergio Momo. Geboren in een familie van parfumliefhebbers had Momo een paar geuren voor zichzelf en voor vrienden laten maken als cadeau. Iemand suggereerde dat het wel zou aanslagen op de Russische markt. Dus stak hij een presentatie ineen en het verhaal was vertrokken.

Xerjoff doet inderdaad erg Russisch of Arabisch aan. De kitscherige flacons met goud en barokke etiketten rijmen niet meteen met het het strakke design waar we in het Westen doorgaans voor vallen. Het prijskaartje is navenant. De ‘goedkoopste’ lijn Join The Club start vanaf 145 euro voor een 50 ml, maar de gemiddelde prijs zit boven de 200 euro. Het duurste item dat ik tegenkwam op de website is een parfumextract in een kristallen flacon van 8500 euro. Maar de grootte van een portemonnee is relatief, die discussie gaan we hier niet voeren. Wat ons vooral interesseert zijn de geuren. Zo’n prijszetting schept hoge verwachtingen. Onder het Xerjoff label werden verschillende lijnen ondergebracht, wat het wat verwarrend maakt.

Xerjoff XJ 17/17

De meest exclusieve collectie is de XJ 17/17 lijn, geïnspireerd door de artisanale parfumtraditie van Grasse. Het zijn zes klassieke, mooi gemaakte parfums die bijzonder goed houden. Liefhebbers van rozengeuren moeten beslist Damarose proberen. Fans van iris zullen de interpretatie van Irisss kunnen smaken. Homme roept zo de bibliotheek van een kasteelheer op: waar het ruikt naar zware velours gordijnen,  een nasmeulend haardvuur en het ingevette leer van een versleten Chesterfield. De 6 geuren zijn als parfumextracten ook in superdeluxe edities verkrijgbaar, in flacons van artisanaal Murano glas of handgeslepen bergkristal.

Xerjoff Shooting Stars

Een spectaculaire meteorietenregen in 1947 in Siberië is de inspiratie van Shooting Stars (vanaf 380 euro). Elk van de 8 parfums is vernoemd naar een plaats waar meteorieten zijn neergekomen. De verpakkingen bevatten telkens een stukje meteoriet. Leuk idee, maar daar betaal je wel voor. Op mijn radar: Modoc -een verdienstelijke ambergeur- en Lua, die doet denken aan een Coco Mademoiselle met de basis van Arpège van Lanvin.

Xerjoff XJ Oud Stars

Elk zichzelf respecterend nichemerk heeft een deftig aanbod van oudgeuren, de rokerige houtgeur die in het Midden-Oosten zo populair is. Xerjoff’ XJ Oud Stars telt 6 parfums op basis van oud. Het is een eerbetoon aan de Arabische parfumerie. Lees: voor de liefhebbers van zware, opulente geuren.

Casamorati 1888

Deze vintage collectie is geïnspireerd door La Fabbrica di Profumi C. Casamorati, een van de meest succesvolle Italiaanse parfumproducten uit de 19e eeuw. Als er een geur is in deze lijn die je zeker moet ruiken, dan is het Lira. Het is een ‘crèmige gourmand’, die nooit zwaar op de hand wordt. Het equivalent van een pot roomijs die je onder een flanellen dekentje voor tv leeg lepelt. Hij doet denken aan Guerlain’s Attrape Coeur of Van Cleef & Arpels Bois d’Iris.

Loont Xerjoff de moeite?

Over smaak valt niet te discussiëren. Persoonlijk heb ik moeite met de kitscherige verpakkingen. Ook het aanbod van de geuren is bijzonder eclectisch. Maar het aanbod is zo ruim, dat je ongetwijfeld wel iets naar je smaak zal vinden als je de tijd en het geld hebt.

Info

Xerjoff vind je op www.xerjoff.com, bij Parfuma (www.parfuma.com) en La Maison du Parfum (www.lamaisonduparfum.be) in Antwerpen en bij parfumerie Reychler in Aalst. www.xerjoff.com
 

Lees ook

Gallivant Gdansk, een parfumles in een fles
 
5 verrassende geuren voor avonturiers
 
Studie van vanille: Amouage en Boundless van Amouage
Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht