Is aftersun een must na het zonnen?

By: Daniel Lobo

Traag maar zeker lijkt het bij steeds meer mensen door te dringen hoe belangrijk zonnebescherming is. Maar aftersun daarentegen blijkt nog niet echt ingeburgerd. Waarom zou je het gebruiken en heb je het echt nodig?  

SPF in de lift

Vakantie: dat is leven op een trager tempo, genieten en … zon! Dat een goede UV-bescherming, niet alleen op het strand maar ook het jaar door belangrijk is, hebben de meeste mensen intussen wel begrepen. We kopen zonnecrèmes met hogere UV-factoren dan vroeger. UV-bescherming zit tegenwoordig haast standaard in dagcrèmes én make-up (foundation). Ook de jaarlijkse preventiecampagnes tegen melanomen (huidkanker) helpen aan die bewustwording.

Voor ieder wat wils

De cosmeticamerken laten weinig ruimte voor excuses om niet te smeren: er is hard gewerkt op aangename texturen en het ruime aanbod voorziet in verschillende behoeften: bruiningsbevorderende producten voor mensen die een kleurtje willen hebben, niet vette waterproof sprays voor sportievelingen, innoverende texturen zoals mousses om de verplichte smeerbeurt voor kinderen toch leuk te maken, producten met antiverouderingsstoffen voor diegenen die zich zorgen maken over huidveroudering, … Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat. Hier lees je hoe je een goede zonnecrème kiest en wat de belangrijkste mythes rond UV-bescherming zijn.

Het belang van aftersun

Maar de stap die vaak overgeslagen wordt is aftersun. Tenzij een zonnige dag je in een doorbakken kreeft heeft omgetoverd, zien de meeste mensen het nut er niet van in. Nochtans is het belangrijk om een huid die is uitgedroogd door de zon goed te hydrateren. Het zou ook een cruciaal element spelen in huidschade die wordt opgelopen door UV-blootstelling. Onderzoekers van Yale ontdekten dat de melanocyten (de cellen die het pigment aanmaken dat je huid kleurt) niet alleen een beschermende werking (het equivalent van een SPF 4), maar ook een donker kantje hebben. Ze laten de schade die UV-stralen aanricht in het DNA van de huidcellen (wat op termijn huidkanker kan veroorzaken) verder duren na de blootstelling. De meeste schade zou zelfs ontstaan in de uren na je zonnebad. Een aftersun die dat proces stopt, zou een belangrijke stap vooruit kunnen zijn in de strijd tegen huidkanker. Voorlopig bestaan dergelijke producten niet, maar lijkt het geen slecht idee om de aftersun weer naar waarde te schatten.

Info

Nivea Sun Protect & Bronze SPF 30 (spray 200 ml: 16,59 euro, grootdistributie). Vichy Ideal Soleil Bronze SPF 50 Tan Optimizing Hydrating Spray (200 ml: 21,75 euro, apotheek). Biotherm UV Defense Sport SPF 30 Invisible Moisturizing Face Fluid (crème 50 ml: 27,30 euro, parfumerie). Lancaster Sun Beauty Dry Oil Fast Tan optimizer SPF 50 (spray 150 ml: 31,67 euro, parfumerie). Bioderma Photoderm Kid Mousse SPF 50 (150 ml: 22,50 euro, apotheek & parafarmacie). Environ Sun Care RAD spray face & body SPF 25 (125 ml: 33,50, schoonheidssalons). Babor Sun Make-up SPF 50 (23,50 euro, schoonheidssalons). After sun: Nivea After Sun Bronze voor langdurige bruining (fluide 200 ml: 9,99 euro, grootdistributie). Byron Bay Aftersun met verkoelende aloë vera gel (200 ml: 9,99 euro, Kruidvat en www.byronbaysuncare.com).

Lees ook:

Zo vermijd je zonnebrand

7 tips voor veilig zonnen

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht