12 parfums met sandelhout, de teamplayer van de parfumerie

Foto: Guerlain

Een van mijn favoriete ingrediënten is sandelhout. Zijn zachte aroma heeft een hoog comfortgehalte en is complex genoeg om op zich te dragen. Al is hij op zijn best in een compositie met andere ingrediënten. Sandelhout is de teamplayer van de parfumerie!

Wat is sandelhout?

Sandelhout komt van de Santalum boom, die vooral in Indië en Zuid-Azië groeit. Het zijn traag groeiende bomen die pas na 25 à 30 jaar gekapt mogen worden. Een ton hout levert bovendien amper 50 kilo essentiële olie op. Dat verklaart meteen het hoge prijskaartje.

Er bestaan 15 soorten, waarvan er 3 geschikt zijn voor de parfumerie. Santalum (verbastering van Chandana in het Sanskriet, de naam van de boom) Album (‘wit’, verwijst naar het blanke hart van het hout dat men gebruikt voor stoomdistillatie) is de meest verfijnde soort, die oorspronkelijk uit het Indische Mysore komt. In Indië heeft het hout een heilige status en is het essentieel in religieuze rituelen. Daarnaast is het ook erg populair als materiaal voor kunstvoorwerpen, architectuur en ook parfum. Al sinds de Oudheid is het een populair middeltje om huidklachten te behandelen, want het is antibacterieel, ontstekingsremmend en huidvriendelijk. In het Oude Egypte balsemden ze er zelfs mummies mee in.

Om aan de enorme vraag te voldoen werd er in de jaren 80 zoveel gekapt dat de bomen bijna verdwenen waren. De Indische overheid voerde abrupt een exportverbod uit, wat de parfumerie in nauwe schoentjes bracht. Sandelhout was immers een erg populair ingrediënt. Bovendien was de kwaliteit van Australië en Nieuw-Caledonië lang niet zo verfijnd als de Indische. Parfumproducenten gingen massaal Santalum Alba planten in Australië en moesten decennia lang creatief zijn. Het afgelopen decennium is de voorraad weer op peil, waardoor er weer verschillende sandelhoutparfums uitkwamen.

Hoe ruikt het?

Sandelhout heeft geen typische houtgeur. Het is erg complex, met verschillende veel facetten: het kan bloemig, zoet, kruidig, rokerig en zelfs crèmig ruiken. Zijn zachte aroma, crèmig als je huid, maakt het erg populair, zowel in vrouwen- als mannengeuren. De geur heeft bovendien een kalmerend en ontspannend effect. Het wordt dan ook vaak gebruikt tijdens rituelen en meditatie. Omdat zijn aroma ook wat weg heeft van mannelijke feromonen (zoals vers mannenzweet), zou het ook opwindend zijn.

Welke rol heeft het in parfum?

Door zijn veelzijdigheid en de moeiteloosheid waarmee hij zich aanpast aan andere ingrediënten -en uiteraard ook zijn aangename geur- is sandelhout een dankbaar ingrediënt. In een parfum voegt het een behaaglijke warmte toe die nooit domineert. Met zijn melkachtige houtaroma geeft het diepte en volheid aan een parfum. Zijn crèmige karakter combineert goed met muskus of witte bloemen als jasmijn. Sandelhout geeft geen grote projectie. Het is een eerder intieme geur die je voor jezelf draagt of voor je inner circle. Omdat het een basisnoot is, doet het parfum langer houden.  

Welke parfums met sandelhout lonen de moeite?

Een duik in mijn collectie leerde me dat sandelhout verrassend veelzijdig is. Ik pikte er 11 (+1 voor mijn wish list) geuren uit die een goed idee geven van dit mooie ingrediënt.

Hermès Santal Massoia (Hermessence lijn, 100 ml: 240 euro, www.hermes.com)

Santal Massoia combineert een abstracte versie van sandelhout met Massoïa, eveneens een houtsoort met een melkachtig houtaroma, maar dan tropisch, meer kokosnoot. Parfumeur Jean-Claude Ellena heeft het zelf over nuances van dulce de leche en gedroogd fruit, maar mijn neus pikt eerder groene aroma’s op van vijg-, violet- en theebladeren. Hoewel deze geur redelijk horizontaal is en weinig evolueert is hij een van de originelere sandelhoutgeuren en blijft hij een van mijn favoriete Hermès parfums. Een aanrader voor wie van strakkere geuren houdt.

Serge Lutens Santal Majuscule (eau de parfum 50 ml: 180 euro, sergelutens.com, ICI Paris XL)

Santal Majuscule heeft een ruggengraat van sandelhout, besprenkeld met rozenblaadjes, enkele druppels honing over gedroogd fruit en een kamferachtige noot (pepermunt) die een onverwachte frisheid geeft. Wanneer de rozen na een tijdje gaan domineren wordt dit parfum op zijn best, vind ik.

Guerlain Samsara (eau de parfum 75 ml: 125 euro, guerlain.com, parfumerie)

Samsara is niet het Guerlain parfum dat ik het meest draag, maar mag niet ontbreken in een lijstje sandelhout must smells. Een weelderige bloemengeur (veel jasmijn, maar ook ylang-ylang, iris, narcis, roos & violet) die fris fruitig opent (citrus & perzik), op een typische Guerlain basis (sandelhout, vanille, tonkaboon, muskus en amber). Een Guerlain klassieker die crèmigheid in al zijn facetten aan bod laat komen (witte bloemen, sandelhout & vanille). De drydown is het beste gedeelte, wanneer het bloemig geweld is gaan liggen en er pure elegantie overblijft.

Le Labo Santal 33 (eau de parfum 50 ml: 160 euro, lelabofragrances.com)

Santal 33 is de cultklassieker die Le Labo als parfumhuis op de kaart zette. Die mag dus niet ontbreken, hoewel hij niet tot mijn favorieten behoort. Is het omdat hij zo opdringerig is? (ik ruik hem meteen wanneer iemand hem draagt) Of zelden verrast (hij ruikt bij iedereen hetzelfde)? Nochtans is het een interessante blend van hout (sandelhout uiteraard, met droog gezelschap van ceder, papyrus en leder), violet die voor een groene toets zorgt, kardemon voor kruidigheid, iris voor een vleugje poeder en amber voor warmte. Een instant crush voor velen, maar mijn huid says nooo…

Maison Crivelli Santal Volcanique (eau de parfum 30 ml: 80 euro, maisoncrivelli.com)

Santal Volcanique is een frisse wind onder de sandelhoutgeuren. Letterlijk: een kruidige limoennoot geeft een interessante frisheid dankzij gember en kardemon. In de verte bespeur ik een gebrande koffienoot die de houtbasis van sandelhout en ceder inluidt. De naam zet wat op het verkeerde been, want er nergens iets van as te bespeuren, Misschien niet het duidelijkste voorbeeld van een sandelhoutgeur, maar wel een mooie blend.

Escentric Molecules Molecule 04 (30 ml: 70 euro, o.a. bij necessities-antwerp.be)

Molecule 04 is pure javanol. Deze molecule is een synthetische versie van sandelhout met een metalige frisheid van grapefruit. Het ruikt zeer transparant -zeker op papier- en aanvankelijk een beetje scherp, maar het versmelt snel op de huid. Dit is niet mijn favoriete sandelhout noch Escentric Molecules geur, maar wel interessant. Het geeft meer een aura dan een echte parfumage. Daarom leent het zich goed om bijvoorbeeld te layeren met andere geuren. Tips vind je hier.

Miglot Pure Sandelwood Edition 01 (344,50 euro, www.miglot.com)

Dit is geen compositie, maar een topkwaliteit van Indisch (Mysore) sandelhout. “Waarom zou ik een parfum ontwikkelen als dat niet beter is dan de natuur?” vroeg parfumeur Kristof Lefebre zich af. Hij vond een batch topkwaliteit die hij graag wilde delen met zijn klanten. Snel zijn, want dit is inderdaad goed én topkwaliteit.

Parle Moi de Parfum Milky Musk 39 (eau de parfum 50 ml: 95 euro, parlemoideparfum.com, o.a. bij Fin Du Jour)

Deze poederige houtgeur maakte me meteen fan van Parle Moi de Parfum! Het is het parfummerk van Benjamin Almairac, de zoon van parfumeur Michel Almairac. De eerste keer dat ik de parfumboetiek in Parijs bezocht had ik het geluk dat Michel Almairac net binnen wandelde. Hij vertelde me dat hij Milky Musk had ontworpen voor het trouwfeest van een van zijn zonen. Dit is mijn favoriete parfum van het merk. Witte muskus spint een fluffy wolk van comfort rond een crèmig sandelhout. Een nauwelijks bespeurbare vijgnoot zorgt voor wat textuur. Wanneer mijn 50 ml op is koop ik gegarandeerd een grote fles!

Juliette Has A Gun Sunny Side Up (eau de parfum 50 ml: 85 euro, o.a. Parfuma.com)

Sunny Side Up laat ongetwijfeld de vrolijkste kant van sandelhout zien. Zonnige noten van kokosmelk, jasmijn en vanille versterken de crèmige kant, een bad Iso E Super en ambrette (plantaardige muskus) verhogen het verslavende karakter.

Tom Ford Santal Blush (eau de parfum 50 ml: 212 euro, Parfuma.com)

Santal Blush kreeg de typische ‘Tom Ford treatment’: een dosis sexy warmte (met zonnige bloemen), wat mysterie (ongewone specerijen, benzoë hars) en karakter (sandelhout, ceder en oud). Iets prikkelend en tegelijkertijd iets chique. Dit is voor mij een heel tactiel parfum, als een leren tas waarmee je terug van de markt komt: vol geurige verse bloemen en zakjes exotische specerijen.

Twilly d’Hermès (eau de parfum 50 ml: 95 euro, hermes.com, parfumerie)

Nog zo’n interessante geur waar sandelhout tegelijkertijd de underdog speelt én een cruciale pijler is. Twilly draait rond een driehoeksverhouding tussen gember, tuberoos en sandelhout. Op het eerste zicht een ongewone combinatie, maar het werkt wel. Meer over Twilly lees je in deze post.

Chanel Egoiste (eau de toilette 100 ml: 99 euro, chanel.com, parfumerie)

Egoiste werd in 1990 gelanceerd, maar is eigenlijk eerder een stuiptrekking van de ‘bold eighties’. Hier valt zoveel te ruiken dat je niet let op de nochtans stevige dosis sandelhout. Specerijen (kaneel; koriander & vanille), bloemen (anjer, roos) en andere houtsoorten (rozenhout en mahonie) zijn immers veel luider. Dit zou een kakafonie kunnen zijn, maar dat is buiten Chanel gerekend. Een ietwat vergeten klassieker die nog ontbreekt in mijn collectie maar op mijn harde schijf gebrand is. (En bij iedereen die het begin van de jaren 90 bewust heeft meegemaakt). Wish list materiaal!

Lees ook

Fan van vetiver? Dit zijn 10 must smells!

10 muskus parfums die je moet kennen

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht