6 tips om meer uit je huidverzorgingsproducten te halen

Hoe meer ingrediënten en hoe hoger hun concentratie, hoe sneller en beter het resultaat? Niet altijd. Huidverzorging is zoals koken: het is een kwestie van doseren, kennis van zaken en gezond verstand.

Photo: Linda Prebreza for Pexels

Lijstjes lezen

Steeds meer mensen verdiepen zich in wat ze op hun huid smeren. Ze screenen de ingrediëntenlijst om huidverzorgingsproducten te beoordelen. Die lijst de gebruikte stoffen op in volgorde van concentratie. Maar geven hogere concentraties automatisch een beter product? Niet noodzakelijk. Vitamine A (retinol) en C bestaan immers in verschillende vormen, die elk hun eigen optimale concentratie hebben. Je moet al een halve chemicus zijn om dat te weten. Populaire screening apps zoals Yuka, Think Dirty of Clean Beauty komen de leek ter hulp, maar ze zijn erg ‘clean beauty minded’ en voeden de angstmarketing waar ‘groene’ merken zich vaak schuldig aan maken. Maar dat is voer voor een andere post…

Meer is niet altijd beter in huidverzorgingsproducten

Antioxidanten bijvoorbeeld kunnen perfect werken in een kleine dosis. Liefst zelfs in synergie met verschillende soorten voor een optimale bescherming tegen vrije radicalen. Die kunnen dus nooit allemaal bovenaan de lijst te vinden zijn. Al helemaal niet als je weet dat een formule doorgaans uit 70 tot 90% water bestaat. Wat zegt dat dan over een ingrediënt dat op de vijfde plaats staat? De precieze concentratie wordt immers niet vermeld. Bovendien kunnen hogere concentraties van bijvoorbeeld retinol de huid irriteren.

Volgens Marion Nielsen, doctor in de farmacie en wetenschappelijk directeur bij Vichy, moet je ook oppassen met huidverzorgingsproducten combineren die een gelijkaardige werking hebben. “Je huid reinigen met een borstel, vervolgens scrubben én een exfoliërend serum gebruiken is dubbelop. Dat zal de huidbarrière aantasten en de huid uitdrogen. Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing te volgen. Die geeft immers de omstandigheden aan waarin huidverzorgingsproducten zijn getest en efficiënt gebleken.”

Het geheim van de formule

Niet alleen de ingrediënten, maar ook de formule beïnvloedt het resultaat, weet Marion. “Die bepaalt in welke mate de ingrediënten geabsorbeerd worden. De werking van exfoliërende zuren is bijvoorbeeld afhankelijk van de pH waarde van de formule. En een serumtextuur wordt sneller geabsorbeerd dan een olie.”

Werken producten met een lange ingrediëntenlijst beter dan korte formules? Niet noodzakelijk, volgens Marion. “Het maakt het vooral complexer. Minder ingrediënten verminderen het risico op irritaties, maar dat is niet voor elk product mogelijk. Het vraagt soms heel wat werk om bijvoorbeeld vitamine C stabiel te houden in een dagcrème met een aangename textuur die voldoende comfort geeft, rimpels opvult, de teint laat stralen, enzovoort. Dat wordt moeilijk met slechts 10 ingrediënten.”

Juist gebruiken

Niet alleen de hoeveelheid, maar ook de manier waarop je producten gebruikt kan hun efficiëntie beïnvloeden. Met deze basisregels haal je het meeste uit je verzorging:

  1. Gebruik huidverzorgingsproducten in de juiste volgorde. Begin altijd met het reinigen van je huid. Anders zullen sporen van stof, talg, pollutie of actieve ingrediënten de werking van je verzorgingscrème verminderen. Gebruik daarna een alcoholvrije toner om de zuurtegraad van de huid in evenwicht te brengen, eventueel een serum en eindig met een moisturizer.
  2. Respecteer de aanbevolen inwerkingstijd. Afwasbare producten zoals shampoos en douchegels zijn helemaal niet bedoeld om lang op de huid te blijven. Ze bevatten een hoge concentratie reinigende stoffen die de huid kunnen irriteren wanneer ze te lang kunnen inwerken. Goed afspoelen dus! Idem dito voor exfoliërende maskers.
  3. Niet alle huidverzorgingsproducten zijn geschikt om dagelijks te gebruiken. Droogshampoo is ideaal om een wasbeurt uit te stellen, maar verstikt bij langdurig gebruik de hoofdhuid. Een zuiverende shampoo reinigt grondig, maar tast de huidbarrière aan wanneer je hem te vaak gebruikt. Dan raakt je hoofdhuid geïrriteerd, gaat schilferen en kan je haar sneller breken. Voor dezelfde reden beperk je exfoliëren met korrelscrubs of enzymatische peelings best tot 1 à 2 keer per week.
  4. Gebruik producten op de juiste manier. Conditioner dient bijvoorbeeld om knopen te ontwarren en het haar zacht en glad te maken. Gebruik het dus vooral op de onderste helft, want op de hoofdhuid maakt het je haar alleen maar vettig en slap.
  5. Timing is essentieel. Retinol maakt je huid gevoeliger. Gebruik het dus enkel ’s avonds en een UV-bescherming overdag om pigmentvlekken te vermijden. Pas op wanneer je verschillende actieve ingrediënten combineert, dan wissel je beter af. Retinol en exfoliatie altijd ’s avonds, ’s morgens vitamine C, andere antioxidanten en UV-bescherming. 
  6. Kies de juiste verpakking. Met een pot crème of een tube gebruik je al snel te veel product. Sommige pompflacons geven automatisch de ideale hoeveelheid, alsook ampullen.

Wat is de ideale dosis voor huidverzorgingsproducten?

  • Toner, serum, oogcrème: 1 erwt
  • Verzorgingscrème: 1 bosbes
  • Gelaatsreiniger: 1 hazelnoot
  • Shampoo: 1 bosbes voor kort haar, 2 voor lang haar)
  • Conditioner: 1 kers voor kort haar, 2 voor lang haar
  • Zonnecrème: 1 theelepel voor het gelaat, 1 shotglas voor het lichaam

Lees ook

Hoe weet je welke huidverzorging voor jou werkt?

Milde huidverzorging is beter voor je huid

Detox voor een mooiere huid

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht