Veilig(er) zonnen gaat vooral over de schade beperken

AWETGB1PS6

Foto: Jens Kreuter

We gaan geen preek houden over hoe slecht de zon wel is, want soms doet het gewoonweg deugd om de warmte van de zon op je huid te voelen. En met een kleurtje zien de meeste mensen er gewoon beter uit. Zelfs al weten we dat pigment een natuurlijke verdedigingsreactie van de huid is tegen opgelopen schade. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kan doen om de schade te beperken. Dit zijn onze tips om veilig(er) te zonnen:

Koop je zonneproducten thuis

De Europese wetgeving op UV-bescherming is een van de strengste ter wereld en laat de meest geavanceerde breedbandfilters toe. Andere landen hanteren soms ook andere meetmethodes, waardoor je UV-bescherming in werkelijkheid lager kan uitvallen dan je inschat.

Vermijd felle zon

Wanneer je schaduw korter is dan je eigen lengte, blijf je best uit de zon (tussen 11 en 16 u). In de ochtend en de late namiddag is de zon minder sterk en is het veilig(er) zonnen.

Kies een aangename textuur

Een aangename textuur zorgt ervoor dat je het product ook echt gebruikt. En insmeren meer als verwennen in plaats van als een vervelende klus aanvoelt. Crème of olie geeft comfort aan een droge huid, sprays zijn handig voor ongeduldige types en een luchtige geltextuur is ideaal voor een vettere of behaarde huid. Voor de kinderen zijn er speelse texturen, zoals de roll-on of spuitbus van Nivea (grootdistributie).

Urenlang in de zon te blijven om zo snel mogelijk bruin te worden is geen goed idee

De huid kan maar een beperkte dosis zon op bepaalde tijd aan. Bovendien stapelt de opgelopen schade zich op. Wil je toch zo snel mogelijk een kleur? Gebruik dan zelfbruiner of bruinversnellende zonneproducten, zoals de Sun Beauty lijn van Lancaster, met Tan Activator complex.

Een hydraterende lipstick met UV-bescherming is geen overbodige luxe

De huid van je lippen is zeer dun en heeft geen talgklieren om zich te beschermen. Je vindt ze o.a. bij Aesop, Laboratoires de Biarritz, Only You en Labello.

Sla de aftersun niet over!

De zon droogt de huid immers uit en kan best wat kalmerende stoffen gebruiken na een zonnebad. Zoek naar aloe vera, allantoine, kamille, centella asiatica, etc. Geen aftersun bij de hand? Dan is een intens hydraterende bodylotion een goed alternatief.

Vergeet je zonnebril niet!

Gepolariseerde glazen blokkeren tot 99% van de uv-stralen. Dat voorkomt schade aan de pupillen, maar geeft ook comfort: je hoeft je ogen niet dicht te knijpen en je vermijdt zo tranende ogen en hoofdpijn.

UV-bescherming voor je haar

Een gek idee? Niet als je je haar kleurt of je een bos stro als vakantieherinnering wil overhouden. Veilig(er) zonnen geldt ook voor je haar. Behalve zon, drogen ook zee en chloorwater haar uit, waardoor het dof, broos en stug wordt. Er zijn speciale shampoos extra mild om resten van zand, zout en zonnecrème te verwijderen. Investeer in een conditioner, want extra verzorging kan het haar zeker nu wel gebruiken. Overdag kan je je haar beschermen met verzorgingsproducten die een UV-filter bevatten. Je vindt ze bij kappersmerken zoals Kérastase, Redken en L’Oréal Professionnel.

Lees ook:
hoe hoog moet de UV-bescherming voor jouw fotoype zijn?
Hoe werken zonnecrèmes eigenlijk?
Hoe kies je een zonnecrème?
5 mythes over zonnebescherming
Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht