Botox getest om er uitgerust en vriendelijker uit te zien

Een immer aanwezige fronsrimpel die me er nors of geërgerd deed uitzien als ik niet lachte.

Esthetische ingrepen in de lift

Vanmorgen luisterde ik naar de podcast van De Standaard die een aflevering wijdde aan de toegenomen esthetische ingrepen. Botox, facelifts, je tanden laten fixen, … Plastische chirurgen zagen het aantal patiënten flink stijgen het afgelopen jaar. De reden ligt voor de hand: doordat ons sociaal leven grotendeels wegvalt en telewerken de norm is geworden kunnen we ons een tijdje verstoppen totdat de zichtbare sporen van een ingreep verdwenen zijn. Ook worden mensen met zichzelf geconfronteerd wanneer hun wereld plots drastisch is verkleind. Sommigen beseffen dat ze hun uiterlijk niet zo belangrijk vinden en het eerder voor hun omgeving deden. Nu de sociale druk grotendeels wegvalt brengen ze de dag in hun pyama of jogging door, zonder make-up en mét uitgroei. En dat voelt bevrijdend. Anderen worden door de talloze Zoom meetings geconfronteerd met een gezicht dat niet rijmt met het beeld in hun hoofd: lijntjes rond je mond, een dubbele kin, wallen onder de ogen of een fronsrimpel die je er permanent boos doet uitzien.

Ben je ijdel wanneer je botox laat spuiten?

Zelf behoor ik tot de laatste groep, moet ik bekennen. Ik ben niet zo ijdel dat ik me niet kan verzoenen met het feit dat ik verouder. Maar dat gebeurt niet altijd even elegant. Mijn grijze haren bijvoorbeeld vind ik best charmant. De vervaagde kaaklijn wijt ik aan een paar kilo’s teveel en hoop ik te fixen door elke dag te wandelen en mijn chocoladeverslaving onder controle te krijgen. Maar die boze fronsrimpel… dat ben ik niet. Alsof ik er altijd slecht gezind en boos bij loop wanneer ik niet lach. Ik ben echt een pak vriendelijker dan ik er soms uitzie 🙂

Maar botox laten inspuiten leek me dan weer een brug te ver. Ik had toch last van het vooroordeel dat dat iets was voor mensen die niet konden verouderen. Tot ik een half jaar geleden dr Chris Cambré interviewde voor mijn podcast reeks Schoon Volk (coming soon!). Hij is gespecialiseerd in regeneratieve geneeskunde, meerbepaald PRP, een verjongingstechniek die je op het hele lichaam (o.a. knieën, tennisellebogen, maar ook de genitaliën, haarverlies en het gelaat) kunt toepassen. Eerst wordt er bloed afgetapt, gefilterd, eventueel aangevuld met bepaalde voedingsstoffen en opnieuw ingespoten in bepaalde zones die een boost nodig hebben. Hij is erg enthousiast en ziet de regeneratieve geneeskunde als een nieuwe tak met een enorm potentieel. Om me te overtuigen stelde hij voor om het zelf te ervaren. Het zou de elasticiteit verbeteren, kringen verminderen, poriën verfijnen en rimpels en lijntjes vervagen. “Doet het ook iets aan mijn fronsrimpel?” vroeg ik. “Nee, daar zal ik je een botox spuitje voor geven”. Slik. Maar ook: “Waarom niet, ik lig hier nu toch.”

Wat is botox? En is het pijnlijk?

Botox, of voluit botulinetoxine, is een natuurlijk eiwit dat artsen inzetten tegen zenuw- en spiertrekkingen. Wanneer het wordt ingespoten in een spier onderbreekt het tijdelijk de verbinding tussen de spier en de zenuw waardoor de spieren gaan ontspannen. Dat helpt tegen migraine, tandenknarsen, overmatig zweten maar ook voor expressierimpels, zoals kraaienpootjes.

Ik ben niet dol op spuiten, maar de prikjes van de PRP waren gemener dan die van de botox. Die worden met een korte naald in de spier gespoten, wat aanvoelt als speldeprikjes. Het waren er ook maar een paar, op enkele minuten was het achter de rug.

Het resultaat

Toen ik naar huis ging, raadde dr Cambré me aan om een paar dagen niet te sporten, de huid niet te masseren (zodat de botox zich niet verspreid) en zo goed mogelijk proberen te fronsen, zodat de spieren soepel bleven. Het moet een raar gezicht geweest zijn voor wie met mij in de file stond… maar het was wel de laatste keer in maanden dat ik nog boos kon kijken. 🙂

De dag erna was er niets meer te zien, geen rode puntjes noch blauwe plekken (wat gemakkelijk voorkomt). De eerste weken waren vreemd, omdat mijn voorhoofd spiegelglad bleef, of ik nu boos probeerde te kijken of lachte. Toch had niemand het door. Zelfs mijn man niet. Ik zag er ontspannen en vriendelijk uit (zoals ik meestal ben ;-)). “Waarom heb ik dit niet eerder laten doen?” schoot er door mijn hoofd.

Fronsen gaat moeilijk, hoe hard ik ook probeer.
Verbaasd kijken lukt rimpelloos
Een paar dagen na de ingreep zie ik er opvallend uitgerust en vriendelijk uit.
Na 5 maanden is de rimpel terug, maar minder aanwezig. Hoewel de botox waarschijnlijk volledig is afgebroken.

Na 2 à 3 maand kon ik weer licht fronsen. Maar door de ‘rustperiode’ die mijn rimpel had gekregen leek de huid zich te herstellen en was die permanente ‘streep’ minder zichtbaar dan ervoor. Nu, op de kop een half jaar later, -de periode dat mensen de behandeling doorgaans herhalen omdat het eiwit is afgebroken door de huid- is de rimpel nog altijd minder diep. Wanneer hij me ooit terug zou storen, zal ik niet aarzelen om het opnieuw te laten doen. Maar zoals met elke esthetische ingreep: enkel bij gespecialiseerde artsen! Want botox kan ook fout lopen… (google ‘botox gone wrong’ maar eens).

Info

Dr Chris Cambré werkt o.a. voor de Lightfalls kliniek in Melle. Ik heb niets betaald, maar een behandeling van 1 zone kost zo’n 150 euro. www.lightfallsclinic.be

Lees ook

Carpe Clinic viert 25 jaar met een nieuwe stek en nieuwe diensten

Hydrafacial, het geheim van de Hollywoodsterren

De vampire facial getest

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht