Zijn budgetparfums even kwalitatief als luxegeuren?

Foto: H&M

Afgelopen week hing Het Laatste Nieuws aan de lijn om me te interviewen over goedkope budgetparfums. Kunnen die even kwalitatief zijn als luxegeurtjes? Daar heb ik al een paar posts over geschreven, waarbij ik gelijkaardige parfums vergelijk en dieper inga op de verschillende elementen die het uiteindelijke prijskaartje bepalen.

Kan goedkoper ook goed zijn?

Kwaliteit heeft z’n prijs, maar dat wil zeker niet zeggen dat goedkope geuren niet lekker zouden ruiken of slechter gemaakt zijn. Je kunt immers heel lekkere parfums maken met goedkope ingrediënten. En andersom geven dure ingrediënten geen garantie op een goed parfum. Het talent van een parfumeur zit hem immers in de combinatie van een artistieke visie en technische skills. En aangezien veel parfumeurs vaak evengoed voor exclusieve als budgetmerken werken, is snobisme over budgetparfums dus misplaatst.

Distributie, verpakking en marketing gaan met een groter deel van het budget lopen dan de jus zelf, die vaak maar enkele procenten van de verkoopprijs uitmaakt. Producenten van goedkopere parfums kunnen hun prijs drukken door op die zaken te besparen. Neem bijvoorbeeld de parfums van H&M: daar wordt geen reclame voor gemaakt, de flacons werden zelf ontworpen én door het grote aantal winkels kunnen ze op grote schaal bestellen waardoor ze interessantere prijzen kunnen onderhandelen.

Ook een keten als Equivalenza kan de prijzen drukken door parfums in bulk aan te bieden en in eigen winkels te verkopen. Ze bieden copycats aan van bekende parfums. Ook een manier om de prijs te drukken, die evenwel niet op mijn sympathie kan rekenen. Budgetparfums van het parasieterige soort.

Waar moet je op letten wanneer je goedkopere parfums koopt?

De meeste mensen beslissen in een paar minuten of ze een parfum lekker genoeg vinden om te kopen. Dat weten parfumeurs, die daarom extra werk maken van een aantrekkelijke aanzet. Merken die vooral uit zijn op snel gewin zullen dan ook geen budget willen besteden aan de rest van de formule, die vaak ‘plat’ valt wanneer de kopnoten verdampt zijn. Je krijgt dan een parfum dat niet meer evolueert of zelfs niet houdt. Neem dus altijd je tijd. Maar dat moet je sowieso doen wanneer je parfum koopt.

Aanraders voor kleine budgetten

  • Roger & Gallet had al mooie geuren (ruik maar eens aan Bois d’Orange, EDT 50 ml: 31,95 euro) en toen het de Extraît de Cologne reeks (30 ml vanaf 30,95 euro) lanceerde was ik helemaal om. Mooie geuren, gemaakt door topparfumeurs voor een prima prijs-kwaliteit verhouding.
  • 4711 zal voor velen ouderwetse associaties oproepen, maar toen ik ooit een poging deed om zelf een eau de cologne te maken besefte ik hoe goed dit icoon gemaakt is. Met de Acqua Colonia reeks (vanaf 19,47 euro voor EDC 50 ml) heeft het merk een mooie make-over gekregen. De verrassende combinaties van ingrediënten (ok, af en toe hebben ze naar Jo Malone gekeken) zijn mooi uitgewerkt en hebben een goede prijs-kwaliteit verhouding.
  • Ik had al enkele lovende echo’s opgevangen over sommige Zara parfums (vanaf 3,95 euro voor EDT 10 ml). Nieuwsgierig kocht ik Aqua Bergamota. Ik was aangenaam verrast over de verfijnde uitwerking van deze citrusgeur. Minder verbaasd was ik toen ik ontdekte dat hij door Alberto Morillas is gemaakt, een van de beste parfumeurs ter wereld die klassiekers als Acqua di Gio van Armani en Flower By Kenzo op zijn cv heeft staan. Hij houdt alleen niet erg lang. Maar dat is dan weer eigen aan citrusgeuren, omdat die hoofdzakelijk bestaan uit kopnoten.
  • Ook Yves Rocher zet geregeld grote namen in om zijn budgetparfums te ontwikkelen, zoals Olivier Cresp en Francis Kurkdjian. Zeker in de exclusievere geurlijn Secrets d’Essences (vanaf 39,90 euro voor EDP 30 ml) kan je mooi gemaakte parfums vinden.

Lees ook

Jo Malone maakt parfums voor Zara

Over goedkope en dure parfums: het kostenplaatje

Sample sets, een budgetvriendelijke manier om parfums te ontdekken

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht