Chanel 1957, Amerikaanse chic met een Franse twist

beeld: Chanel

In oktober vorig jaar bezocht ik het Whitney Museum in New York, waar de witte doeken van Mary Corse indruk maakten. Op het eerste zicht niet meer dan een hele zaal vol met witte doeken, maar afhankelijk van waar je stond zag je verschillende texturen en lichteffecten. Daar moest ik aan denken toen ik voor het eerst 1957 rook, het nieuwe parfum in Les Exclusifs van Chanel.

1957, het gloriejaar van Chanel in Amerika

1957 is een ode aan de Verenigde Staten, waar Gabrielle Chanel haar fortuin maakte. Het is het jaar dat ze de Neiman Marcus Award ontving, een prestigieuze modeprijs die haar als meest invloedrijke modeontwerper van de 20e eeuw bestempelde. Het zou ook een samentrekking zijn van haar geboortedatum (19 augustus) en het adres van de New York boetiek (15 East 57th street), de grootste Chanel boetiek in de States die niet toevallig onlangs de deuren heropende.

1957, Amerikaanse parfumerie met een French touch

De Amerikaanse connectie heeft ook de geur in belangrijke mate gestuurd. Olivier Polge koos namelijk voor de ‘proper linnen’ stijl die zo populair is in de States en gaf er een Chanel twist aan. Een gedurfde keuze, want witte muskus wordt gemakkelijk verguisd door de gemiddelde parfumkenner wegens te commercieel en te toegankelijk. Maar net zoals hij bij Boy het oudbollige imago van lavendel wist af te schudden, slaagt Polge er met 1957 in om te tonen dat witte muskus ook gesofisticeerd kan zijn.

De verschillende gezichten van witte muskus

Er bestaan verschillende soorten witte muskus, waarvan ik zowat de helft niet kan ruiken. Net zoals 1 op 2 mensen, naar verluidt. Daarom zullen parfumeurs doorgaans verschillende soorten gebruiken. In het geval van Chanel zouden dat er 8 zijn. Verschillende lagen witte muskus dus, steeds gecombineerd met een ander ingrediënt dat steeds een ander geurfacet toont.

Een eerste laag wordt gekenmerkt door aldehyden, die een ijskoude frisheid toevoegen waar Chanel een patent op lijkt te hebben. Ze laten een parfum stralen, maar geven ook iets afstandelijk, wat een interessant contrast oplevert met witte muskus dat net een warm huideffect oproept. Onmiddellijk daarna detecteer ik koriander (de kleinste dosis haal ik zo uit een gerecht, omdat ik vind dat het naar zeep smaakt), wat de ‘zepige’ properheid van witte muskus accentueert. Het geeft iets groen kruidig aan de geur. Oranjebloesem verzacht dat en versterkt het ‘propere’ aroma van witte muskus. Net zoals iris het poederige van witte muskus oproept. Een basis van strak cederhout geeft een interessant contrast met de verschillende witte muskus soorten die je als een comfortabele, haast tactiele sluier inwikkelen. 1957 is een huidgeur in al zijn glorie: fris, proper, kruidig, pikant en bij momenten zelfs zoet (maar dan zonder kleverig suikergevoel).

Voor wie is 1957 een aanrader?

1957 is een aanrader voor uiteenlopende redenen. Voor wie houdt van een gesofisticeerde ‘properheid’ . Of voor wie goede herinneringen heeft aan de aldehyde boeketten als First van Van Cleef & Arpels of Arpège van Lanvin, maar teleurgesteld is door de huidige versies. Ook voor fans van transparante houtgeuren is 1957 zeker het proberen waard.

Info

Les Exclusifs de Chanel 197 eau de parfum 75 ml: 185 euro, 200 ml: 330 euro. Te koop op www.chanel.com, bij de Chanel boetiek in Brussel en Haute Parfumerie Place Vendôme in Wevelgem.

Deze review is gebaseerd op een testflacon die ik van Chanel ontving. Dat heeft geen invloed op mijn beoordeling van het parfum.

Lees ook

Reis met Les Eaux naar de lievelingsplekken van Chanel

Boy, de grote liefde van Gabrielle Chanel

Le Lion, het lievelingsdier van Chanel

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht