De comeback van de doctor brands

Toen ik eind jaren 90 als beautyjournaliste begon, waren ‘doctor brands’ erg populair. Het waren huidverzorgingslijnen ontwikkeld door bekende Amerikaanse dermatologen. Ze fascineerden, dankzij hun beroemde fans (dr Brandt was de dermatoloog van o.a. Madonna) maar ook omwille van de expertise van hun founding fathers. Ik herinner me de leerrijke interviews die ik had met Dr Des Fernandes van Environ en Dr Nicholas Perricone. Twee (toen) flukse zestig-plussers met een betere huid dan ik als late twintiger had. Al zullen ze dat niet enkel aan hun crèmes te danken hebben.

Die doctor brands, met een grote geloofwaardigheid omwille van hun expertise en wetenschappelijk onderzoek, verdwenen de laatste jaren naar de achtergrond in de hype rond natuurlijke en clean beauty. Maar door de pandemie hechten we terug meer belang aan de zekerheid die wetenschappelijk ondersteunde merken bieden. Enter de doctor brands. Huidverzorging die gebaseerd is op efficiënte ingrediënten, wetenschappelijk onderzoek en klinisch bewezen resultaten. Bovendien zijn ook veel consumenten veel beter op de hoogte van ingrediënten en wat hun huid nodig heeft dan een decennium geleden. Dat verklaart het succes van merken als The Ordinary The Inkey List en ook wel Paula’s Choice bij deze ‘skintellectuals’.

Naast die vaste waarden verschenen de afgelopen tijd enkele nieuwkomers op mijn radar. Ik verzamelde een aantal testexemplaren van deze doctor brands en testte ze uitgebreid.

De befaamde The Cream van Augustinus Bader bestaat in een versie voor normale tot vettere huid en een ‘Rich Cream’ voor drogere huid.

Augustinus Bader, de meest luxueuze van de doctor brands

Wie/Wat? Cosmetica stond ver af van de wereld waarin Dr Bader leefde, een professor stamcelbiologie aan de universiteit van Leipzig en een wereldspecialist in regeneratieve geneeskunde. In het begin van zijn carrière deed hij onderzoek naar brandwonden. Dat leidde tot de ontwikkeling van een genezende gel ontwikkelde die huidtransplantaties overbodig maakt.

Zijn zakelijke partner wist hem te overtuigen om de technologie toe te passen op huidverzorging. Hij maakte een crème waar beroemde sterren als Melanie Griffith, Naomi Campbell en Carla Bruni zo enthousiast over waren dat ze het deelden op sociale media. Victoria Beckham vroeg Bader zelfs om haar huidverzorgingslijn te ontwikkelen. Dat wekte de interesse van de beauty editors die de hype rond de blauwe pot op grote schaal aanwakkerden. Resultaat: The Cream kreeg verschillende magazineprijzen en werd door vakblad WWD zelfs uitgeroepen tot het beste huidverzorgingsproduct aller tijden. Dat verdrievoudigde de verkoop in 2020 tot 70 miljoen dollar.

Het geheim van zijn crème? “We gebruiken geen mirakelingrediënt(en). Het gaat om de synergie van een veertigtal stoffen die de ideale omgeving creëren zodat de huid optimaal kan functioneren.” Hij vergelijkt het met een toolbox: “De crème geeft je alles wat de cellen nodig hebben om zichzelf te kunnen herstellen.” Celcommunicatie is daarbij cruciaal, meent hij. “Bij grote wonden zien we dat cellen het moeilijk hebben om met elkaar te communiceren. Iets wat ook achteruit gaat bij ouder worden. Ik vond gewoon een manier om het huideigen herstelvermogen te stimuleren.”

Getest

Via Beauty By Kroonen kreeg ik een paar staaltjes waar ik een week mee toe kwam. Dat bleek te weinig om resultaat te kunnen zien (je huid heeft minstens 28 dagen nodig). Het prijskaartje vond ik echter te hoog om zelf te investeren in een full size.

Info: Augustinus Bader The Cream. Info: pot 30 ml: 149,95 euro. Te koop bij Beauty by Kroonen en Fresh Lab in Brussel en op zalando.be

Dr Nassif MD, de meest telegenieke van de doctor brands

Wie/wat? De realityshow ‘Botched’ is een van mijn guilty pleasures. De show draait rond 2 bekende plastisch chirurgen, Terry Dubrow en Paul Nassif, uit Beverly Hills, die mislukte ingrepen terug herstellen. De twee hebben een goede chemie op het scherm en zijn meestal een stuk nuchterder dan hun patiënten. Dat geeft enig vertrouwen in hun visie en maakte me nieuwsgierig naar de verzorgingsproducten van Dr Nassif. Die zijn sinds kort ook in België te verkrijgen.

Getest

  • Dawn To Dusk Exfoliate + Cleanse is een milde gelreiniger die je opschuimt met wat water. Hij bevat ook kleine bolletjes die onzuiverheden weggommen en de huid gladder maken. Een prima cleanser, wel onnodig geparfumeerd.
  • Overnight Illuminating Masque is een masker dat je 2 à 3 x per week een nachtje mag laten intrekken. ’s Morgens sta je op met een goed gehydrateerde, gladde huid. Antioxidanten beschermen je huid en maken haar rustiger zodat die egaler oogt. Met wat hulp van een verhelderend ingrediënt (hexylresorcinol). Een exfoliërend complex (melkzuur & azelaïnezuur) houdt de poriën proper en verfijnt de huidtextuur. Omdat het een masker is ben ik geneigd om een royale laag aan te brengen, maar dat voelt wat plakkerig aan.
  • 3HA Micro-Needle Wrinkle Strips bevatten 3 soorten hyaluronzuur. Die met het laag moleculair gewicht hydrateert in de diepte, terwijl de zwaardere soorten vocht aantrekken en vasthouden aan het huidoppervlak. De patches werken volgens het principe van micro-needling: microkegeltjes doorprikken de huid zodat het hyaluronzuur dieper kan doordringen. Na twee uur zie je een duidelijk ‘plumping’ effect op de bewerkte zones. Mijn fronsrimpel is nagenoeg verdwenen!
  • Detox Pads bevatten een mix van zuren die de huid glad maken (AHA’s) en de poriën zuiveren (BHA’s). Het is de bestseller van het merk en doet prima zijn werk.
  • 3HA Mist Hydrating Spray geeft een goede hydratatie, al vernevelt hij niet zo verfijnd.
  • Hydro-screen serum is een hydraterend serum met antioxidanten en bakuchiol (plantaardig alternatief voor retinol). Het hydrateert intens zodat lijntjes instant vervagen, stimuleert de collageenproductie om rimpels op termijn te verminderen en de huid te verstevigen. Het serum heeft een silicoonachtige feel en lijkt mijn poriën te verstoppen. Eerder voor een droge huid dan gemengd of vet.

Info: Dawn To Dusk Exfoliate + Cleanse (60 ml: 17,45 euro), Overnight Illuminating Masque (120 ml: 52,95 euro), 3HA Micro-Needle Wrinkle Strips (6 x 2: 99,95 euro), Detox Pads (30 stuks: 28,70 euro), 3HA Mist Hydrating Spray (60 ml: 28,70 euro), Hydro-screen serum (30 ml: 46,25 euro). www.nassifmd.nl

Dr. Barbara Sturm, de zachtste van de doctor brands

Wie/wat? Dr Barbara Sturm is het insider geheim van heel wat sterren en modellen (van Hailey Baldwin-Bieber tot Rosie Huntington-Whiteley). Zij zijn vaste klant in de Dr Sturm spa’s in Dusseldorf, London, L.A., Miami en Dallas. Maar ze raakte pas echt bekend toen ze Kim Kardashian een vampire facial gaf. Kardashian postte haar bloederig gezicht op Instagram en ging viraal. Sturm en de Vampire Facial werden wereldwijd een hit.

Zo’n vampire facial hebben we al getest, maar Dr Sturm heeft ook een verzorgingslijn die sinds vorig jaar in België te koop is. Als voormalig orthopedist ontdekte ze dat wanneer de ontsteking van gewrichten werd gestopt, ook de veroudering stopte. Dat geldt ook voor de huid, waar ontstekingen heel wat huidproblemen en -veroudering veroorzaken. Met dat inzicht ontwikkelde ze behandelingen en ‘moleculaire’ cosmetica. Dat klinkt hocus pocus en wordt verder niet echt uitgelegd, maar Kate Moss en Gigi Hadid zijn alvast fan. Oké dan.

Getest

  • De Glow Drops gebruik je als serum en beloven een vale, vermoeid ogende huid terug te laten stralen. Daarvoor werken een paar ingrediënten op een egalere teint en geven lichtreflecterende pigmenten een instant glow. Al is dat zeer subtiel. Het product is ongeparfumeerd en heeft een fijne, lichte textuur.
  • Zo ook de Enzyme Cleanser. Dit droge poeder verandert in een zacht schuim wanneer je het inmasseert met natte vingers en geeft een efficiënte maar milde reiniging dankzij de enzymen. De fijne poederkorrels geven een lichte exfoliatie, zacht genoeg voor vettere huidtypes om dagelijks te gebruiken. Drogere huidtypes gebruiken het best 2 à 3 x per week.

Info: Enzyme cleanser 75 ml: 60 euro, Glow Drops 30 ml: 125 euro. Exclusief bij Fin du Jour, die me testers bezorgde. www.findujour

SkinCeuticals, de grootste van de doctor brands

Wie/wat? Het Amerikaanse SkinCeuticals is gebaseerd op het onderzoek van Dr Sheldon Pinnell, professor in de dermatologie aan de Amerikaanse Duke University Medical School. Hij was een wereldauthoriteit in huidkanker en huidveroudering. Uit zijn wetenschappelijk onderzoek naar collageensynthese en antioxidanten (vooral vitamine C) kwamen verschillende patenten voort. Die vormen de basis van de SkinCeuticals producten in 1994. Hun wetenschappelijk gehalte verklaart waarom het merk erg geliefd is bij dermatologen. Het merk behoort sinds 2005 tot de L’Oréal groep.

Getest

  • Het C E Ferulic serum is de referentie onder de vitamine C serums. Het serum helpt om verkleuringen, rimpels en lijntjes te vervagen dankzij een cocktail van antioxidanten (15% pure Vitamin C, 1% vitamin E en ferulinezuur). Het beschermt tegen vrije radicalen van o.a. vervuiling, zonlicht en andere stressfactoren. Het serum heeft een watertextuur die snel indringt en een bijzondere geur, als van gerookt vlees. Mijn huid is duidelijk rustiger.
  • Het Discoloration Defense serum belooft om verkleuringen te verlichten zodat je huid egaler lijkt. Pigmentvlekken zijn notoir moeilijk te behandelen met huidverzorging. Het is een traag proces dat maandenlang consequent smeren vraagt. Ik had 1 flesje van de PR-verantwoordelijke gekregen om te testen. Daar kwam ik 2,5 maand mee toe. Toch zag ik geen dramatisch verschil op mijn pigmentvlekken. Het heeft een geurloze, lichte textuur die aanvankelijk wat olieachtig aanvoelt maar geen film nalaat.
  • De Hyaluronic Acid Intensifier bevat een hoge concentratie hyaluronzuur, waardoor de huid vocht vasthoudt en lijntjes van binnenuit lijken ‘uitgedeukt’ worden. Dit serum is meer een vette gel, wat niet zo handig werkt in een pipetflacon. Als je teveel product gebruikt geeft dat een vette film op je huid waarop je verzorgingscrème begint te ‘pillen’. Maar het werkt wel: mijn fronsrimpel is beduidend minder zichtbaar. Mijn algemene indruk: deze producten werken zichtbaar. Het enige nadeel is het pittige prijskaartje.

Info: Het C E Ferulic serum (30 ml: 156 euro), Discoloration Defense serum (30 ml: 99,45 euro), Hyaluronic Acid Intensifier (30 ml: 105 euro). Te koop bij sommige apotheken en esthetische klinieken. Verkooppunten via skinceuticals.be

Lees ook

De Vampire facial getest

Botox, het proberen waard?

Hydrafacial, her geheim van Hollywoodsterren

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht