Wat zijn de opmerkelijkste parfumtrends tegenwoordig?

Vorige week publiceerde Weekend Knack een artikel over de parfumtrends, waarvoor ik als expert werd geïnterviewd. De parfumindustrie is minder vluchtig dan de modewereld, waar trends veel sneller komen en gaan. En hoewel het tempo van lanceringen duizelingwekkend hoog is, blijven trends veel langer aanhouden. Dit zijn de opmerkelijkste parfumtrends:

1. Parfumerie wordt internationaler

De tijd dat de parfumerie gedomineerd werd door de grote Franse en Amerikaanse merken is allang voorbij. Zeker in de nicheparfumerie krijgen ze concurrentie uit alle windhoeken van de wereld. Hoewel de eerste nichemerken (L’Artisan Parfumeur, Annick Goutal, Les parfums de Nicolaï, Serge Lutens, …) Franse initiatieven zijn heb je tegenwoordig heel wat merken uit landen zonder grote parfumtraditie, zoals Scandinavië (Byredo, Agonist, …), Australië (Goldfield & Banks), Thailand (Dusita), Spanje (Carner), Nieuw-Zeeland (Abel), Zwitserland (Andy Tauer), Oman (Amouage), etc.

2. Experimenteren

Waarom zou je je beperken tot eau de toilette of eau de parfum? Er zijn tegenwoordig heel wat originelere alternatieven om je te parfumeren. Zoals geparfumeerde (tijdelijke!) tattoos, die je bij Diptyque (5 stuks: 45 euro) vindt. Ook het Amerikaanse Amkiri biedt geparfumeerde stickers en geparfumeerde verf (60 USD) waarmee je motieven op je lichaam kunt schilderen.

Van geurjuwelen waren ze al in het Oude Egypte fan. Vandaag de dag vind je ze bij Diptyque, dat broches (95 euro) en armbandjes (72 euro) aanbiedt. By Kilian heeft een heuse lijn exclusieve geurjuwelen (vanaf 475 euro), net als geparfumeerde lipsticks (52 euro).

Vind je dat je parfum niet lang genoeg blijft? Parfumeer dan je haar, dat houdt geur immers beter vast dan een warme huid. Haarparfums (48 euro) vind je bij Chanel (48 euro), Juliette Has A Gun (Not A Hair & Body Mist: 50 euro), Thierry Mugler (Angel, Alien: 31,90 euro), Cartier (Carat: 41,50 euro) en Guerlain (La Petite Robe Noire: 41,50 euro) en Dior (Miss Dior: 42,50 euro, J’adore: 44,50 euro). Bij Byredo vind je behalve haarparfums (52 euro) ook olie roll-ons (50 euro).

3. Personaliseren

Deze parfumvormen lenen zich ook goed om aan layering te doen, het combineren van verschillende geuren om een gepersonaliseerde geur te krijgen. Dat doe je best met relatief eenvoudige geuren, zoals de Molecule geuren van Escentric Molecules of de colognes van Jo Malone. Kies geuren met een gemeenschappelijk ingrediënt, die hen verbindt. Het is wel belangrijk dat ze voldoende van elkaar verschillen, contrast maakt het net interessant. Drempelvrees? Combineer dan geparfumeerde badproducten met een parfum om verschillende geurlaagjes aan te brengen.

4. Het ingrediënt: rozen

2 jaar geleden was tuberoos erg populair, dit jaar steelt de roos de show. Waarom? Parfumtrends hebben vaak te maken met de beschikbaarheid van de natuurlijke ingrediënten. Klimaatsveranderingen hebben steeds meer impact op de teelt: een mislukte oogst of niet ideale weersomstandigheden bepalen de beschikbaarheid en de kwaliteit van een bepaald ingrediënt. Maar ook politieke elementen zoals een oorlog of een handelsembargo kunnen roet in het eten gooien.

In ieder geval lijkt rozenabsolu tegenwoordig ruim voorhanden te zijn, want verschillende merken brengen rozenparfums uit. Issey Miyake heeft dit jaar een fruitige rozenversie van zijn klassieker L’Eau d’Issey gelanceerd: L’eau d’Issey Rose & Rose (EDP 50 ml: 74,90 euro) wordt gecombineerd met framboos en osmanthus. Bij Bvlgari brengen ze Rose Goldea Blossom Delight (EDP 50 ml: 74,99 euro) uit, waar zachte rozen gezelschap krijgen van frisse meiklokjes, groene vioolblaadjes en een transparante jasmijn. Muskus en amber zorgen voor een huidgeur. Ook Narciso Rodriguez geeft aan de houtachtige muskusbasis van Narciso Rouge Eau de Toilette (EDT 50 ml: 72,90 euro) een rozentwist. Opgefrist foor meiklokjes, een poederlaagje tonkaboon op de witte muskus en een houtbasis van ceder en vetiver.

Jo Malone zijn er nieuwe rozengeuren: Rose & Magnolia (limited edition, 100 ml: 114 euro, bij Parfuma en Senteurs d’Ailleurs) is een fris kruidige chypre en Velvet Rose & Oud (50 ml: 93 euro, bij Parfuma en Senteurs d’Ailleurs) bestaat nu ook als Cologne Intense. Frederic Malle combineert een groene roos met een droge houtbasis in Rose & Cuir (eau de parfum 50 ml: 165 euro, bij Parfuma).

5. Duurzaamheid

Om voldoende aanvoer van een goede kwaliteit van natuurlijke ingrediënten te verzekeren zetten de parfumproducenten samenwerkingen op met lokale partners. Ze hebben lessen getrokken uit het sandelhoutdrama van de jaren 80. De beste kwaliteit kwam toen uit Indië, waar sandelhout ook gebruikt wordt om religieuze voorwerpen te maken. Toen de bomen sneller gekapt werden dan ze konden groeien verbood de Indische overheid abrupt de export. En kwam de parfumindustrie in nauwe schoentjes. Jarenlang was er nauwelijks sandelhout beschikbaar, een ramp voor bijvoorbeeld Guerlain’s Samsara.

Niet alleen de inhoud, maar ook de verpakking wordt steeds duurzamer. Thierry Mugler biedt fans van Angel al sinds de jaren 90 aan om hun lege flacons te hervullen in de parfumerie. Yves Rocher verpakt zijn nieuwe parfums in flacons van recycleerbaar glas met dopjes van gerecycleerd plastic. De parfums worden bovendien helemaal in Frankrijk gemaakt. Ook J.U.S. laat alles in Frankrijk maken én heeft deels volledig gerecycleerde glazen flacons.

6. Genderneutraal

Genderneutraliteit zorgt niet alleen in mode voor heel wat discussie. Het flakkert ook op als een van de meer recente parfumtrends. In nicheparfumerie was uniseks aanvankelijk een basisprincipe, maar sinds de ckOne hype van de jaren 90 werd daar in de traditionele parfumerie nog weinig aan gedaan. Tot dit jaar, waar we vrouwenparfums zien opduiken die openlijk flirten met typisch mannelijke ingrediënten, zoals lavendel en hout. Of een vrouwelijke (zoete) twist geven aan typisch mannelijke parfumgenres, zoals fougères.

En dat schijnt langzaam maar zeker ook traditionele merken te beïnvloeden. Die experimenteren steeds meer met typisch mannelijke ingrediënten (zoals lavendel en hout) in vrouwenparfums. Of ze geven typische mannelijke parfumstijlen zoals hout en fougères een vrouwelijke (zoete) twist. Ruik maar aan Zadig & Voltaire’s Girls Can Do Anything en Girls Can Say Anything, beiden Oosterse fougères. Of aan YSL’s nieuwe Libre. Gucci kiest voor het genderneutrale kamille, dat met zijn droge, hooiachtige warmte Mémoire d’une Odeur gender- en tijdloos maakt.

Lees ook

Meer persoonlijkheid in parfum gezocht

Hout, een geliefd parfumingrediënt

Genderneutrale geuren, oude wijn in nieuwe zakken

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht