Veel geld voor een klein flesje?
Jaren geleden, toen ik nog als groentje achter de toog van een parfumerie stond, kwam ik ooit met het extrait de parfum aandraven toen een man naar een bepaald parfum vroeg. Hij viel achterover van de prijs en vroeg me waarom hij in hemelsnaam het dubbele zou betalen voor zo’n klein flesje. Veel verder dan dat het langer houdt, kwam ik niet. Sindsdien ben ik me gaan verdiepen in de verschillen in concentraties en heb ik al boeiende ontdekkingen gedaan. Zo ruiken de verschillende concentraties van Chanel N°5 bewust beduidend anders. De eau de toilette legt de nadruk op het frisse van citrusvruchten, het eau de parfum is een typisch product van de jaren 80 met weelderige bloemen en het extract ruikt weer anders. En ook bij hun nieuwe lancering, 3 extraits de parfum in het Les Exclusifs-gamma, zijn die verschillen in geur merkbaar.
De verschillende concentraties
Maar wat is nu het verschil tussen een eau de cologne, een eau de toilette, een eau de parfum en een extrait de parfum? Wel, elk parfum is een mengeling van water, alcohol en geurstoffen. De verhouding tussen deze elementen bepaalt de concentratie. De eau de cologne bevat gemiddeld 2 à 3 procent concentraat, opgelost in alcohol en water. Dat maakt het tot de lichtste geurvorm. De eau de toilette bevat ongeveer 5 procent, een eau de parfum schommelt tussen 10 à 15 procent. Bij een extrait de parfum kan je rekenen op 20 tot 30 procent.
prijs-kwaliteit
Wanneer je een geur verstuift, verdampt de alcohol en blijven de geurstoffen achter. Hoe hoger de concentratie van die geurstoffen, hoe langer de geur zal houden. Een extrait is bijgevolg het duurst, want het meest geconcentreerd. Omwille van het prijskaartje is het eveneens de minst verkochte variant. En dat is jammer, want er is een duidelijk kwaliteitsverschil. Voor het extrait van Chanel N°5 bijvoorbeeld, wordt de dure jasmijn uit Grasse gebruikt, die zoeter en fruitig ruikt. Het eau de parfum en eau de toilette moeten het stellen met goedkopere jasmijnsoorten, die ook in de meeste andere parfums gebruikt worden.
Een ander gebaar
Een extraît houdt beter: met een druppel kom je langer toe dan met een hele wolk eau de toilette die na enkele uren vervlogen is. De geur op zich is ook rijker, voller en tegelijk zachter. Het is zoals het verschil tussen een kunstwerk en een reproductieposter, of tussen een grand cru en een roseetje. Elk zijn verdienste, maar de echte liefhebber zal niet meer terug kunnen eens hij/zij zich bewust is van het verschil. Tenslotte –call me old fashioned- is er ook het gebaar dat een heel ander gevoel geeft. Het voorzichtig aanbrengen van een kostbare druppel extraît op uitgekozen plekken (pols, decolleté of knieholtes: de warmste plekjes van het lichaam) heeft iets dat sensueel, dat niet te vergelijken is met achteloos wat in het rond spuiten.
Info
De drie extraits (15 ml: 187 euro): 1932, Beige en Jersey uit het Les Exclusifs gamma zijn exclusief te koop in de Chanel boetiek, Waterloolaan 63 in Brussel en bij Haute Parfumerie Place Vendôme in Wevelgem.