Zijn duurdere parfums beter? 4711 versus Jo Malone

Onlangs mailde een lezeres me hoe blij ze was dat ze Café Cosmétique had ontdekt. “Niet goed voor mijn portemonnee, maar wel voor mijn hart”, klonk het. Verwonderd vroeg ik me af of ik vooral duurdere parfums bespreek. En dat blijkt inderdaad het geval. Hoewel ik er stellig van overtuigd ben dat duurder zeker niet altijd beter is.

De kost van de formule

In een vroegere blogpost heb ik al eens uitgelegd welke elementen de prijs van een parfum bepalen. Maar deze zomer ontdekte ik tijdens mijn stage bij parfumproducent Robertet dat ook in de formules zelf soms aanzienlijke verschillen bestaan. In het meest extreme geval was dat bijna 100 x duurder. Dat heeft in de eerste plaats te maken met de ingrediënten. Iris absolu is bijvoorbeeld een van de duurste grondstoffen. Het is een schaars ingrediënt dat veel tijd vraagt om te bewerken (3 jaar). Het prijskaartje ligt bijgevolg een paar 1000 x hoger dan dat van bijvoorbeeld witte muskus (galaxolide). Deze synthetische molecule wordt gemakkelijk en op grote schaal in het labo gemaakt. Dat verklaart waarom je bij goedkopere merken zelden iris parfums zal vinden, maar wel à volonté witte muskus geuren. Wat het best ruikt, is uiteraard een kwestie van smaak.

Hoewel de jus zelf gemiddeld maar een paar procent van de verkoopprijs kost, blijkt er inderdaad een verschil te zijn tussen goedkopere en duurdere parfums, bevestigt een bevriend parfumeur. “De budgetten liggen lager, dus dat betekent: minder dure ingrediënten gebruiken en doorgaans een minder complexe formule.” Dat wilt niet zeggen dat budgetgeuren daarom per definitie technisch minder goed gemaakt zijn. Vaak worden ze door parfumeurs gemaakt die ook voor duurdere merken werken. Een voorbeeld: Francis Kurkdjian heeft zijn eigen parfumhuis met nichegeuren die gemiddeld voor 130 euro (eau de parfum 50 ml) verkocht worden, maar maakt ook parfums voor Burberry (bv My Burberry Black eau de parfum 50 ml: 79,90 euro) of voor Roger & Gallet (Fleur de Figuier eau de parfum 50 ml: 47,90 euro).

De proef op de som

Toen ik een pakketje van 4711 in mijn bus kreeg bekeek ik het dan ook met extra aandacht. Coffee Bean & Vetyver, de nieuwe limited edition van 4711, deed een belletje rinkelen. In mijn collectie “verdwenen geuren” vond ik het intussen gediscontinueerde Black Vetyver Café van Jo Malone terug. Nieuwsgierig deed ik de test. Is deze goedkope cologne (50 ml: 21,80 euro) vergelijkbaar met de duurdere (30 ml: 53 euro) Jo Malone?

De 4711 opent met een typische eau de cologne frisheid van citrusnoten. Een aandachtige neus merkt een vleugje bittere cacoa op, dat al snel poederachtig (vanille) wordt. Dat poederachtige blijft overheersen, tot het einde toe waar de geur wat dunnetjes wordt. Zeker op papier.

Jo Malone’s Black Vetyver Café begint ongewoner: je ruikt vers geroosterde koffie, waar citrusnoten het luchtig houden zonder te domineren. Na een tijdje wordt de koffiegeur rijker en kruidiger, met kardemom, peper en muskaatnoot. Alles versmelt uiteindelijk in een houtbasis waar koffie nog altijd een rol blijft spelen.

Als ik de twee moet vergelijken is Black Vetyver Café een uitgekiende blend, gezet volgens de regels van de kunst door een barista met tattoos en een man bun. Je sluit je ogen en zit in die hippe koffiebar: je ruikt de houten tafels, ziet de hipsters aan de toog staan en geniet van je me-time. De 4711 is een Starbucks on the go, met een karameldressing in een plastic beker waar je naam verkeerd op gespeld staat. Dat klinkt negatiever dan ik het bedoel. Het contrast tussen de eau de cologne frisheid en de troostende warmte van koffie intrigeert, maar is helaas wat te rudimentair uitgewerkt. Er is een verschil, en dat betaal je ook. Maar soms heb je gewoon behoefte aan wat geurige warmte. Of wil je niet het dubbele betalen voor een gelijkaardige geur.

Info & disclaimer

4711 Acqua Colonia Coffee Bean & Vetyver eau de cologne 50 ml: 21,80 euro, te koop als in beperkte oplage bij Galeria Inno en Planet Parfum. Ik kreeg een persexemplaar toegestuurd, wat geenszins mijn beoordeling beïnvloedt. Jo Malone’s Black Vetyver Café bestaat niet meer en heb ik jaren geleden zelf gekocht voor mijn collectie ‘verdwenen geuren’.

Update: de limited edition van 4711 is nergens meer te vinden, Jo Malone’s Black Vetyver Café vind je opnieuw online.

Lees ook:  

Wat is de beste prijs-kwaliteit verhouding: eau de toilette of eau de parfum?

Budgetparfums: Jo Malone maakt parfums voor Zara

Zijn budgetparfums even kwalitatief als luxegeuren?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht