Do’s en don’ts van exfoliëren

Exfoliëren

Het ideale middel om een zachte, gladde en rozige huid te krijgen? Exfoliëren! Dat is een duur woord voor het verwijderen van dode huidcellen. Bij jonge mensen vernieuwt de huid zich probleemloos. Maar wanneer je ouder wordt, verloopt die natuurlijke afschilfering minder efficiënt. Met een vale teint en een ruwere huidtextuur tot gevolg. Maar ook een jonge huid kan soms wat hulp gebruiken. Bijvoorbeeld bij een overenthousiaste sebumproductie (talg die een beschermende film op de huid legt), die onder invloed van razende hormonen voor verstopte poriën, mee-eters (zwarte puntjes) en puistjes zorgt.

Vuistregels

Er zijn een paar zaken waar je rekening mee moet houden voor je je aan exfoliëren waagt.

  • Doe het niet te vaak.  Overexfoliëren tast immers je huidbarrière aan. Wanneer die beschermlaag niet goed werkt wordt je huid gevoeliger voor irritaties, droogte, vroegtijdige huidveroudering en vlekjes. Wat is teveel? Daar schreef de Britse huidverzorgingsgoeroe Caroline Hirons een interessante blogpost over. Dat verschilt van huid tot huid, maar 2 à 3 keer per week is voor de gemiddelde huid een maximum.
  • Exfoliëren maakt je huid dunner en gevoeliger. Doe het ’s avonds en gebruik overdag ALTIJD een degelijke zonnebescherming.
  • Om de nieuwe huid zo mooi mogelijk te houden helpt een goed hydraterend serum onder je verzorgingscrème.
  • Het is belangrijk dat je de juiste formule voor jouw huid gebruikt. Laat je daarvoor adviseren door je dermatoloog of schoonheidsspecialiste. Er bestaan verschillende soorten: fysische (scrubs) en chemische exfoliatie (fruitzuren en enzymen).

 Fysische exfoliatie

Een scrub is een korrelcrème die de dode huidcellen letterlijk weg schuurt. Deze ruwere behandeling is eerder geschikt voor een vettere huid, die doorgaans dikker is en meer kan verdragen. Kies voor zachte korrels, want scherpe partikels (bv gemalen abrikozenpitten) kunnen je huid beschadigen. Wanneer de scrub redelijk agressief aanvoelt, maak je je vingers nat, zodat er minder frictie is. Scrubs zijn tegenwoordig minder populair, onder andere door het verbod op microbeads, de micro plastics die onze oceanen vergeven.

Een andere vorm zijn de automatische reinigingsborstels (type Clarisonic). In tegenstelling tot hun gebruiksaanwijzing gebruik je ze best niet elke dag. Nog minder wanneer je ook andere exfoliërende producten gebruikt. En liefst met zachte hand, om de huid niet te irriteren.

 Chemische peelings

Zuurte- en enzymatische peelings veroorzaken een chemische reactie die dode huidcellen losweekt. Ze geven zo een boost aan de huid, door haar te stimuleren om sneller nieuwe cellen aan te maken. Ideaal voor mensen met verstopte poriën, onzuiverheden, een droge, schilferige huid, fijne lijntjes, een vale, oneven teint of een ruwe textuur. Fruitzuren zijn AHA’s (Alpha Hydroxy Zuren, zoals melk- of glycolzuren) en BHA’s (Beta Hydroxy Zuren, bv salicylzuur). Ze maken de huid gladder en vervagen sporen van acné of pigmentvlekjes. Zeer belangrijk: houd je strikt aan de voorschriften. Gebruik het niet dagelijks en zeker niet in combinatie met andere exfoliërende producten.Enzymen ‘eten’ de proteïnen/eiwitten op je huid. Het lost de dode huidcellen letterlijk op. Ze komen van fruit, zoals papaja of ananas en zijn zachter dan fruitzuren, die dieper en sneller werken. Doordat ze langzamer en zachter werken zijn ze een perfect alternatief voor gevoelige huidtypes die de fruitzuren te agressief vinden.

Lees ook

Vitamine C, een klassieker in huidverzorging

6 tips om meer uit je huidverzorging te halen

Glow creams om een vale teint te boosten

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht