Getest: zelf je parfum maken bij Galimard

Toeval en véél geluk brachten me afgelopen week bij Robertet, een parfumproducent in Grasse die bekend staat voor zijn specialisatie in natuurlijke grondstoffen. Ik mag er meelopen in hun interne parfumeurschool, waar momenteel 2 assistent parfumeurs worden opgeleid. ’s Morgens volg ik de presentatie van de projecten waar ze op werken en de feedback van een senior parfumeur. In de namiddag verdiep ik me in de ingrediënten in het parfumeurslab tot ik gelukzalig met hoofdpijn naar huis ga. Maar vrijdag was het Nationale Feestdag in Frankrijk en gingen de deuren een dagje vroeger dicht. Dus ging ik op zoek naar een nieuw labo. Ik boekte een parfumworkshop bij Galimard, een van de oudste parfumbedrijven in Grasse. Als ik zie hoeveel jaren opleiding en oefening je nodig hebt voor je jezelf een parfumeur kan noemen, ben ik benieuwd hoe je dat doet in 2 uur.

Galimard Studio des Fragrances

In een grote zaal staan verschillende ‘orgels’ opgesteld: werkplekken met rijen bruine flesjes met parfumingrediënten. Gerangschikt volgens de drie types noten: kop, hart en basis. Een dame in witte labjas laat ons eerst een 10tal geuren blind ruiken, waarvan we er 2 moeten kiezen. Hoewel ik een frisse cologne wil maken, blijk ik intuïtief voor een zachte Oosterse ambergeur te kiezen. Daarna legt ze beknopt de opbouw van een parfum uit: kopnoten (citrus- en andere frisse vruchten) bepalen de eerste indruk, hartnoten (bloemen, zwaarder fruit, kruiden, …) geven het karakter aan het parfum en basisnoten (hout, zoete specerijen, muskus, …) zorgen ervoor dat de geur langer houdt.

De opbouw van een parfum

Om een parfum te maken beginnen we eerst met de basisnoten. Op basis van het type geur dat we willen maken geeft ze verschillende ingrediënten aan waarvan we er een viertal intuïtief moeten selecteren. De dame ziet me de etiketten lezen en draait de flesjes om. “Intuïtief kiezen: met je neus, niet met je hoofd!” lacht ze. Het wordt houtmos, een houtakkoord, ‘fleurs de muguet’ en een bloemig muskus akoord. De parfumeur geeft de juiste hoeveelheden aan in mijn formule en ik giet ze in een maatbeker. Dat geeft een frisse houtbasis waar ik nog alle kanten mee uit kan.

Voor het hart mag het wel wat meer karakter hebben, besluit ik. De typische bloemen- en fruitnoten laat ik links liggen, ik probeer meer uitgesproken ingrediënten zoals gember, een fris groene vijg, toch maar wat extra hout en tabaksbladeren. “Maar hoe kan je iets coherent maken als je zomaar bijeen giet wat je lekker vindt ruiken?” bedenk ik. Ook daarvoor heeft de parfumeur een oplossing: je houdt het geurstrookje met de basisgeur boven het flesje en ruikt of de geuren compatibel zijn. Niet helemaal wetenschappelijk onderbouwd lijkt me, maar het risico op een kakafonie wordt inderdaad beperkt.

De meesten ruiken intussen niets meer, dus gaan we buiten even een frisse neus halen. Werkt véél beter dan koffiebonen! De keuze voor de topnoten gaat moeizamer: ik vind zoveel lekker ruiken. Zeker bergamot (maar gewone of groene bergamot? een hesperide akkoord? een ‘Thé Anglais’ akoord?). Wat oranjebloesem of geranium voor zachte bloemigheid. ‘Herbe fraîche’ voor frisheid. Kardemom blijkt te scherp. Groene thee en lavendel te uitgesproken. Mengen, flacon kiezen en klaar? “Je moet de geur nog 2 weken laten rusten, zodat de ingrediënten zich kunnen mengen. Anders zal hij niet houden” waarschuwt de parfumeur me.

Kun je parfum leren maken in 2 uur?

De twee uur zijn voorbij gevlogen. Ik ben niet overtuigd dat intuïtief geuren kiezen en mengen de manier is om een parfum te maken. Al is er een parfumeur die je bijstuurt als je teveel uit de bocht gaat. Maar je beseft wel hoe moeilijk het is om een parfum te maken dat lekker ruikt én goed in elkaar zit. Ik heb het er niet slecht vanaf gebracht, vind ik zelf. Al denk ik dat ik me beter beperk tot schrijven over parfums dan ze zelf maken.

Info

Galimard Studio of Fragrances. www.galimard.com. 0033 493 092 000. 5 route de Pégomas, Grasse. Je kan je online of telefonisch inschrijven voor dit Atelier de Parfums. Het duurt 2 uur, kost 55 euro en je krijgt een diploma en een 100 ml flacon met je eigen brouwsel (eau de parfum) mee naar huis.

Lees ook:

Wat valt er te beleven in Grasse? 

Stage lopen bij parfumproducent Robertet

Nose, een blik in het leven van parfumeur François Demachy

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht