
Makkelijk en snel krullen en waves met een toestel dat geen derde van je maandloon kost? De Curl Styler Luxe van Babyliss is een betaalbare optie, maar is het ook een handig toestel? Dat vraagt om een grondige getest.
Wat een stijltang allemaal kan
Je kan meer met een stijltang dan je haar glad maken: met de juiste techniek creëer je er ook een blowout-effect mee of krullen en golven. Babyliss wil die twee laatste met zijn Curl Styler Luxe (€ 79,90) makkelijker maken. De kwarts-keramische platen maken elke lok glad en klaar om door de buitenkant te worden gekruld. Die is, in tegenstelling tot de doorsnee stijltang, afgerond om de krul een mooie vorm te geven. De koele luchtfunctie koelt haar meteen af en fixeert haar. Slim gezien. Net als het meedraaiende snoer en de hittebestendige punt.
Het principe van krullen met de stijltang is eenvoudig: je stopt een haarlok in de tang, draait de tang 180° en glijdt naar de haarpunt. Hoe trager je dat doet, hoe meer krul je in principe krijgt. Hoe dunner de lok, hoe meer krul ook.

Oefening baart kunst
In de praktijk blijkt het wat ingewikkelder, toch voor mijn brein en basic haarstylingtalent. De rechterkant van mijn hoofd krullen lukt me prima. Links levert hetzelfde handmanoeuver enkel lichte waves op die meteen uitzakken of zelfs enkel gladde lokken. (Vlak nadat ik de tang voor het eerst testte had ik natuurlijk een Zoommeeting, ik had beter moeten weten.) Na wat research ontdek ik dat je de tang aan elke kant van je hoofd anders moet vasthouden. Voor de doorsnee doe-het-zelfkruller is dat waarschijnlijk logisch, voor mijn brein niet. Ik maakte een Reels over die Aha-Erlebnis waaraan andere krullen-maken-met-de-stijltang-dummy’s misschien wat hebben.
Na wat training krul ik mijn hele hoofd vrij vlot en snel en zien de krullen er aan beide kanten gelijk uit. Echt strakke krullen zijn het niet, eerder mooie golven zoals bij de kapper. Het permanente koele briesje dat uit het toestel komt maakt véél lawaai, maar is wel handig: ik verbrand mijn vingers niet wanneer ik de net losgemaakte krul nog eens ronddraai om ze wat extra te fixeren. (Zoals zowat elke krullentutorial op YouTube aanraadt.) Je kan kiezen uit 3 temperaturen: van 160°C tot 200°C. Ik kies 180°C, aangezien dat volgens concurrent ghd de beste temperatuur is om je haar te stylen.

Eindoordeel
Het nadeel van de Curl Styler Luxe op mijn haar: ik verlies best veel haar bij elke stylingsessie. Het blijft al eens haperen bij het naar beneden glijden. (Dat is minder het geval met de (veel duurdere) Corrale van Dyson, die ik ook testte voor deze reeks.) Zoals gewoonlijk houden mijn krullen nog geen halve dag stand, maar na het uitzakken lijkt het alsof ik een goede brushing heb gehad: mijn haar heeft wat slag en is mooi glad. Ik vraag me wel af of de krullen misschien wat minder lang blijven zitten omdat ze meteen worden afgekoeld door de blazer. Ik rol elke lok doorsnee op vlak nadat ze gekruld is, speld ze vast en laat ze zo afkoelen zodat de krul wat langer blijft zitten. Maar alles hangt af van je haartype, als ik online reviews mag geloven: bij andere mensen blijven de krullen een hele dag zitten.
Deze tang heeft in ieder geval een erg goede prijs-kwaliteit. Je zou hem bovendien ook kunnen gebruiken als “gewone” stijltang om je haar glad en steil te maken.
Info
De Babyliss Curl Styler Luxe kost 79,90 euro en is te koop de bij electrozaak of online via www.babyliss.nl.