Is natuurlijke make-up beter voor je huid?

Natuurlijke cosmetica zit in de lift. Met name huidverzorging heeft flink gewerkt op aangename texturen, dito geuren en efficiëntie. Maar volgt de make-up? Op de testbank: de natuurlijke make-up van Jane Iredale, Und Gretel, RMS en Kure Bazaar.

Mascara

Mascara is een mix van wassen, oliën, pigment en bewaarmiddelen. Natuurlijke mascara bevat geen ingrediënten op basis van minerale oliën, parabenen, synthetische geur- en kleurstoffen. Ze vertrouwen vooral op bijenwas,  plantenextracten en natuurlijke pigmenten. De formule en vooral de borstel bepaalt het effect: lengte, volume of krul. Bij natuurlijke mascara’s is het resultaat doorgaans eerder bescheiden. De Longest Lashes van Jane Iredale verlengt de wimpers, maar ik mis volume. Dus breng ik eerst de Lash Extender & conditioner aan, een verzorgende primer. Daardoor worden de wimpers inderdaad iets voller en houdt de mascara langer. Al wordt het zo wel een dure zaak. De Wint mascara van Und Gretel heeft een borstel die een goede krul geeft, maar de formule houdt het slechts enkele uren uit. Daarna verliest hij zijn krul en brokkelt zelfs af. De volume mascara van RMS komt als beste uit de test met een redelijk volume dat houdt. Maar ik wissel hem toch niet in voor mijn favoriete ‘gewone’ mascara’s, zoals Urban Decay’s Perversion mascara en Le Volume van Chanel.

Lipstick zonder minerale oliën

Ook natuurlijke lipsticks doen het zonder minerale oliën en synthetische pigmenten, maar werken met oliën, boters en natuurlijke pigmenten. Qua resultaat merk ik geen verschil tussen natuurlijke make-up merken en de traditionele. Zowel de Pure Moist lipstick en Lip Fixation Stain Gloss van Jane Iredale scoren goed op houdbaarheid en kleurintensiteit. Idem dito voor die van Und Gretel. (M)anasi7 heeft een All Over Colour die je als lip stain kan gebruiken, maar ook op wangen en zelfs ogen. De balsem is erg gepigmenteerd en geeft een natuurlijk effect dat erg lang houdt.

Minerale foundation

Volgens fans zou minerale make-up gezonder voor de huid zijn. Vooral talk en pigmenten kunnen problematisch zijn. De meeste natuurlijke merken bieden foundation in de vorm van mineraal poeder aan. Zeker de losse variant is niet altijd even handig om natuurlijk aan te brengen. Bij Jane Iredale zit het geheim hem in de Hydration Spray die de mineralen doet smelten en fixeert. Dat geeft een mooie en toch natuurlijke dekking met glow. Ook met de Liquid Minerals foundation, die pigmentbolletjes in aloe vera gel bevat, bereik je een mooi resultaat als je hem voldoende uitwerkt met een borstel en fixeert met de Hydration spray. De Lieth foundation van Und Gretel kan me niet overtuigen. De crèmetextuur is dik, laat zich niet zo vlot uitwerken en misschien had ik niet de juiste kleur?

Nagellak van natuurlijke ingrediënten

Nagellak is een moeilijke in natuurlijke cosmetica. Het is immers een van de meest chemische formules met stoffen die de pigmenten aan de nagel helpen hechten, voorkomen dat ze afschilferen, snel laten uitharden en drogen. Vroeger was het niet het meest gezonde product, maar er zijn de laatste jaren een hoop irriterende stoffen zoals formaldehyde en tolueen verboden valt het stukken beter mee. Maar heel milieuvriendelijk is het nog altijd niet. Daarom hebben groene merken zoals bijvoorbeeld Aveda nog altijd geen nagellak in het gamma. In de natuurwinkel vind je al enkele waternagellakken op waterbasis, maar ze smeren niet egaal uit, houden niet lang en schilferen snel af.

Anne Poelmans van de webshop Biotylab raadt me aan om Kure Bazaar te proberen, een Frans merk met formules die tot 85 % natuurlijk zijn. Ik ben aangenaam verrast door de modieuze kleuren én het resultaat. De lak dekt al vanaf de eerste laag en blijkt ook nog eens 5 dagen te houden! (met basis- en topcoat en 2 lagen lak). Heel natuurlijk ruikt het niet en op hun site vind ik ook niet meteen veel uitleg over de ingrediënten. Behalve dan dat het geen tolueen, geen DBP (dibutyl phtalate) of synthetische kamfer bevat (maar die zijn sowieso verboden). De basis komt van houtpulp, katoen, mais, tarwe en aardappel.

Minerale oogschaduw

Veel oogschaduw draag ik doorgaans niet, behalve voor een avondje uit. En dan verwacht ik ook echt dat hij intense kleur geeft én lang blijft zitten. Bij Jane Iredale (Triple Eyeshadow) vind je vooral erg natuurlijke tinten die op zich niet geweldig lang houden. Dat lukt beter met de primer (Smooth Affair for eyes), die een mooie kleurglans geeft die ik zo mooi vind dat ik hem vaak op zich gebruik. Opvallend intense én glanzende tinten vind je bij Und Gretel, die gemiddeld houden.

Info

Jane Iredale Longest Lash (34 euro), Lash Extender & Conditioner (25 euro), Pure Moist lipstick (Nu Triple Luxe lipstick: 32 euro), Lip Fixation Stain Gloss (bestaat niet meer), Liquid Minerals (52 euro), Triple Eyeshadow (34 euro) en Smooth Affair for eyes (35 euro) wordt verkocht in schoonheidssalons en gespecialiseerde parfumerieën als Parfuma, Beauty By Kroonen en Fin Du Jour. Und Gretel Foundation (52,90 euro), Wint mascara (35 euro), Tagarot lipstick (40,50 euro) en oogschaduw (32 euro) vind je bij www.Graanmarkt13.com. RMS volume mascara (28 euro) en Kure Bazaar (17,50 euro) via Biotylab. (M)anasi7 All Over Colour (39 euro) is te koop bij Labelchic en Graanmarkt 13.

Lees ook

Duurzaam, natuurlijk of clean

Wat zijn de voor- en nadelen van natuurlijke haarverf?

Hiram Green, de autodidact die natuurlijke parfums maakt

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht