Gezonde voeding in drie eenvoudige food rules van Michael Pollan

food-rulesDieethypes

De voorbije jaren zijn er al heel wat voedings- en dieethypes gepasseerd. Van Montignac, over een Leven lang Fit tot Doctor Weil, de raw food beweging, het South Beach Diet, Superfoods, goede vetten, slechte vetten, … Ik kan nog even doorgaan, maar je ziet vast wat ik bedoel. Regels, regels, regels, ingewikkeld allemaal, als ze elkaar al niet tegenspreken. Af en toe zwicht ik wel eens, in mijn proviandkast staan zakjes Superfood (dat stinkende groene poeder), naast de Chia-zaden, de Quinoa, kant-en-klaar dieet maaltijden en tonnen havermout. In de koelkast steekt gerookte zalm, wat ik lekker vind en goed zou zijn voor van alles en ook voor de huid. Maar waar het plezier dan weer vergald wordt door de waarschuwing dat zalm vol zware metalen zit.

Food Rules

Deze ochtend, bij het uitgebreide ontbijt met straffe koffie en chocolade boterkoeken (goede voornemens laat ik beginnen op een maandag), haalde ik nog eens ‘Food Rules, An Eater’s Manual’ van de Amerikaanse journalist en activist Michael Pollan boven. Pollan schreef al enkele bestsellers bijeen over onze verstoorde relatie met voeding, met dank aan de almachtige voedingsindustrie. Zijn ‘Omnivores Dilemma’ (2006) werd indertijd door de New York Times uitgeroepen tot 1 van de beste 5 non-fictieboeken van dat jaar. Pollan werd bedacht met het etiket ‘liberal foodie intellectual’.

3 regels voor gezonde voeding

Voor de luierikken onder ons vatte hij enkele jaren later zijn bevindingen samen in de geestige pocket ‘Food Rules, An Eater’s Manual’ (Pinguin Books, 2009) , waarin hij zijn verzamelde kennis vertaalt in 63 regels. De 63 geboden voor een gezonde voeding dus. Eigenlijk zijn er maar drie regels: Eat food. Not Too Much. Mostly Plants. Met drie regels vul je geen boek en daar om werkte hij zijn geboden verder uit in drie hoofdstukken. Pollan wil een gids zijn in tijden waarin onze relatie met voeding complex geworden is door het immense industriële aanbod en de tegenstrijdige informatie. ‘Don’t eat anything your great-grandmother wouldn’t recognize as food’. ‘It’s not food if it arrived through the window of your car’. ‘The banquet is in the first bite’. ‘Eat only food that will eventually rot’. De geboden zijn een mix van grootmoeders wijsheid, gezond verstand en de ervaringen van een food writer. Vegetariërs zullen het wel niet altijd eens zijn. Pollan is geen verdediger van carnivoren, in ons dieet  ziet hij vlees wel als een ‘special occasion’ food. Met mate dus en van dieren die in goede omstandigheden gekweekt zijn.

Gezond verstand

Maar als er weer een nieuwe voedings/dieet hype optreedt, dan is het een goed idee om er de Food Rules van Pollan naast te leggen. Want al weten we wel dat er geen mirakel ingrediënt of dieet bestaat waarmee we gezondheid kunnen kopen of kilo’s kunnen kwijtspelen, de verleiding blijft groot om toch telkens iets nieuws te proberen. De Food Rules zetten je dan met de beide voeten op de grond. Eet echt voedsel. Eet vooral minder. En eet hoofdzakelijk plantaardig. Makkelijk gezegd, maar simpel is het natuurlijk niet. Pollan belooft geen mirakeloplossing, wel een levensstijl en een gezonde houding tegenover wat er op ons bord komt. En als het moeilijk wordt, dan is er nog altijd regel 43: ‘Have a glass of wine with dinner’. (TM)

Info

Het boek Food Rules van Michael Pollan is te koop via Amazon of Bol.com. michaelpollan.com

Lees ook

Het kilocomplot

10 Tips uit de Blue Zones voor een langer en gezonder leven

Zen worden met het boek 10% happier

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht