Goed communiceren met een mondmasker op, hoe doe je dat?

Foto: Anna Shvets voor Pexels

Met een mondmasker op wordt het moeilijker om elkaar te verstaan, letterlijk en figuurlijk. Je bent niet alleen minder verstaanbaar, maar je komt ook minder duidelijk over. Wanneer meer dan de helft van je gezicht bedekt is, en je geen mond, neus of wangen kunt zien is het moeilijker geworden om gezichten te ‘lezen’. Psychotherapeute Karen Van den Broeck en make-up artist Peggy Timmermans geven tips.

Stem je lichaamstaal af op wat je zegt

Volgens een studie zou communicatie meer dan de helft nonverbaal zijn: 7 % wordt bepaald door wat je zegt, 38 % door je intonatie en 55 % door je lichaamstaal. Daarom is het belangrijk dat alles op één lijn zit om je boodschap zo goed mogelijk te laten overkomen. Wat je zegt moet ook overeen stemmen met je intonatie en je lichaamstaal. Roepen dat je kwaad bent met je armen gekruist is een consistente boodschap. Roepen dat je niét boos bent terwijl je naar een ander wijst geeft de ander de indruk dat je dat wel bent, omdat je lichaam iets heel anders communiceert.”

Let ook op een open lichaamshouding. Sta rechtop, met beide benen stevig op de grond. Dat geeft meer evenwicht, waardoor je je zelfverzekerder gaat voelen (wat je niet hebt met gekruiste benen). Houd je armen open en laat je schouders niet hangen.

Spreek de dingen meer uit

Wat we zeggen wordt versterkt door onze lichaamstaal. Vooral gelaatsuitdrukkingen zetten kracht bij de boodschap die we brengen. De meeste informatie halen we doorgaans uit ogen en mond, omdat ze de meest expressieve delen van ons gelaat zijn. Wanneer een van die twee weg valt, moeten we dus meer vertrouwen op andere elementen, zoals houding, bewegingen, gebaren, woorden, intonatie, …. Dat kost wat meer moeite maar lukt ook. Emoties als verdriet, boosheid of vrolijkheid kun je immers niet alleen van je gezicht aflezen, maar ook aan de manier waarop iemand beweegt en spreekt. Al stijgt de kans op misverstanden, dus dubbelcheck of je dat juist interpreteert door te vragen hoe iemand zich voelt. Spreek jezelf ook meer uit.

Lach met je ogen

Met een lach groet je mensen, stel je iemand gerust, toon je empathie of interesse, bied je troost en erkenning. Het vermindert spanningen en misverstanden en helpt een band opbouwen. Het is het glijmiddel van sociale interactie. Daar verandert een mondmasker niets aan, want een échte lach doet niet alleen je mond bewegen, maar maakt ook de lachlijntjes rond de ogen zichtbaar en laten je ogen sprankelen. Het licht je hele gezicht op. Wanneer je lacht verandert de vorm van je mond, wat je aan je stem hoort.

Een positieve mindset

 De ‘social smile’, wat je vaak doet uit sociale verplichting zoals beleefdheid of geveinsde interesse of hartelijkheid, doet enkel de mondhoeken bewegen en is door een mondmasker niet meer zichtbaar. Maar toch kan ook zo’n lach heel krachtig zijn, zelfs al is hij niet echt gemeend, weet Karen Van den Broeck: “Wanneer iemand lacht, dan heb je de neiging om dit positief gedrag te spiegelen. Wanneer ik al eens slecht gezind ben, probeer ik toch vriendelijk te zijn en te lachen. Aanvankelijk is dat wat geforceerd, maar omdat mensen positief reageren door terug te lachen krijg ik een goed gevoel waardoor ik spontaan ga lachen. Met een lach -gemeend of niet- straalt iemand vriendelijkheid uit, waardoor de toegankelijkheid en het vertrouwen voor deze persoon groter is.” Zorg dus maar voor een positieve mindset!

Let op je stemvolume

Ga niet luider spreken om je verstaanbaar te maken. Veel mensen zijn gevoelig aan stemvolume en ervaren luide stemmen als bedreigend. Je kunt net zo goed iets benadrukken door trager te spreken, te articuleren en op je intonatie te letten.

Maak meer oogcontact

Maar overdrijf niet. Wanneer we de mond niet meer kunnen zien, waardoor een groot deel van de mimiek verdwijnt, hebben we de neiging om op de ogen te focussen. Maar te lang kijken komt al snel indringend over, wat een ongemakkelijk gevoel geeft.

Pas je oog make-up aan

Wanneer je mond bedekt is, wordt de expressiviteit van ogen en wenkbrauwen belangrijker. Make-up kan je daar zeker een handje mee helpen. Maar let op dat het je er niet te hard of te streng laat uitzien. Kies voor een smokey eye in een complementaire kleur die je ogen beter doet uitkomen. Voor blauwe ogen zijn dat warme bruintinten, brons, koper of perzik. Groene ogen staan erg mooi met tinten met een rode ondertoon, zoals pruim, aubergine, paars of wijntinten. Bruine ogen kunnen alles aan, maar iets lichtere tinten zorgen voor een frisse blik. Afwerken met flink wat mascara (mijn favorieten vind je hier). Vergeet ook je wenkbrauwen niet wat aan te zetten, dat trekt de aandacht naar de bovenste helft van je gezicht. Zeker niet te hard en te donker (want dat maakt streng), bij voorkeur in de natuurlijke kleur van je wenkbrauwen.

Kies voor neutrale maskers

Een mondmasker is een heus modeaccessoire geworden tegenwoordig. Je past hem aan aan het motief van je jurk of je kiest voor een mooie of grappige tekening. Maar hippe maskers met drukke prints of tekeningen leiden de aandacht teveel af van de persoon zelf. Zeker in een professionele context wil je dat mensen niet teveel afgeleid worden van wat je zegt.

Lees ook

Hoe de corona-pandemie voor nieuwe beautygewoontes zorgt

Hoe voelt het wanneer je je reukzin verliest

Huidverzorging geïnspireerd door covid-19

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht