Wat je moet weten over supplementen

Foto: Nataliya Vaitkevich voor Pexels

Al in 2016 slikte 1 op 5 Belgen regelmatig een voedingssupplement, wees een studie van Testaankoop uit. Onder de pandemie zou dat alleen maar toegenomen zijn, beweren de marktonderzoeksbureaus. Vooral producten die je immuniteit en gezondheid ondersteunen, zoals vitamine C en vitamine D bleken populair. Volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven krijg je voldoende vitaminen en mineralen binnen wanneer je elke dag gezond, evenwichtig en gevarieerd eet. Maar wie doet dat consequent? Een onderzoek van Sciensano en de universiteit van Gent in 2019 toonde aan dat Belgen te weinig vitamine A en D uit hun voeding halen.

Supplementen hebben door de gezondheidscrisis sector zeker een boost gekregen, volgens verschillende internationale marktonderzoeksbureaus. Iedereen werd zich plots bewust van het belang van een goede immuniteit en algemene gezondheid. Daar profiteerden in de eerste plaats supplementen voor een goede darmflora van. Ook supplementen die je algemene gezondheid en meer specifiek beautysupplementen zitten in de lift. Maar doen ze ook iets? Ik vroeg het aan Sofie Noppe, onafhankelijk consulent bij Verno Scientific, die ik interviewde voor een artikel over suppletie in Feeling.

FAQ over voedingssupplementen

Hoe weet je wat je moet slikken?

Sofie Noppe: “Lukraak slikken heeft geen zin en kan zelfs gevaarlijk zijn. Een bloedanalyse om eventuele tekorten na te kijken is de beste basis om gericht suppletie te gebruiken. Al zijn er wel een paar algemene aanbevelingen voor bepaalde doelgroepen.”

  • Vitamine D kan iedereen in België en andere zon-arme gebieden wel gebruiken. In het bijzonder kinderen jonger dan 6 jaar, vrouwen vanaf 50 en mannen vanaf 70.
  • Omega 3 vetzuren voor wie geen vis lust
  • Vitamine B12 voor vegetariërs
  • Een multivitaminenpreparaat voor wie te weinig fruit of groenten eet.
  • Calcium in geval van osteoporose.
  • Foliumzuur (vitamine B11) voor zwangere vrouwen
  • Antioxidanten (bv vitamine C) voor rokers, intensieve sporters, zonnekloppers en mensen die in een vervuilde (stads)omgeving leven.    

Hoe weet je wat een ideale dosis is?

Sofie Noppe: “De juiste suppletie slikken is belangrijk, maar liefst in een optimale dosis. Via voeding is het bijna onmogelijk om een overdosis vitaminen of mineralen binnen te krijgen, maar met suppletie bestaat dat risico wel. Sommige stoffen (bv in vet oplosbare vitamines A, D, E en K) kunnen worden opgeslagen in het lichaam, wat bij (te) grote hoeveelheden problemen kan geven.”

Goed om weten: België is een van de weinige landen die maxima hebben vastgelegd. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van elke stof (RI aka referentie inname) wordt vermeld op de verpakking.” Op www.health.belgium.be vind je alle aanbevelingen van de Nationale Gezondheidsraad.

Maakt het uit wanneer je suppletie slikt?

Sofie Noppe: “Om het meeste resultaat te halen uit suppletie, is het belangrijk dat je ze op het juiste moment gebruikt. Het tijdstip van inname heeft immers een invloed op de biobeschikbaarheid en de werkzaamheid van sommige suppletie. De meeste suppletie (in vet oplosbare vitaminen, enzymen, multivitaminen, etc) neem je best tijdens de maaltijd. Maar aminozuren bijvoorbeeld werken beter op een lege maag.”

Zijn beautysupplementen even efficiënt als crèmes?

Sofie Noppe: “Supplementen kunnen zeker een ondersteunende rol spelen in huidverzorging. Maar ons lichaam beschouwt de huid, nagels en haar niet als levensnoodzakelijk. Het zal eerst andere organen bedelen, de rest is dan voor huid en haar. Als je enig effect wilt zien moet je beautysupplementen dus lang genoeg gebruiken. Hoe lang precies, hangt af van de ernst van de tekorten die je hebt. Maar na gemiddeld 3 maanden zou je toch een duidelijk resultaat mogen zien. Wil je dat effect behouden, dan moet je wel dagelijks verder blijven slikken.”

Wat zijn de populairste beauty supplementen?

  • Antioxidanten (o.a. vitamine A, C & E): beschermen je tegen vroegtijdige veroudering
  • Biotine en zink: voor sterker haar en nagels
  • Collageen: voor een stevigere huid. Je kunt collageen rechtstreeks innemen of stoffen die de aanmaak van collageen stimuleren, zoals vitamine C. Tip van Sofie Noppe: “Kies voor supplementen met gehydrolyseerd collageen. Dat is al in kleine stukjes geknipt, zodat het beter wordt opgenomen. Om effect te zien moet je het elke dag gebruiken.”

Hoe herken je kwaliteitsvolle supplementen? Tips van Sofie Noppe.

  • Check de ingrediëntenlijst. De ingrediënten staan aflopend opgelijst volgens hun gewicht. Zo kun je het gewicht en de verhoudingen van de belangrijkste activa inschatten. Additieven zoals kleurstoffen, emulgatoren of vulstoffen herken je aan hun E-nummer.
  • Let op de samenstelling. Bepaalde stoffen kunnen elkaar versterken of tegenwerken. Goede combinaties zijn onder andere selenium en zink; vitamines B6, B11 en B12; magnesium met calcium; omega 3-, 6- en 9-vetzuren met vitamine E; ijzer met vitamine C; vitamine C met mineralen (calcium, magnesium, natrium of kalium); probiotica met prebiotica.
  • Kies voor actieve, biobeschikbare vormen. Die zijn minder belastend voor het lichaam. Chemische of inactieve vormen moeten eerst worden omgezet voor het lichaam ze kan gebruiken. Dat gaat niet bij iedereen even vlot. Bovendien geven chemische versies een restproduct dat het lichaam moet afvoeren. Biobeschikbare vormen zijn moeilijk te herkennen voor een leek, maar voor vitamines B2, B6, B12 en foliumzuur (B9) zijn deze beschikbaar. Wanneer de fabrikant dat communiceert zal dit zeker kloppen (want verkeerde info geven is strafbaar volgens het reclame-KB).
  • Koop van een betrouwbare bron. Alle voedingssupplementen (vitaminen en mineralen) op de Belgische markt moeten een NUT-nummer hebben. Dat garandeert dat de inhoud, de hoeveelheid ingrediënten en de veiligheid van het product werd gecontroleerd. Kies voor een betrouwbare fabrikant die transparant communiceert. Wordt er veel info gegeven, staan ze open voor vragen en geven ze duidelijke antwoorden, dan zit het goed.
  • Pillen, drankjes of gummies? De meeste voedingssuppletie bestaan in pilvorm. Maar je hebt ook poeders, drankjes, gummies, … Niet zozeer de vorm, maar de stabiliteit, de dosering en de biobeschikbaarheid van de stoffen is belangrijk. Poeders of drankjes kunnen interessant zijn wanneer de dosis te groot is om in een pil te verwerken. Van gummies ben ik geen fan. Het geeft een verkeerd beeld. Supplementen zijn geen snoepjes. Bovendien zitten er vaak veel (overbodige) stoffen in om een aangename textuur te krijgen.

Lees ook

De zin en onzin van voedingssupplementen

Het gezonde verstand van Dr Perricone

Adaptogenen, het natuurmiddeltje tegen stress

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht