Een nieuw hoofdstuk voor de Hermessence lijn: Agar Ebène, Cèdre Sambac en Myrrhe Eglantine

Na een overdracht van enkele jaren, nam Christine Nagel in 2016 officieel het roer van Jean-Claude Ellena over als huisparfumeur van Hermès. Op 2 jaar lanceerde ze al 4 parfums: Eau de Rhubarbe Ecarlate, Eau des Merveilles Bleue, Galop en Twilly. Pas nu waagde ze zich aan de Hermessence lijn. Misschien omdat die parfums het sterkst de stempel van Ellena dragen? De Hermessence parfums worden vaak omschreven als olfactieve haiku’s, waar ingrediënten van topkwaliteit een hoofdrol krijgen in een eerder sober arrangement. Ellena verstond als geen ander de kunst om geen noot teveel (maar ook geen noot te weinig) te gebruiken.

Hermessence nieuwe stijl

Christine Nagel’s stijl is allesbehalve strak. En dat maakt het net interessant. Voor de Hermessence lijn ging ze terug naar de bron van parfum, naar oermaterialen zoals jasmijn, hout, mirre, muskus. Rijkelijke en dure materialen die haar naar het Midden-Oosten brachten. Aanvankelijk had ze slechts 1 parfum in gedachten, het werden er 5. 3 eaux de toilette en 2 essences op oliebasis (die bespreek ik later). Verrassend: de 3 eaux de toilette zijn erg rijkelijk en dus ‘Middle East friendly’. Maar het blijft gelukkig wel Hermès. Een dunne lijn die Nagel met succes weet te bewandelen.

Agar Ebène

Een oudparfum bij Hermès? Dat joeg menig wenkbrauw de hoogte in. Maar het gaat niet echt over ‘oud’ (de hars die de Aquilariaboom produceert als reactie op een infectie van een parasiet). Nagel beweert agarhout te gebruiken, het niet geïnfecteerde hout. Een houtgeur dus, die ze combineert met ‘fir balsam’, een groen warm wierookachtig aroma. In tegenstelling tot wat je verwacht van zoveel hout is dit een crèmige geur met een hoog cocoongehalte. Dat maakt hem bijzonder prettig om dragen. Als houtgeuren binnen je comfortzone liggen, tenminste. Wie een klassieke oudgeur verwacht is eraan voor de moeite.

Cèdre Sambac

Zoals de naam al doet vermoeden zijn cederhout en Sambac jasmijn de sterren van dit parfum. Een ongewone combinatie die voor een spannend contrast zorgt: het strakke, droge en dus eerder mannelijke karakter van cederhout met het femme fatale gehalte van de bedwelmende jasmijn. Maar het wérkt: de jasmijn is alles behalve opgekuist en haar slechte manieren (het dierlijke van de indole molecule) worden binnen de perken gehouden door het strenge ceder. In ruil vijlt de crèmige jasmijn de scherpe kantjes van het hout af. Beide ingrediënten versmelten tot een stijlvolle sensuele karaktergeur waar geen van beiden domineert. Cèdre Sambac doet wat denken aan Guerlain’s Samsara, maar dan strakker. Naar mijn smaak de meest intrigerende van de 3.

Myrrhe Eglantine

In het rijtje van iconische ingrediënten kan de roos niet ontbreken. Maar Nagel wilde niet eender welke roos: de eglantier is een wilde roos die aan struiken groeit en een fruitig (appel)aroma zou hebben. Gecombineerd met de warme zoete geur van mirre (een hars) geeft dat een volle, zoete (maar niet stroperige) bloemengeur. Wellicht de meest toegankelijke uit het rijtje, maar voor mij persoonlijk de minst interessante.

Info

Voor een eau de toilette hebben de 3 geuren een mooie adem die langer dan 4 uur aanhoudt. Hun sillage (geurspoor) is eerder discreet, want Hermès is een huis dat niet aan ‘luide parfums’ doet. De prijs is pittig: een eau de toilette 100 ml kost 245 euro. De Hermessence lijn is te koop in de Hermès boetieks (Brussel, Knokke, Antwerpen) en bij Place Vendôme in Wevelgem. www.hermes.com

Lees ook:

Christine Nagel, portret van de huisparfumeur van Hermès

Galop d’Hermès

Twilly d’Hermès, een origineel parfum met tuberoos in de hoofdrol

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht