Beautycollega Franciska Bosmans en ik hebben een boon voor Belgische beauty (en de Baru marshmallows met donkere chocolade en zoute karamel, maar dat geheel terzijde). De Belgische beautywereld is veelzijdig, erg uitgebreid en goed. En kan in deze tijden je steun extra goed gebruiken. Winkelhieren en #ikkoopbelgisch voor je badkamer, dus. We helpen je graag op weg met onze favoriete merken, producten en (web)shops. Huidverzorging, make-up, parfum en haarverzorging hebben we al gecoverd, deze post gaat over onze favoriete multimerken webshops (al dan niet met fysieke winkel).

Enkel online
Be-oo-kay
Wat? Nagelnieuwe webshop in K-beauty,
Wie? Helen Willems, een veterane uit de Belgische beauty industrie, bracht haar kennis van een jarenlange marketing en management carrière bij Nivea en Di mee. Tijdens een trip naar Seoul raakte ze in de ban van K-beauty
Waarom? Bij Bee-oo-kay vind je kleine merken met een mooi verhaal.
Blooms & Blossoms
Wat? Een webshop met natuurlijke, zo biologisch mogelijke gezichts-, haar- en huidverzorging en make-up.
Wie? Voedingsdeskundige Ineke Romaen bewijst dat ecologische en plantaardige cosmetica ook luxueus en doeltreffend kunnen zijn.
Waarom kopen? Omdat je op deze webshop buitenlandse merkjes vindt die in ons land (doorsnee) nog niet te vinden waren. Zoals de gezichtsverzorging van Mad Hippie, de vegan haarproducten van Cut by Fred van en de biologische tampons, maandverbanden en inlegkruisjes van Grace & Green.
The Blend Box
Wat? De webshop van make-upartieste Peggy Timmermans, met een klein, maar fijn aanbod met haar favoriete make-up en huidverzorging. Met ondermeer de door haar érg geliefde Watercolour Liquid Cheek Colour van Daniel Sandler en de natuurlijke, no nonsense huidverzorging van het Londense Skin & Tonic.
Wie? Peggy Timmermans werkt al meer dan twaalf jaar als make-upartiest voor magazines, de reclamewereld en televisie.
Waarom kopen? Peggy weet met haar jarenlange ervaring welke producten écht werken en je geld waard zijn. En geeft je met plezier persoonlijk advies en tips. Je kan trouwens ook een make-upworskhop bij haar volgen om die no make-up make-uplook eindelijk onder de knie te krijgen.
Sqon
Wat? Duurzame, zo zero waste mogelijke badkamerrituelen in een box.
Wie? Sanne De Lee, onze beautycollega bij Libelle én visagiste, vond ook nog eens de tijd om haar eigen webshop op te richten met producten die ze zelf uitgebreid getest (en dus goedgekeurd) heeft. Ze heeft een voorliefde voor zero waste, no nonsense huid- en haarverzorging die zo lokaal mogelijk wordt geproduceerd. (In de dozen zitten ondermeer producten van Zeeplokaal, studio keramiek, Bobone en Flow Cosmetics.)
Waarom kopen? Als je graag minder (verpakking) in je badkamer wil, zonder te moeten inboeten aan gebruiksgemak, maar geen idee hebt waar je moet beginnen. Sanne stelde zorgvuldig boxen samen om je haar/handen te wassen en te verzorgen, jezelf een (paar) uurtje(s) me-time in de badkamer te gunnen, te douchen, te scheren…
The Soulstore
Wat? Een webshop gespecialiseerd in ecologische huidverzorging, schoonmaakproducten, badkamer- en keukenaccessoires met een hoog lifestyle gehalte.
Wie? Door huidproblemen ging Ellen Vandamme zich verdiepen in ingrediëntenlijsten en clean beauty. Die passie mondde uit in een webshop.
Waarom? Alles wat Ellen verkoopt heeft ze zelf uitgezocht, getest en goedgekeurd, is duurzaam én mooi. In het aanbod vind je het Belgische huidverzorgingsmerk Likami.
Antwerpen
Ada studios
Wat? Niet helemaal duidelijk of je nu op een kunstzinnige blog terecht komt of op een beauty webshop. Er wordt namelijk ook gesproken over workshops planten en yoga, maanrituelen, Spotify playlists en portretten van interessante mensen. In de shop zelf vind je natuurlijke huidverzorging, mij onbekende labels uit Amerika en Groot-Brittanië. Maar je vindt er ook juwelen, supplementen en zelfs luxechocolaatjes en boeken met een esotherische inslag. Alles om je gezondheid te verbeteren en je goed te voelen, zowel van binnen als van buiten. Op afspraak kan je terecht in de studio.
Wie? De Italiaans-Belgische Carolina Pizutilo is een creatieve freelancer met een achtergrond in productiehuizen en reclamewereld. Begin dit jaar lanceerde ze ada studios, waarmee ze een platform voor duurzame beauty wilt oprichten. De producten die ze verkoopt dragen alvast hun steentje bij.
Waarom? Als je huidverzorging met een hoog wellness gehalte en een zweem esotherie wel kunt smaken wordt je hier helemaal gelukkig van.
Beauty Elle in Wijnegem
Wat? De webshop van het beautyinstituut met een klein, maar (erg) fijn aanbod (Belgische) beauty.
Wie? Schoonheidsspecialiste Ellen besloot tijdens de eerste lockdown de producten waarmee ze in haar instituut werkt (en die je er kan kopen) op een webshop te gooien. Check ook haar Instagrampagina voor leuke how to’s en tips! Ze heeft een voorliefde voor Belgische merken en werkt met de producten van Nannic, Skin by Dings, Self en het nieuwe This is Us.
Ik testte vorig jaar bij haar de NBE Deep Skin-behandeling van Nannic uit en was onder de indruk van haar professionaliteit en kennis én haar mooie salon. (En dat er geen walvisgehuil op de achtergrond speelde, maar goede muziek.)
Waarom kopen? Als je fan bent van Belgische beauty en de minerale make-up van Jane Iredale.
La Maison du Parfum
Wat? In het hart van de diamantwijk aan het Centraal Station vind je een kleine boetiek met een eigenzinnige selectie nichemerken die je niet overal vindt.
Wie? La Maison du Parfum ligt niet op mijn gebruikelijke route in Antwerpen, dus het is al even geleden dat ik er langs ging. Maar ik heb er nog nooit een slecht woord over gehoord.
Waarom? Houd je meer van rijkelijke geuren in dito flacons dan heeft La Maison de Parfum een interessante collectie, met onder andere Roja Dove, Montale en Xerjoff.
Necessities
Op de Steenhouwersvest vind je Necessities, een familiezaak met goed advies en mooie parfums als pijlers.
Wie? Maxime Boxtaele is de derde generatie van dit familiebedrijf dat hij wist uit te bouwen tot een referentie in Antwerpen en ver daarbuiten.
Waarom? Maxime heeft een encyclopedische kennis en een bijzondere aandacht voor boeiende parfumeurs als Pierre Guillaume, Andy Tauer, Antonio Corticchiato (Parfum d’Empire), etc. Huidverzorging van Delbôve geeft een Belgische toets aan het aanbod.
Parfuma
Wat? Deze familiezaak is op een halve eeuw uitgegroeid tot een van Antwerpens grootste onafhankelijke parfumerieën dankzij een mooi aanbod, een goede service en verschillende exclusiviteiten, een schoonheidsinstituut, een filiaal in Wommelgem shoppingcenter en een webshop.
Wie? Gerund door de tweede generatie Breckpot, broer Benoît en zus Caroline, die vooral achter de schermen actief zijn. In de winkel zwaait Patrick de scepter, ondersteund door een trouw team.
Waarom? Parfuma combineert het beste van de traditionele merken met een mooi aanbod aan nichemerken, vaak in exclusiviteit (voor Antwerpen). Denk maar aan Nars, Frederic Malle of Bobbi Brown.
Brussel
Beauty By Kroonen
Wat? Op de Brusselse Zavel begon Ioana Kroonen na een carrière in de financiële wereld een nieuw leven met nicheparfumerie Beauty By Kroonen. Ze legt een grote focus op parfum, maar heeft ook een interessant aanbod huidverzorging -een mix van high tech en organic merken- van over de hele wereld, aangevuld met enkele clean make-up merken.
Wie? Ioana Kroonen begon na een carrière in de financiële wereld een nieuw leven als eigenares van een nicheparfumerie. Ze gaat op haar buikgevoel af, wat het aanbod persoonlijk en dynamisch maakt, er valt altijd wel iets nieuws te ontdekken.
Waarom? Ioana heeft een uitgebreide selectie exclusieve nicheparfums met exclusiviteiten als Experimental Perfume Club en BDK parfums. Van eigen bodem vind je er de cosmeceuticals van Deutarium, de zepen van Savonneries Bruxelloises, scheerproducten van Baume.be en de parfums van Goldfield & Banks.
Cosmeticary
Wat? Vlakbij de Brusselse beurs vind je Cosmeticary, dat een uitgebalanceerd aanbod heeft van make-up, huidverzorging en enkele parfums. Qua make-up vind je er ‘visagistenmerken’ als Bobbi Brown, Laura Mercier, By Terry en het budgetvriendelijke Zoeva. In huidverzorging biedt Cosmeticary zowel technische (Dr Sebagh, The Ordinary) als natuurlijke labels (Ren, Pai) .
Wie? Jean Rausin is het gezicht van Cosmeticary, met Nina als zijn rechterhand.
Waarom? Leuk zijn de lives waar Jean al je vragen over huidverzorging beantwoordt en Nina heuse make-up tutorials geeft. Wel enkel in het Frans.
Freshlab
Wat? Freshlab valt op door zijn interessante selectie merken die een cultreputatie hebben opgebouwd in het buitenland maar niet of nauwelijks in België te vinden zijn. Het aanbod make-up is eerder beperkt, de focus ligt duidelijk op huidverzorging en parfum.
Wie? Het Brussels koppel Mélanie Ooghe en Daniel Stern zijn beiden beautyfans die de leukste cosmeticamerken meebrachten uit het buitenland. Mélanie is erg thuis in huidverzorging, Daniels expertise ligt meer in parfum.
Waarom? Verfrissend om naast de obligate selectie clean beauty ook de laatste nieuwe high tech merken te zien zoals Augustinus Bader (die ook de producten van Victoria Beckham maakte, btw) en Dr Barbara Sturm. Of de cosmeceuticals van het Belgische Deutarium.
Labelchic
Wat? Natuurlijke luxecosmetica van hippe merkjes uit alle hoeken van de wereld. Samengebracht in een trendy ecobeauty shop mét cabine voor schoonheidsbehandelingen in de Dansaertstraat.
Wie? De Franse trendwatcher Océane Taquoi bracht van haar vele reizen artisanale ecobeautyproducten mee als souvenirs. Zo bouwde ze een heel persoonlijk aanbod uit dat ze samenbracht in een charmant pand in de Brusselse Dansaertstraat.
Waarom? Océane heeft een neus voor de laatste trends. Ze was een van de eerste high end beautyboetieks die zich waagde aan intieme wellness producten of workshops gua sha.
Smellstories
Wat? “Because every smell tells a story” hangt in roze neonletters aan de muur en vat deze nicheparfumerie bijzonder goed samen. Smellstories kiest zijn (vaak 1 persoons)merken op basis van hun verhaal. Dat geeft soms bijzonder originele ontdekkingen.
Wie? Stephane en Kurt waren uitgekeken op hun carrière in de HR wereld en besloten de passie achterna te gaan toen ze een mooi art deco pand in de buurt van de Brusselse Grote Markte te huur zagen staan.
Waarom? Ik ken -denk ik- wel wat van parfum. Maar Smellstories is de plek waar ik meer merken niet dan wel ken, moet ik toegeven. Dat komt omdat ze bewust op zoek gaan naar labels die je nauwelijks elders in België vindt. Ook leuk vind ik dat hier geen spoor van snobisme te bespeuren is, nieuwsgierigheid en verwondering des te meer. Hun ontdekkingssets zijn een budgetvriendelijke manier om op je gemak nieuwe dingen te ontdekken.
Senteurs d’Ailleurs
Wat? Senteurs d’Ailleurs is de nichetempel van Brussel, aan de voet van de Louizalaan. Voor zover ik weet was het de eerste nicheparfumerie in de hoofdstad met de mooiste merken, zowel in huidverzorging als parfumerie. Van grote kleppers als Frederic Malle en Jo Malone tot kleine ontdekkingen als Marc-Antoine Barrois.
Wie? Founding father Pierre Donie is een paar jaar geleden helaas overleden, maar Pablo houdt zijn nalatenschap alive & kicking.
Waarom? Een one stop destination, waar je het mooiste van huidverzorging en parfum vindt, waaronder het Belgische Delbôve en Savonneries Bruxelloises.
Elders in Vlaanderen
Bella Mi Beauty in Gent
Wat? Een beauty bar in hartje Gent. Je kan er terecht voor nicheparfums, dito make-up en huid- en haarverzorging, of je laat je onder handen nemen. Er is een brow & lash bar (voor een wimperlift, perfect gevormde wenkbrauwen en microblading) en een make-upbar of je boekt een gezichtsbehandeling.
Wie? Eigenaresse Mel opende eind 2018 haar beauty bar waar haar passie voor (luxueuze) nichebeauty helemaal tot haar recht komt.
Waarom kopen? Als je houdt van de nichebeauty van ondermeer Dr. Sebagh, Apot.care, Philip B. en Jusbox.
Biotylab op afspraak in Sint-Martens-Latem
Wat? Een van de grootste beauty webshops, gespecialiseerd in clean beauty
Wie? Anne Poelmans ruilde een leven als styliste en lifestyle journaliste in voor een webshop met natuurlijke huidverzorging, make-up, hygiëne producten en beauty accessoires.
Waarom? Bij Biotylab vind je alles om je ecologisch verantwoord te verzorgen en mooi te maken, van top tot teen. Maiwe, Likami en go as U.R. vertegenwoordigen er de Belgische kleuren. Anne heeft geen winkel, maar op afspraak kan je voor persoonlijk advies terecht in haar hoofdkwartier in Sint-Martens-Latem.
Blos in Hasselt
Wat? Ze startte met de mooiste beauty webshop en enkele jaren later opende ze de mooiste beautyboetiek van Hassel, wellicht van heel Limburg.
Wie? Kim Maes werkte als visagiste, maar specialiseert zich vooral in huidverzorging. Met een smetteloze huid is ze een wandelende reclame voor haar winkel.
Waarom? Ze verkoopt een hoogstpersoonlijke selectie van mooie buitenlandse merken die efficiëntie combineren met esthetiek. Ook haar persoonlijke advies is een van de grootste troeven van Blos.
Clothilde in Aalst
Wat? Dankzij een wedstrijd kregen Dries en Chloé 5 maanden een gratis winkelpand. Dat was het laatste duwtje dat ze nodig hadden om te springen en een beautyboetiek met clean beauty te lanceren. De winkel in Aalst kreeg ook nog een webshop.
Wie? Dries en Chloé zijn een complementair koppel: hij neemt de marketing voor zijn rekening, zij heeft een financiële achtergrond.
Waarom? Een eigenzinnige selectie met veel aandacht voor moois van eigen bodem: Rainpharma, Leonis Barbam, Self en Cent Pur Cent.
Fin du jour in Antwerpen, Gent en Kortrijk
Wat? Fin du Jour opende in 2014 de deuren in Gent, later volgde een boetiek in Antwerpen en Kortrijk én een webshop.
Wie? Miriam Rouw en Sabine Saelens zijn twee jonge West-Vlaamse onderneemsters die op een paar jaar tijd een miniketen van nicheparfumerieën wisten uit te bouwen.
Waarom? Bij Fin du Jour vind je een mooie selectie nichebeauty, een mix van klassiekers als Diptyque, buitenlandse cultmerken als Tata Harper en met Self, Aayali, Cîme en Skin by Dings voldoende aandacht voor lokale merken.
Things by Dings in Putte
Wat? Een klein, maar dus overzichtelijk aanbod beauty- en homeproducten voor klein en groot, geselecteerd en geliefd door Ciska Dings. Alles moet van haar cruelty-free, eerlijk en zo natuurlijk en milieuvriendelijk mogelijk zijn. Je kan op afspraak ook langs in de “backstage” van de webshop waar Dings je met raad en daad bij staat.
Wie? Ciska doet het allemaal: een webshop runnen, Skin by Dings ontwikkelen, de loopneus van drie zonen afkuisen… In het verleden werkte ze als marketeer, make-upartiest en barbier bij bekende namen in de cosmeticawereld. She knows her beauty stuff.
Waarom kopen? Als je houdt van een vleugje humor en producten die echt wat voor je huid doen.
Von Winckelmann in Mechelen
Wat? De favoriete cruelty-free merken en producten van make-upartiest Eva Trappeniers. In december is er een pop-up gift shop in Mechelen (Korenmarkt 7), de webshop is het hele jaar door, 24/7, geopend.
Wie? Make-upartiest Eva Trappeniers houdt van natuurlijke, biologische, duurzame en diervriendelijke cosmetica. Haar kennis en expertise leidden tot een eigen webshop, maar je kan ook workshops bij haar volgen, je op je trouwdag laten opmaken of een professionele fotoshoot boeken.
Waarom kopen? Als je houdt van duurzame, natuurlijke cosmetica met een mooi verhaal achter.