Dit zijn de lekkerste Belgische parfums #ikruikbelgisch

Ik en mijn beautycollega Franciska Bosmans hebben een boon voor Belgische beauty (en chocolade). De Belgische beautywereld is veelzijdig, erg uitgebreid en goed. En kan in deze tijden je steun extra goed gebruiken. Winkelhieren en #ikkoopbelgisch voor je badkamer, dus. We helpen je graag op weg met onze favoriete merken, producten en (web)shops. In deze post: Belgische parfums. België is misschien niet meteen een land dat bekende parfumeurs voortbrengt, maar toch zijn er een paar (half) Belgische parfums die de moeite zijn.

Aayali geurkaarsen

Wat? Luxegeurkaarsen met een boodschap, gelanceerd op 6 december 2019.

Wie? De West-Vlaamse Julie Velghe wil je met haar lifestylemerk aanzetten om even tijd voor jezelf te nemen én even stil te staan bij alles wat je hebt. Omdat dankbaarheid leidt tot gelukkig zijn. (Julie woont in San Francisco, maar het merk verzendt vanuit België.)

Waarom kopen? Als je houdt van lekkere geuren, mooie verpakkingen en puur vakmanschap. De kaarsen worden gegoten uit 100% natuurlijke was (dezelfde als die van Cire Trudon) en zitten in houders uit Limogesporselein of glas. Parfumeur Anaïs Fournial stelde de drie subtiele geuren samen, Confiance, Joie en Sérénité. Ervaren Indische ambachtslui maken de kandelaars, kaarsendovers en kaarsdeksels uit messing.

 Waar? Op de webshop en bij Fin du Jour

Getest? Voor kerst komt Aayali met Winter Memories, een limited edition geurkaars met winterse illustratie. Confiance is de meest winterse geur en doet denken aan een open haardvuur.

Baobab geurkaaren

Wat? Artisanale geurkaarsen geïnspireerd door de Afrikaanse natuur. Dat verklaart de naam Baobab, een boom die vooral in Afrika voorkomt. Aanvankelijk waren design en de geuren geïnspireerd door Afrika, maar later werden echte parfumeurs aangetrokken en Europese ambachtslui die de potten maken in mondgeblazen glas. De kaarsen zelf worden met de hand gevuld in het atelier in Brussel.

Wie? De Belgische Valerie Bietlot raakte zo geïnspireerd door de natuur in Tanzania dat ze kaarsen maakte in haar keuken. Toen ze een zakenpartner vond, professionaliseerde en internationaliseerde het merk.

Waarom? Niet goedkoop, maar wel echte eye catchers in je interieur. En wanneer de kaarsen opgebrand zijn, kun je de glazen potten nog gebruiken, onder andere als vaas.

Waar? Baobab heeft 2 eigen winkels in Antwerpen en Brussel en wordt verkocht in interieurwinkels. Op de website vind je de verkooppunten.

Aanrader? Baobab heeft naast de vaste collecties regelmatig samenwerkingen met creatievelingen die vaak een verrassend design ontwerpen.

Billy X Club

Wat? 8 parfums met een eigenzinnig design, geïnspireerd door de muziek, boeken en sferen waar opperBilly Ellen van houdt. Meer uitleg over de geuren en het merk vind je hier.

Wie? Ellen de Veirman besloot iets met haar fascinatie voor parfums te doen en liet enkele parfums ontwikkelen door een parfumeur. Zelf bouwde ze het hele Billy X universum op.

Waarom? Toegankelijkheid met een twist, zo zou je Billy X Club kunnen omschrijven.

Waar? Billy X Club vind je uitsluitend online.

Getest? Ik heb het hele gamma getest door middel van een sample set die je online kunt bestellen voor 25 euro.

Miglot

Wat? Een gloednieuw parfumhuis dat plezier centraal staat. Dat merk je aan de toegankelijke geuren, vaak geïnspireerd door fijne herinneringen. Maar ook een mooi modern design dat naadloos in elk type interieur past. Behalve parfums heeft Miglot ook een badlijn, geurkaarsen, reed diffusers, geparfumeerd keramiek, textielsprays en wasverzachter.

Wie? Kristof Lefebre zag in zijn apotheek dat de parfumtesters altijd een lach bracht op de soms erg bedrukte gezichten van zijn klanten. Hij raakte gefascineerd door het effect van geuren en besloot om zich om te vormen naar parfumeur.

Waarom? Het gamma is ruim, waardoor iedereen wel iets vindt naar zijn of haar smaak. De goede prijs-kwaliteit verhouding is een andere troef. Je kunt online bestellen, maar de winkel is echt een aanrader. Mooi en huiselijk, met het labo van Kristof in het midden van de winkel. Achteraan is er een ruimte waar je workshops kunt volgen.

Waar? Miglot Fragrance Lab ligt op het Koophandelsplein 17 in Gent, vlakbij de Veldstraat. Ze hebben ook een webshop.

Getest? Mijn eerste kennismaking met deze Belgische parfums was via de sample set, die je online kunt bestellen. Dat gaf me een goed idee van het heel gamma. Mijn favoriet is Formula 28, een ongewone peperachtige houtgeur. Tijdens een bezoek aan de winkel raakte ik ook geïntrigeerd door de geurkaarsen, die ik ga herontdekken van zodra ik weer zonder zorgen naar Gent kan.

Ook dit zijn (deels) Belgische parfums

Goldfield & Banks, Australische luxeparfums. Meer info in deze blogpost.

Le parfum de Nathalie, interieurgeuren van binnenhuisarchitecte Nathalie Baeten, aka mevrouw Marc Coucke

Mylene heeft een uitgebreid assortiment aan interieurgeuren en textielsprays

Rainpharma heeft een room spray en geurmixen van essentiële oliën om te verdampen

Scento, huisgeuren van Ici Paris XL

Technique indiscrète, van de Frans-Belgische parfumeur Louison Libertin. Zijn verhaal vind je in deze blogpost.

The Perfumist, de eigen parfumlijn van parfumerieketen Ici Paris XL (die tot de Chines Watson groep behoort).

Lees ook

De mooiste make-up van eigen bodem

De leukste Belgische huidverzorgingsmerken

De interessantste haarverzorgingsmerken uit eigen land

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht