22 maart is International Water Day, een initiatief om aandacht te vragen voor de waterproblematiek. Het WWF berekende dat 2/3 van de wereldbevolking tegen 2025 met een watertekort zal kampen als we ons verbruik niet drastisch aanpassen. Water wordt met andere woorden een schaars goed in de niet eens zo verre toekomst. Campagnes worden dan ook opgezet om het grote publiek te sensibiliseren. Volgens marktonderzoeksbureau Mintel zullen waterbesparende producten zoals geconcentreerde reinigers, droogshampoo en reinigingsdoekjes steeds populairder worden. Verschillende merken zorgen ervoor dat het waterverbruik tijdens het productieproces tot een minimum wordt beperkt. Water als ingrediënt krijgt steeds meer een toegevoegde waarde en haast een luxestatus.
Luxe ingrediënt
Water is het hoofdingrediënt van veel verzorgingscrèmes. Hoe hoog het gehalte aan water is moeilijk in te schatten, maar wanneer je ‘aqua’ bovenaan op de ingrediëntenlijst ziet vermeld is dat het belangrijkste ingrediënt. Dat zie je op de meeste crèmes staan, aangezien het essentieel is om lotions en crèmes te maken. Voor ‘rinse-off’ producten zoals shampoo of douchegel kan dat zelfs tot 95% bedragen! Nadeel van water is dat het een voedingsbodem is voor bacteriën. Hoe hoger het gehalte water in een product, hoe gevoeliger voor bacteriële besmetting en hoe hoger de nood aan bewaarmiddelen.
Door de toekomstige schaarste, voorspellen trendwatchers dat water langzaamaan een luxestatus zal krijgen. Sommige merken geven het hoofdingrediënt van hun formules een upgrade. Zeker voor merken die het belangrijk vinden om een biocertificaat te behalen is dat belangrijk: ‘gewoon’ water kan namelijk nooit bio zijn. Wanneer het gehalte te hoog is in een product, geraak je niet aan het vereiste percentage bio ingrediënten om zo’n label te behalen. Daarom gebruiken sommige merken -bloemenwater.
Gletsjerwater
Gletsjerwater zou een van de zuiverste watersoorten zijn: het begint als water of sneeuw op een gletsjer, dat door de onderliggende bergen sijpelt en zijn weg in de aarde zoekt. Tijdens zijn tocht wordt het verrijkt met spoorelementen om uiteindelijk terug boven te komen in bijvoorbeeld thermale bronnen. Je vindt het onder andere in de producten van Valmont.
Thermaal water
Wel bewezen is de verzorgende, zelfs genezende werking van thermaal water, dat je terug vindt in de producten van apotheekmerken als La Roche-Posay, Vichy en Avène. Niet toevallig hebben die allemaal een thermaal centrum waar huidproblemen worden behandeld met thermaal water, dat een verzachtende, kalmerende en herstellende werking heeft. Onderzoekers van de L’Oréal groep (met merken als Vichy en La Roche-Posay) hebben bovendien kunnen aantonen dat thermaal water een positief effect heeft op het huidmicrobioom en bijgevolg op huidaandoeningen waar een verstoord microbioom aan de basis ligt, zoals acné en eczeem.
Bloemenwater
Bloemenwater gebruiken in plaats van ‘gewoon’ water is een oplossing voor merken die een biocertificaat willen behalen. Hoewel natuurlijk, kan water namelijk nooit bio zijn. Wanneer het gehalte te hoog is in een product, geraak je niet aan het vereiste percentage bio ingrediënten om zo’n label te behalen. Daarom gebruiken sommige merken -bloemenwater. Door bloemen of planten toe te voegen, krijgt het water bovendien extra verzorgende eigenschappen: verzachtend, zuiverend, hydraterend, etc. Bloemenwater is vaak een upcycled ingrediënt, een restproduct van de distillatie van bloemen om parfums te maken.
Rozenwater is ongetwijfeld het bekendste voorbeeld, dat al eeuwenlang wordt gebruikt om ontstekingen te kalmeren. Ze zouden ook een antioxiderende en antibacteriële werking hebben. Bij Rainpharma vind je de Elementary Toning Mist, bij Nuxe in het Very Rose gamma en de Tata Harper Floral Essence.
Jasmijnwater is minder bekend, maar even veelzijdig. Het werkt ontstekingswerend, hydraterend, genezend, kalmerend en ontsmettend. Vooral vettere huidtypes zou het verfrissen en weer in evenwicht brengen. Dat vind je bij Ravanat Hydrating Jasmine Mist en Herbivore Jasmin Green Tea balancing toner.
Cameliawater (van de witte Alba Plena soort) werkt hydraterend. Chanel gebruikt het als actief ingrediënt voor zijn Hydrabeautylijn.
Gletsjerwater
Gletsjerwater zou een van de zuiverste soorten water zijn, omdat ze van ongerepte bronnen komen. Geen idee of dat een verschil uitmaakt voor de huid, al wordt dat wel gesuggereerd natuurlijk. Weet dat cosmetica-ingrediënten sowieso hun zuiverheid moeten kunnen bewijzen. Gletsjerwater vind je vooral bij high-end luxemerken, zoals Valmont.
Zeewater
Ook zeewater heeft de reputatie goed te zijn voor de huid, omdat het rijk is aan mineralen en sporenelementen. Verschillende thalasso-centra bieden huidbehandelingen aan met zeewater. Meestal werken ze samen met cosmeticamerken op basis van zeewater, zoals onder andere Thalgo, Phytomer, etc.
Fruitwater
Net als bloemenwater heeft ook fruitwater verschillende eigenschappen. De bekendste soorten zijn druivenwater en kokoswater.
Druivenwater hydrateert, kalmeert, heeft een antioxiderende werking en ondersteunt je huidmicrobioom met prebiotische eigenschappen. Je vindt het in Caudalie’s Beauty Elixir.
Kokoswater is rijk aan mineralen (calcium, magnesium, koper, zink) en vitaminen (B5, C). Daarnaast werkt het ook hydraterend. Je vindt het in een lichaamsverzorgingslijn van Korres, Mario Badescu Facial spray, Drunk Elephant Sweet biome fermented sake spray, …
Kaviaarwater
Kaviaar is een bron van omega-3 en -6-vetzuren. Het is een van de steringrediënten van luxemerk La Prairie, die via stoomdistillatie een kaviaarwater verkrijgt. Dat zou volgens het merk verfrissen, hydrateren en verstevigen. Je vindt het in La Prairie’s Skin Caviar Essence-In-Lotion.
Kristalwater
Kristallen zijn al een tijdje een rage, aangevoerd door een hoop celebrities die er steevast in geloven. Toch is het veel ouder dan dat: al in het oude China gebruikte men edelstenen als quartz of jade om water te verrijken met hun energetische krachten. Niet zeker of dat iets voor je huid doet, maar merken als Själ (Mineral Källa Energy Tonic), A.M. Cosmetics (make-up) en Charlotte Tilbury (Charlotte’s Magic Serum Crystal Elixir) geloven er alvast in.
Lees ook
L’Eau d’Issey, de succes story van de geur van water
Oh dit is nieuwe info voor mij, interessant.
Ja, razend interessant. Goede beautyproducten spelen in op de behoeften van mensen. Niet alleen puur fysiek, maar ook mentaal: wat hen bezig houdt. Wie durft nog te zeggen dat cosmetica oppervlakkig is? 🙂