Acné, een probleem van alle leeftijden

Bonding in de badkamer met zuiverende maskers

Trouwe lezers van deze blog weten dat ik regelmatig last heb van acné en dat ik al vanalles heb geprobeerd. Dat ik als veertigplusser nog altijd worstel met puistjes, net als mijn tienerkinderen, is soms wel confronterend. Maar ook wie doorgaans geen last heeft van hormonale acné heeft daar het afgelopen jaar plots wel mee te maken gehad. Door de wrijving van een masker onstaat maskné. Wat is het verschil met ‘gewone’ acné? En moet je tienerpuistjes, volwassenenacné en maskné anders verzorgen? Café Cosmétique legt het je uit in deze reeks.

Een courant probleem, op elke leeftijd

“Acné kom veel voor” zei de Ierse dermatologe dr Nicola Ralph, tijdens een e-conferentie van verzorgingsmerk La Roche-Posay. “Het treft meer dan 8 op 10 tieners en ook steeds meer volwassen vrouwen, tot 40%.” Aan de basis liggen verschillende factoren, waarvan hormonen de grootste trigger zijn. Zowel bij tieners als bij volwassenen (door bv zwangerschap, pilgebruik of stress). “Razende hormonen stimuleren de talgklieren, die overdreven veel sebum gaan produceren.” Legt dr Ralph uit. “Dat geeft een vette laag op je huid waar dode huidcellen in blijven kleven en poriën verstoppen. Wanneer de talg oxideert, krijg je zwarte puntjes. Als de porie afgesloten is, geeft dat witte, onderhuidse pukkels. Een verstopte porie is de ideale voedingsbodem voor de cutibacterium acnes, een bacterie die ontsteking veroorzaakt. Zo’n ontstoken pukkel bestaat in verschillende gradaties:

  • papels (rode pukkeltjes zonder vocht)
  • pustels (dieper liggende ontstekingen met wit puskopje)
  • cystes (onderhuids, gevuld met pus)

De mentale impact van acné

Geestig vind ik het niet, wanneer ik een nieuwe pukkel in de spiegel ontdek. Maar ik probeer het positief te bekijken: ik zit duidelijk nog niet in de menopauze 🙂 Bij mijn kinderen zie ik dat het hen onzeker maakt. Een onzuivere huid heeft een grotere mentale impact dan we denken, ontdekte La Roche-Posay in een grootschalig onderzoek.

“De impact van huidproblemen op de levenskwaliteit wordt zwaar onderschat,” meent Laetitia Toupet, president van La Roche-Posay, die een internationale sensibiliseringscampagne lanceert. “Mensen met huidaandoeningen hebben een hoger risico op gezondheidsproblemen, zowel fysiek als psychologisch. Bijna 1 op 2 mensen met acné zijn gevoelig(er) voor depressie, bijvoorbeeld. De helft van de tieners zondert zich regelmatig af omwille van hun acné, soms spijbelen ze zelfs.” Het zou mentaal even zwaar doorwegen als chronische aandoeningen zoals astma, diabetes of epilepsie.

“Als tiener dacht ik dat ik nooit een relatie zou krijgen.” En ook: “Wildvreemden gaven me ongevraagd advies en hun mening over mijn huid. Acné laat niet alleen fysiek, maar ook emotioneel littekens na.” getuigde de Braziliaanse blogster Joana Cannabrava tijdens de e-conferentie. Cannabrava wil het stigma rond acné verbreken. En ze is niet alleen. Onder de hasthtags #freethepimple en #acnepositivity delen ook andere influencers onbewerkte, make-uploze selfies en moedigen ze anderen aan om hetzelfde te doen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Deze influencers steken hun nek uit en krijgen heel wat kritiek. De Britse beautyvlogger Em Ford (@mypaleskinblog) kreeg zoveel hatelijke commentaren dat ze er een compilatie van maakte. ‘You look disgusting’ werd al 34 miljoen x op Youtube bekeken. Het maakt pijnlijk duidelijk hoe zwaar de afkeuring kan doorwegen.

Hoe pak je acné aan?

Een gezonde levensstijl (niet roken, voldoende bewegen, slapen, ontspannen en gezond eten) is belangrijk, want naast hormonen en bacteriën spelen ook genetische aanleg, stress en voeding een rol. “Deze factoren lokken niet direct zelf acné uit, maar kunnen het wel verergeren.” Weet dr Ralph. “Roken, stress en suikers (bv wit brood, aardappelen, witte rijst, zuivel) werken immers ontstekingen in de hand.”

De basis van een aangepaste huidverzorging is goed reinigen, om het teveel aan sebum te verwijderen. “Maar niet te vaak en te agressief, want dat stript de huid, wat de talgproductie stimuleert.” Dr Ralph raadt aan om regelmatig te exfoliëren om dode huidschilfers te verwijderen. “Met zachte chemische peelings (glycolzuur, salicylzuur), niet met een korrelscrub, want die kan de huid irriteren en de talgproductie stimuleren.” En verder: (olievrije) hydratatie en kalmerende ingrediënten als thermaal water en niacinamide. Benzoyl peroxide doodt de typische acné bacterieën en retinol kan de vorming van nieuwe onzuiverheden vermijden. In principe kunnen tieners en volwassenen dezelfde producten gebruiken, maar ze hebben wel andere behoeften.

Aangepaste huidbehandelingen kunnen een verschil maken. Regelmatig een dieptereiniging bij de schoonheidsspecialiste boeken helpt om de huid zuiver te houden. Volstaat dat niet, dan kun je bij de dermatoloog terecht voor een intensievere aanpak in de vorm van medicatie, een medische (glycol)peeling of laserbehandeling.

Lees ook

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht