Wordt J-beauty het nieuwe K-beauty?

Photo by Ryoji Iwata on Unsplash

De Japanse cultuur heeft een eeuwenoude traditie van schoonheidsrituelen die een onuitputtelijke bron van inspiratie zijn voor verschillende beautymerken. De laatste jaren lieten Japanse beautymerken zich de kaas van het brood eten door Zuid-Korea, dat zich uit het niets ontpopte tot het mekka van de beautytrends. Maar Japan is terug, aldus de Britse Vogue, menig beauty websites en andere beauty insiders.

J-beauty versus K-beauty

Terug van nooit weg geweest, want Japanse cosmetica is niet nieuw. Merken als Shiseido, Annayaké, Sensai en Kenzo worden hier al jaren verkocht. Ze staan gekend voor kwaliteit en luxe door hun verfijnde texturen, geuren en design. Ze varen hun eigen koers en springen zelden mee op de snelle trein van hypes en trends.

Heel anders dan de Koreaanse merken aka K-beauty, die aan de lopende band de ene na de andere hype lanceren. Gekke ingrediënten (slakkenslijm iemand?), originele verpakkingen met een hoog ‘Instagram’gehalte, en extreme toepassingen (het 10stappensysteem) maken nieuwsgierig. De doorgaans zachte prijzen wakkeren dat nog meer aan.

Japanse traditie van schoonheid

Schoonheid en wellness zijn altijd al essentiële onderdelen van de Japanse cultuur geweest. De traditie van de onsen baden en de geisha make-up bijvoorbeeld zijn haast filosofische rituelen met zin voor perfectie, eenvoud en esthetiek. “Japan heeft eeuwenoude sterke beautytradities, zoals een perfecte huid en artistieke make-up. Die sluit perfect aan bij de huidige selfie beautycultuur,” meent de Britse visagiste en beauty expert Millie Kendall.

Maar er zijn nog redenen waarom J-beauty zo in de smaak valt. Hun voorliefde voor traditionele en natuurlijke ingrediënten (rijstpoeder, groene thee, zijde, camelia olie, …) speelt perfect in op de ‘clean beauty’ trend. Japanse formules zijn eenvoudig, maar ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. De befaamde perfecte Japanse huid komt niet van oneindig veel producten maar van een gedisciplineerde verzorgingsroutine. Die bestaat uit ‘double cleansing’, verzachten en hydrateren met een essence, behandelen met een serum en hydrateren met een moisturizer. Dat leunt dichter aan bij de Westerse gewoonten dan het Koreaanse 10 stappen systeem. In make-up lijkt J-beauty vooral een voorliefde te hebben voor een matte teint, een kleurwaas op de lippen (‘lip stains’ en de lippoeders) en zwarte eyeliner. Dat lijkt verdacht veel op de look van de geisha’s…

Shiseido in de aanval

Dat hebben ze goed begrepen bij Shiseido, het bekendste Japanse merk in België. De laatste lanceringen spelen dan ook steeds sterker de Japanse identiteit uit. Zoals een eyelinerpenseel dat geïnspireerd is door de traditionele kalligrafiepennen. En de lentemake-up collectie die voor het eerst Japanse modellen gebruikt. In het najaar krijgt het hele make-up aanbod een update met nieuwe producten, texturen en een erg Japanse look. Ik heb de eerste beelden gezien, het ziet er veelbelovend uit! Ook het verzorgingsaanbod wordt gestroomlijnd om een duidelijker identiteit te krijgen.

Lees ook

Be-oo-Kay, een Belgische webshop voor K-beauty

Gefermenteerde ingrediënten in huidverzorging

Zuid-Korea is het mekka van de beautytrends

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht