Jasmijn, de koningin van de bloemen

jasmijnpluk
Ooit bezocht ik met Chanel de jasmijnvelden in Grasse. Hier zie je de pluksters in gezelschap van Jacques Polge, voormalig huisparfumeur van Chanel.

De bloem der bloemen

Jasmijn is de populairste witte bloem in de parfumerie. Het is het lievelingsingrediënt van heel wat parfumeurs. Dat leverde haar de bijnaam ‘La Fleur’ op. Ze is de diva van de parfumerie, met verschillende gezichten. Ze kan fris, fruitig en onschuldig zijn of een heuse femme fatale. Jasmijn heeft een breed geurrepertoire, gaande van fris bloemig, fruitig, zoet likeurachtig, kruidig, zwoel, warm of dierlijk. Er bestaan meer dan tweehonderd soorten jasmijn, maar slechts twee spelen een rol in de parfumerie: de zachte Jasminium Grandiflorum en het exotische Sambac-jasmijn.

Vroeger was Grasse het epicentrum van de jasmijnteelt. Vandaag kweekt men de witte bloemetjes vooral in Marokko, Indië, Italië, China, Spanje en Egypte. Niet toevallig lage loonlanden, want de teelt is bijzonder arbeidsintensief. Men plukt de bloemen met de hand voor de zon opgaat. Ze worden meteen verwerkt zodat de geur niet oxideert. Een kilo essentiële olie vraagt miljoenen bloemetjes, het prijskaartje is navenant.

De vele gezichten van jasmijn

  • Sensueel elegant. bv Bulgari Jasmin Noir
  • Rond & bloemig bv Acqua di Parma Acqua Nobile Gelsomino
  • Krachtig bloemig bv Serge Lutens A La Nuit
  • Donker, in combinatie met balsems en wierook bv Tom Ford Private Blend Jasmin Rouge
  • Rijkelijk bv Jean Patou Joy
  • Abstract bv Chanel N°5, wellicht het beroemdste voorbeeld van een jasmijnparfum. Hoewel je nauwelijks ingrediënten herkent in deze abstracte bloemengeur lijkt jasmijn toch te domineren. Zeker in het extraît de parfum, volgens mij de meest verfijnde versie.

Info

Chanel N°5 en Bulgari in de parfumerie. Acqua di Parma, Tom Ford Private Blend en Jean Patou o.a. bij Senteurs d’Ailleurs in Brussel en Parfuma in Antwerpen. www.parfuma.com, www.senteursdailleurs.com.

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht